Marți, 19 Martie 2024

11 februarie 2023: Ziua Mondială a Bolnavului la Baia Mare

„Corul celor care se roagă azi pentru cei aflați în suferință este numeros, fapt pentru care vă mulțumesc, deoarece rugăciunea este vindecătoare, în special sufletului persoanei umane, care caută împlinire, bucurie și îl caută pe Dumnezeu”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău sâmbătă, 11 februarie, în ziua în care în Biserică Catolică se sărbătorește cea de-a XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului.

La Baia Mare, ziua a fost marcată prin celebrarea Tainei Sfântului Maslu la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. La finalul celebrării, preoții prezenți la oficiu au vizitat toți bolnavii internați și au împărțit cărticele de rugăciuni, iconițe și rozare fiecăruia, ungându-i pe aceștia cu ulei binecuvântat.

„Fă și tu la fel!” este îndemnul care constituie tema acestei zile, luat din Evanghelia după Luca, prin care Papa îndeamnă întreaga Biserică să se raporteze la exemplul evanghelic al bunului samaritean. „La fel ca și acesta, textele din Sfânta Evanghelie pe care le-am ascultat astăzi vin toate cu același mesaj al apropierii lui Dumnezeu de om”, a afirmat PS Vasile. „Ziua Mondială a Bolnavului vine cu mesajul solidarității, a grijii noastre față de cel de lângă noi”, a afirmat Ierarhul, explicând cum, prin credință, chiar și momentele de suferință sunt suportabile: „Cel care are credință nu va trăi niciodată momentele de neputință într-o formă definitivă de abandonare, deoarece ei trăiesc cu prezența lui Dumnezeu și se identifică cu suferința mântuitoare a lui Hristos”. În același timp, această zi ne îndemnă la a avea o inima milostivă și iubitoare față de cei aflați în suferință, o inima care ne face însoțitori și sprijin al lor, a punctat Ierarhul.

La finalul celebrării Tainei Sfântului Maslu, a avut loc parastasul de șase săptămâni de la moartea părintelui doctor Rațiu Vasile, care a fost preot și medic în acest spital și care a înființat Misiunea Greco-Catolică Spitale. S-a binecuvântat de asemenea capela spitalului, la final de lucrări de renovare.

Cu mare drag, părintele Șimonca Mihai, capelan al Misiunii greco-catolice Spitale, a mulțumit Preasfințitului Vasile, părintelui capelan ortodox, Asociației Medicilor Catolici, managerului spitalului, medicilor, asistenților și personalului auxiliar din spital. „Munca și efortul dumneavoastră sunt mai mult decât o profesie; ele sunt o vocație, dăruire și slujire”, a afirmat pr. Șimonca, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate.

Ziua Mondială a Bolnavului se organizează anual la Baia Mare, prin directa implicare a părintelui capelan Șimonca Mihai și a Asociației Medicilor Catolici din Maramureș, președinte Ilieș Alexandru. 

Ea se celebrează în întreaga Biserică Catolică, fiind instituită de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1992 și celebrată pentru prima dată în anul 1993, iar ziua de 11 februarie nu a fost aleasă întâmplător, ci este ziua primei apariții a Sfintei Fecioare la Lourdes. În acest an, mesajul Sfântului Părinte se intitulează: „Îngrijește-te de el.” Compasiunea ca exercițiu sinodal de vindecare. Mesajul integral poate fi citit aici

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.