Marți, 28 Mai 2024

GENERAȚIA 1996 – Întâlnirea de douăzeci de ani de la absolvire

Joi, 7 iulie 2016, a avut loc la Baia Mare (capela Episcopiei) Întâlnirea de douăzeci de ani a celei de-a treia generație de absolvenți ai Institutului Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare. Astfel, opt din cei cincisprezece absolvenți din generația 1996 s-au întâlnit cu profesorii lor și împreună cu Preasfințitul Vasile Bizău au celebrat Sfânta Liturghie în capela de la parterul Episcopiei. „Celebrarea liturgică este cea care ne oferă spațiul cel mai potrivit pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu, pentru a citi, pe de o parte, providența divină și a vedea cum aceasta lucrează în viața fiecăruia dintre noi; cum lucrează providența divină în Biserică și în lume”, a afirmat Preasfințitul la începutul omiliei rostite în cadrul celebrării. Pe parcursul cuvântului de învățătură, Ierarhul a invitat preoții prezenți ca, la douăzeci de ani de la absolvire a „primei etape de formare”, să facă un exercițiu de aducere aminte a „ceea ce a fost un început a unei perioade”; iar, pe de altă parte, se poate „citi azi o activitate de douăzeci de ani în care generația dumneavoastră s-a implicat în a sluji Biserica”, a spus Arhiereul. Vorbind despre condițiile dificile în care a început activitatea Bisericii în România după Revoluție și condițiile precare în care au studiat și au absolvit primele generații ale Institutului, iar apoi condițiile de sărăcie în care au lucrat în primii ani de pastorație, episcopul a lansat un îndemn către preoți. I-a îndemnat să nu uite situația în care și-au început misiunea și să încerce să recunoască „bogăția” și profunzimea sărăciei materiale: „Mulți și dintre dumneavoastră, cei din a treia generație, au început în condiții foarte modeste și de la o realitate atât de săracă încât doar sufletele credincioșilor erau averea cea mai de preț. S-a pornit instituțional aproape de la nimic, de la celebrarea Sfintei Liturghii în locuri improvizate… de la lipsa inclusiv a veșmintelor liturgice și a celor necesare cultului lui Dumnezeu… Toate acestea nu sunt atât de îndepărtate de noi, dar par a fi dintr-o altă lume, dintr-o altă etapă; dar cu toate acestea, ele sunt prezente și este bine să ne însoțească în continuare cu acest spirit al sărăciei interioare în care doar providența poate să completeze și poate să împlinească. Este bine să ne însoțească în continuare tot ce înseamnă această dependență totală de providență și de Dumnezeu, pentru că în măsura în care găsim în noi înșine acea disponibilitate interioară pentru o dedicare totală și pentru o mulțumire adusă lui Dumnezeu și a sluji, în condițiile date, lui Dumnezeu, în curățenia inimii și în modestia vieții, în acea măsură, providența își face pe mai departe lucrarea în viața dumneavoastră ca și preoți, în viața Bisericii…”, a spus Preasfințitul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a celebrat Parastasul pentru toți cei plecați la Tatăl din această generație: colegi, profesori și credincioși care au avut la inimă studenții institutului.

Întrucât, din motive personale, pr. Mesaroș Simion, rector al Seminarului în acea perioadă, nu a putut participa la întâlnire, mesajul lui pentru absolvenți a fost rostit de către părintele dr. Mircea Manu: „Trăiesc cu o plăcută emoție amintirea acelor ani trăiți împreună. Așa cum am făcut și atunci când erați studenți, așa cum am făcut-o în toți cei douăzeci de ani care s-au scurs astăzi, rămânem și pe viitor cu privirile și cu gândurile îndreptate spre modelele ideale ale celor doisprezece cavaleri ai Bisericii Greco Catolice și a tuturor celor mulți care au rămas alături de ei în anii tulburi ai comunismului în apărarea identității noastre”. Părintele Manu a citit catalogul și a înmânat fiecărui absolvent câte o diplomă și un volum din Memoriile părintelui Mesaroș, ultima sa publicație.

„Două emoții foarte puternice m-au încercat în timpul evenimentului de azi: emoția bucuriei reîntâlnirii colegilor care activează momentan în mai multe Eparhii și pe de altă parte, sentimentul de mulțumire, de aducere aminte a profesorilor, a celor care ne-au format, care au fost călăuze pentru noi și adevărați vectori în pregătirea noastră inițială”, a afirmat pr. Gabriel Horț, paroh de Șișești.

Biroul eparhial de presă

 

    

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.