Joi, 28 Martie 2024

Tinerii greco-catolici din Eparhia Maramuresului pe drum către Cristos

Delegația eparhială a tineretului greco-catolic a revenit entuziasmată, întărită în credință și dorința să împărtășească bucurie și speranță, fraternitate, prietenie, de la Cracovia de la Întâlnirea Mondială a Tineretului Catolic. Experiența plină de emoție, marcată de întâlnirea cu Isus Cristos la Liturghii, la cateheze, la împărtășirea experiențelor de credință și de viață.

Momente de mare emoție au fost cele în care tinerii s-au întâlnit cu Sfântul Părinte Papa Francisc, la Calea Crucii, Veghea de Rugăciune și la Liturghia finală, la care Papa i-a sfătuit pe tineri să se interconecteze cu Isus și între ei, să ducă mesajul lui Cristos cel milostiv tuturor și să și-l însușească.

Anul milostivirii s-a reflectat în ospitalitatea poporului polonez, experimentată direct și prin oferta adusă de acesta la cazare, masă caldă, un zâmbet, un sfat și disponibilitate pentru a-i face pe pelerinii din Cracovia să se simtă ”acasă”!

Peste 1.500.000 tineri din lumea întreagă au participat la această întâlnire, tineri de diverse rase, culturi, naționalități, diversitate îmbogățitoare a Bisericii Catolice.

Tinerii au avut ocazia să treacă prin Poarta Sfântă, să experimenteze milostivirea lui Dumnezeu  și astfel să primească indulgența plenară. O astfel de acțiune a fost făcută și de grupul eparhial prezent la Cracovia, care a intrat prin porțile sfinte ale celor două mari sanctuare: cel al Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, cel ce a deschis drumul întâlnirilor mondiale ale tinerilor, dar și prin poarta sanctuarului Sfintei Faustina, sfânta căreia i s-a arătat Isus cel Milostiv.

Părintele Pop Vasile Daniel a fost însoțitorul spiritual al tinerilor delegației eparhiale, care a trăit intensitatea acestui eveniment în rugăciune, în interconectarea cu diverse grupuri de tineri din lumea întreagă și prin unirea în rugăciune cu Sfântul Părinte Papa Francisc care la finalul Sfintei Liturghii a afirmat: ”În acest spațiu al milostivirii sunt adunați tineri de pe 6 continente. Voi sunteți Biserica lui Cristos, Biserica Universală”.

De fapt, pentru tinerii greco-catolici din Eparhia Maramureșului, acest pelerinaj la Cracovia este un vârf, un summum, o încununare a activităților lor regulate de peste an, căci tinerii, dornici de progres și socializare s-au întâlnit regulat, de obicei săptămânal, la bisericile lor, coordonați de parohi, preoți responsabili cu tinerii și lideri formatori- dintre ei, pentru a aprofunda formarea umană și spirituală, pentru a-L descoperi pe Cristos: în Biserică, la ceremoniile religioase, în chipul aproapelui, în activități culturale, sociale, caritative și recreative, pentru a-și face prieteni și a și-l face prieten pe Cristos.

O etapă a parcursului întâlnirii cu Sfântul Părinte Papa Francisc la Cracovia a constituit-o întâlnirea Eparhială a tinerilor, la Ieud, în mai 2016, unde păstorul lor, Preasfințitul Părinte Vasile, i-a încurajat să crească în credință și să experimenteze milostivirea.

Experiențele trăite de tineri cu ocazia întâlnirilor parohiale, eparhiale și mondiale, continuă în pelerinajul și drumul acestora în a da mărturie de ceea ce au văzut, au auzit și au trăit, și prin activitățile și momentele spirituale care continuă, caci viața este un continuu pelerinaj, o continuă descoperire a Celui ce este: ” Calea, Adevărul și Viața”. Toți tinerii sunt așteptați sa participe la această descoperire!

Preot Angel Zareczki

–vicar cu laicii și responsabil eparhial cu tinerii-

    

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.