Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Prezentarea Planului Integrat de Dezvoltare al Eparhiei de Maramureș

În vederea unei mai bune cunoașteri a Planului Integrat de Dezvoltare al Eparhiei de Maramureș (inițiat în anul 2014) a avut loc o serie de trei întâlniri cu preoții din Eparhie la nivel de grupuri de protopopiate. Astfel, în Maramureșul Istoric, întâlnirea protopopiatelor Sighetu Marmației, Iza-Vișeu și Ucrainian de Sighet a avut loc pe data de 10 mai la sediul Protopopiatului de Sighet.

În Baia Mare, la Biserica „Sfânta Cruce” (sediul Protopopiatului de Baia Mare) s-au întâlnit pe data de 8 iunie preoții din protopopiatele Seini, Baia Mare, Chioar și Copalnic Mănăștur.

Ultima întâlnire de lucru a avut loc miercuri, 15 iunie a.c., la Biserica „Sf. Arhangheli Mihai și Gavril” din Satu Mare. Au fost prezenți toți preoții din Protopopiatele: Satu Mare, Țara Oașului și Ciscarpatin de Satu Mare.

În fiecare locație, prezentarea PID-ului a fost făcută de părintele vicar general Cristinel Albu împreună cu pr. vicar pentru laici, Angel  Zareczki și pr. Remus Ghiran (paroh de Turț și purtător de cuvânt al PID).

Totodată, s-a dorit motivarea preoților din Eparhie pentru a colabora îndeaproape cu membrii comisiei PID, în vederea punerii  în aplicare a planului elaborat. Părintele vicar general a subliniat importanța acestui plan din punct de vedere organizatoric pentru Eparhia noastră și pentru relațiile pe care Eparhia le are cu organizația Renovabis și cu alte  instituții caritabile din afara tarii, parteneri pe diverse proiecte pastorale, formative și sociale.

În cadrul întâlnirilor, s-a făcut o trecere în revistă a priorităților, obiectivelor și strategiilor care urmează a fi concretizate în perioada următoare, precum și beneficiile și indicatorii stabiliți pentru fiecare strategie în parte. 

La sfârșitul prezentării, într-o atmosferă cordială, participanții au avut ocazia de a discuta și adresa întrebări membrilor comisiei cu privire la materialul prezentat. O bună parte dintre preoții prezenți și-au manifestat interesul în a colabora cu membrii comisiei la realizarea diferitelor obiective din planul prezentat.

Ce este PID

Planul Integrat de Dezvoltare al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș este parte din inițiativa Sinodului Episcopilor greco-catolici din România care, în primăvara anului 2014, a decis realizarea la nivelul fiecărei Eparhii, cu sprijinul Asociaţiei Renovabis, a unui plan integrat de dezvoltare. În acest sens, dr. Willi Kawohl a fost desemnat de Renovabis pentru susţinerea de seminarii în fiecare Eparhie, prin care să se ofere instrumentele teoretice şi să se facă primii paşi spre un astfel de instrument.

În acest context, timp de aproximativ un an, fiecare Eparhie pe rând s-a făcut gazda întâlnirilor de formare a comisiilor din întreaga țară, timp în care fiecare comisie și-a elaborat, pas cu pas, propriul plan de dezvoltare pentru perioada 2015-2019.

Prioritățile Eparhiei de Maramureș se împart în trei mari sectoare: Pastoral, Formativ și Socio-Caritativ. Pentru fiecare dintre aceste sectoare, comisia de redactare a PID a gândit câteva strategii de implementare, la unele dintre ele putându-se observa deja primele roade.

Comisia PID Maramureș

Comisia PID din Eparhia de Maramureș cuprinde următorii membri:   

1. Pr. Ioan Cristinel ALBU, Vicar General

2. Pr. Angel ZARECZKI, Vicar cu laicii

3. Pr.  Augustin BUTICA, Cancelar

4. Dl. Mihai SIMON, Econom Eparhial

5. Pr. protopop Emil GÎRBOAN,

6. Pr. protopop Vasile IUSCO,

7. Pr. Remus GHIRAN,

8. Pr. Emil EMBER,  Departament Pastoral

9. Sora Maria BOZGA, Congregatia Maica Domnului Loretto

10. Dna Anuta GORZO, Consilier Educational

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.