Joi, 28 Martie 2024

Întâlnirea Eparhială a copiilor și tinerilor din Eparhia de Maramureș

Sâmbătă, 14 aprilie 2018, în parohia Giulești, protopopiatul Sighet, s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a tinerilor și copiilor din Eparhia de Maramureș. Tema Întâlnirii a fost cea propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru Ziua Mondială a tinerilor: ,,Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1,30).

La acest eveniment au participat tineri și copii din întreaga Eparhie de Maramureș, însoțiți fiind de preoții parohi și de coordonatorii de grupuri. Evenimentul a început cu sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul părinte Vasile Bizău, episcop de Maramureș, alături de un mare număr de preoți.

A urmat un moment de convivialitate, în care participanţii au servit din bucatele oferite de organizatori, după care, în grupuri organizate, s-a vizitat atât Casa memorială ,,Ilie Lazăr”, fiu al localității Giulești și unul dintre participanții la Marea Unire de la 1918, cât și biserica parohială din localitate. În contextul Anului Centenar, părintele Marius Vișovan le-a vorbit tinerilor și copiilor, la Casa memorială ,,Ilie Lazăr” despre activitatea personalităților greco-catolice participante la Marea Unire, iar Domnul Gheorghe Todincă, Directorul Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, a creionat activitatea lui Ilie Lazăr și aportul său în înfăptuirea Marii Uniri.

În biserica din localitate, grupurile de tineri au fost așteptate de părintele Onisim Filip, fost paroh din localitate, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria bisericii și a comunității greco-catolice din Giulești.

În jurul orei 14:00, părintele Laurențiu Costin a ținut cateheza majoră pentru tinerii peste 14 ani, iar pentru cei sub 13 ani, cateheza a fost ținută de părintele Anton Tancău, călugăr capucin.

După cateheza majoră au urmat discuțiile pe grupuri animate de părinții preoți, discuții care au continuat și aprofundat tema catehezei principale: ,,Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1.30).

După un scurt moment de pauză, au urmat programele religioase, artistice şi folclorice, pregătite de grupurile parohiale din protopopiate.  

La finalul Întâlnirii părintele Angel Zareczki, coordonator al Biroului Pastoral si responsabil eparhial cu tinerii, a mulțumit organizatorilor și participanților pentru implicare, exprimându-și bucuria faptului că aceste întâlniri aduc roade mai vizibile de la an la an.

 Mulţumiri deosebite au fost aduse organizatorilor locali: părintelui Vasile Iusco, protopop de Sighet, părintelui Dunca Ștefan, parohul localității Giulești, credincioșilor și curatoratului parohiei, domnului primar al comunei Giulești, Laurențiu Batin; părinților preoți care au ținut catehezele pe grupe de vârsta; părintelui Laurențiu Costin și părintelui Anton Tancău, călugărițelor de la Comunitatea Maicii Domnului din Sighet, corului de tineri care au răspuns la sfânta Liturghie, tinerilor voluntari din parohia Giulești, tinerilor voluntari din Sighet și tuturor acelora care au susținut evenimentul, atât material, cât și moral.

După programele cultural-religioase și mulțumirile finale a urmat momentul de predare a însemnelor întâlnirii de organizatorii din Giulești către tinerii din parohia Dragomirești, Protopopiatul Iza-Vișeu, care au fost însoțiți de părintele paroh Vasile Hotico.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune, după care a urmat binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Vasile Bizău.

Biroul eparhial de presă

giulesti1 resize

giulesti6 resize

giulesti2 resize

giulesti4 resize

giulesti5 resize

GALERIE FOTO

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.