Sâmbătă, 27 Iulie 2024

PS Vasile la Cimitirul Săracilor (11 mai 2024): „Cerem Domnului ca, prin mijlocirea Fericiților Episcopi Martiri, să ne dea harul pe care îl dorim”

Într-o perioadă de instabilitate mondială care este resimțită de întreaga omenire, la Sighetu Marmației se înalță frumos Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai secolului XX, spre a aduce mulțumire și omagiu acelora care sunt pentru noi exemplu de statornicie în credință, acelora care nu au cedat în fața amenințărilor și presiunilor regimului comunist, a terorii, și nu și-au abandonat credința catolică.

În cinstea lor s-au adunat astăzi, 11 mai 2024, întreg Episcopatul Bisericii greco-catolice din România, precum și mii de credincioși și preoți în pelerinaj la Cimitirul Săracilor, pelerinaj care se organizează de peste 25 de ani și care a devenit o tradiție pentru Episcopia greco-catolică de Maramureș și totodată pentru întreaga Biserică Catolică din România.

„Dragi pelerini, bine ați venit la Cimitirul Săracilor, în acest loc sfințit, pentru pelerinajul anual pe care îl facem în cinstea Fericiților Episcopi Martiri. Să fie pașii tuturor binecuvântați și Domnul să-și reverse harul asupra noastră, asupra Bisericii Sale, asupra țării noastre și asupra lumii întregi, pentru pace și pentru ajutor pentru fiecare dintre noi, unind rugăciunile noastre de astăzi cu jertfa Sfintei Euharistii și cerem Domnului ca, prin mijlocirea Fericiților Episcopi Martiri, să ne dea harul pe care îl dorim”, a fost salutul de bun venit al Preasfinției Sale Vasile Bizău către pelerinii din toată țara, strânși la Sighet.  

„A veni aici înseamnă să descoperim unde sunt harurile libertății și ale apostolatului pe care Dumnezeu a ales să le așeze peste tăcerea și jertfa martirilor”, a afirmat în Cuvântul de Învățătură Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop de București, care a explicat evanghelia zilei (In 3,22-33 - Ultima mărturie a lui Ioan Botezătorul) din perspectiva faptului că aceasta „ne predispune la bucuria acestui pelerinaj... Ea ne vorbește într-un mod foarte direct de strălucirea smereniei, pe care toata lumea o evită, tot ceea ce trăim în viața curentă nu e făcut decât să infirme valoarea acestui lucru, pe care Sfântul Pavel îl descrie ca fiind locul privilegiat unde Dumnezeu lucrează. Dumnezeu le-a ales pe cele slabe să le rușineze pe cele tari, le-a ales pe cele sărmane ca să le rușineze pe cele aparent bogate”. Iată de ce, „venind la Sighet, învățăm încă o dată că smerenia nu e înjosire, ci este exact judecata pe care trebuie s-o socotim împreună cu Dumnezeu”, care ne iubește pentru slăbiciunile noastre încredințate Lui.

„E sortit ca Isus să crească și eu să scad, spune Ioan Botezătorul... Acesta e mesajul creștinului adevărat, e mesajul pe care l-au trăit martirii, generația lor, care sunt vinovații pentru care ne deranjăm an de an, dar și în fiecare zi să surprindem ceva din bucuria tainei lor”, a punctat Episcopul de București, îndemnând toți pelerinii prezenți aici să trăiască pelerinajul ca un „examen de conștiință pentru fiecare în parte, dar și pentru noi toți ca mădulare ale Bisericii lui Hristos, zidită pe temelia Apostolului Petru”.

„Alături de cei 41 de ani de persecuție stau, anul acesta, 35 de ani de străduință liberă pentru a nu fi lipsiți în nicio zi de moștenirea lor spirituală; avem nevoie de convertire, de schimbarea inimii, de schimbarea vieții, de a ne detașa de resentiment și de a putea descoperi răscumpărarea încredințată nouă prin moartea și Învierea lui Isus” ...

„La fel ca în evanghelia de astăzi, când Ioan oferă un colț de strălucire smereniei și încrederii și respectului față de apostoli, martirii nu s-au lăsat purtați de orgoliul personal, nu s-au lăsat limitați nici de emoții și nici de motivații trecătoare. Au fost diferiți, dar au rămas uniți în jurul lui Isus, învățând și purtând în conștiința darurilor primite, trăind în spirit de caritate și fraternitate. Au putut supraviețui sufletește traversând persecuția cu seninătate, oferind semenilor și nouă prezență încrezătoare și smerită. Deși multă vreme au fost nebăgați în seamă de atenția lumii, l-au dus cu ei pe Isus pretutindeni și iată, după atâția zeci de ani, harul lor se dăruiește în continuare prin puterea lui Dumnezeu sufletelor”.

„Martirii au murit fără sa abdice de la smerenia pe care evanghelia de azi ne-o descrie”, iar fără jertfa lor, prezentul nostru ar fi fost copleșit de cinism și de rușine, a punctat PS Mihai, îndemnând credincioșii să-și aducă aminte de speranța dată lor de către generația anilor 1990, care a putut sta cu fruntea sus că nu s-a închinat lui Baal, că nu a făcut compromisuri, nu din vanitate, ci ca să poată să spună, așa cum amintea și Iuliu Maniu: Ca într-o bună zi, acest popor să nu rămână rușinat că cei mai mulți s-au compromis cu puterea răului.

„Imaginea atâtor pelerini în procesiune între Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, fosta închisoare din Sighetu Marmației și Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX din Cimitirul Săracilor, aflat în construcție din anul 2022, este simbolul Poporului lui Dumnezeu aflat pe cale către Împărăția Cerească. Biserica întreagă este în drum spre Împărăție, iar noi ca Biserică locală suntem semn și imagine a Miresei care, îmbrăcată cu podoabă și cu cinste, aleargă cu bucurie în întâmpinarea Mirelui ei Veșnic”, a transmis Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, în mesajul trimis cu ocazia pelerinajului, citit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

„Gândurile noastre, însuflețite de emoție și de o adâncă recunoștință, se îndreaptă acum spre toate persoanele care au trecut prin iadul exterminării de la Penitenciarul din Sighet, păstrându-și credința și verticalitatea morală. Se cuvine să păstrăm vie amintirea jertfei lor și mărturia de libertate a conștiinței în fața unui sistem ateu, care folosea cu violență și perfidie toate pârghiile puterii pentru a le frânge demnitatea.

Șase dintre cei șapte Fericiți Martiri ai Bisericii Române Unite, episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, dar și un martir al Bisericii Romano-Catolice, episcopul Anton Durcovici, au cunoscut detenția severă aici la Sighet. Trei dintre Fericiții noștri Episcopi și-au dat viața pentru credința lor catolică și au transformat acest pământ al Sighetului într-o adevărată masă de altar: Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei prezenți astăzi la pelerinajul organizat de Eparhia de Maramureș spre a-i cinsti pe Episcopii noștri martiri, la cinci ani de la ridicarea acestora la cinstea altarelor. Cu adevărat, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc a sintetizat cu aceste cuvinte actualitatea mesajului și a mărturiei lor: „în perioada de încercare au sprijinit poporul lor în a continua să mărturisească credința, fără să cedeze și fără să se răzbune” (Din Mesajul Arhiepiscopului Major Lucian Mureșan).

„Îi mulțumim Domnului pentru această zi de har, o zi de lumină, îi mulțumim pentru că ne însoțește mereu, mulțumim Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan pentru mesajul transmis, dar și Preasfințiilor voastre, preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor și tuturor celor implicați în organizarea pelerinajului, în special Protopopiatului Sighet, corului de aici și autorităților locale”, a afirmat la final Preasfinția Sa Vasile Bizău, îndemnând credincioșii să participe an de an la pelerinajul în cinstea martirilor.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.