Luni, 16 Septembrie 2024

3 septembrie 2024: Felicitări din partea Episcopiei greco-catolice de Maramureș doamnei preotese CUPCEA MARIA AUGUSTA, la împlinirea frumoasei vârste de 100 ani

Diploma aniversară din partea Episcopiei greco-catolice de Maramureș a fost acordată, astăzi, 3 septembrie 2024, doamnei preotese CUPCEA MARIA AUGUSTA, la împlinirea frumoasei vârste de 100 ani, „în semn de recunoștință pentru devotamentul față de Biserica lui Hristos și pentru statornicia în credință”.

Născută în 3 septembrie 1924 în satul Racșa, situat în Țara Oașului Jud. Satu Mare, este fiica preotului protopop Greco-Catolic Ioan Andron și a învățătoarei Ghizela Andron. Urmează școala primară în satul natal pe urmă a absolvit Școala Normală Doamna Stanca din Satu Mare. Ulterior obține diploma în învățământ la Oradea.

Prin intermediul fraților ei, avocat Ioniță Andron și cunoscut fotograf și etnograf al Țării Oașului și preotului Mircea Andron, îl întâlnește pe Salviu Cupcea. Se căsătoresc în 24 februarie 1946, iar pe 25 martie 1946, Salviu Cupcea este hirotonit preot de PS Alexandru Rusu, în catedrala din Baia Mare. Doamna preoteasă îl urmează pe pr. Salviu Cupcea în misiunea pastorală în Berbești și apoi în Strâmtura. 

Viața sa a fost marcată și de istoria tulbure a țării, trecând mai întâi prin încercările ocupației hortiste și apoi a regimului comunist, păstrând mereu vie credința și apartenența la Biserica Greco-Catolică și având un aport deosebit în sprijinirea activității clandestine a Bisericii noastre.

Împreună au patru copii, Maria Aurelia, născută în 1947, Ioan, născut în 1948 și Mircea, născut în 1951, Liviu-Petru, nascut in 1954. 

Are o activitate deosebită ca profesor de muzică la școala din Strâmtura unde a marcat viețile multor oameni, nu doar prin activitatea didactică, ci mai ales prin învățăturile cu caracter moral și creștin pe care le-a împărtășit elevilor.

După revoluția din 1989, doamna preoteasă împreună cu părintele Salviu pun bazele noii comunități parohiale greco-catolice, d-na Maria ocupându-se și formând corul bisericii care încă funcționează și astăzi.

În ultima perioadă a vieții, marcată de boală și suferință, locuiește în casa fiicei sale, Maria, unde și-a dedicat viața rugăciunii.

Bunul Dumnezeu să o binecuvinteze cu harurile Sale! 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.