Marți, 19 Martie 2024

Funeraliile părintelui Pop Adrian

„Astăzi îl conducem pe ultimul drum pe părintele Adrian, prin rugăciunea Bisericii”, a afirmat PS Vasile la slujba de înmormântare a părintelui Pop Adrian trecut la cele veșnice marți, 24 ianuarie  2023, la vârsta de 63 de ani și în al 29-lea an de preoție. Funeraliile au avut loc joi, 26 ianuarie 2023, la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, iar trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în Cimitirul Gară din oraș.

L-au condus pe ultimul drum familia, cunoscuții și un sobor de zeci de colegi preoți, precum și numeroși credincioși din parohiile în care a activat, precum și din alte parohii.

„Oficiul înmormântării la care am participat este pe structura oficiului Utreniei (sau a Laudelor), care este rugăciunea Bisericii dedicată învierii și care se celebrează duminica. Așadar și oficiul înmormântării este rugăciunea de trecere, prin speranță și credință a Bisericii, încredințându-l pe cel pe care-l însoțim, milei lui Dumnezeu, Iubirii Sale și veșniciei Sale”, a afirmat Ierarhul. 

Preasfințitul a adus în lumină pasajul biblic în care Marta îi spune lui Isus: „Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu!, iar Mântuitorul îi răspunde: Oricine crede în Minechiar dacă va muriva trăi în veac. Credeți voi aceasta? Da, Doamne, credem!, răspundem și noi astăzi. De aceea te căutăm din zorii zilei, de aceea sufletul nostru este neliniștit, neîmpăcat și încă nemulțumit în tot acest pelerinaj al vieții, pentru că pe Tine te căutăm, Doamne și se întâmplă să uităm unde să te căutăm și din fântâna din sufletul nostru se împuținează apa care stinge setea. Dar te căutăm în mod continuu, Doamne, pentru că doar în Tine, sufletul omului își găsește odihna”. „Părintele Adrian și-a dus preoția până la capăt cu dragostea față de Hristos pe care și-a manifestat-o în blândețea care-l caracteriza, în modul lui de a fi, în dorința de a fi păstor de suflete... Astăzi se adaugă cetelor preoțești din Cer, slujirii îngerești, slujirii martirilor”, a punctat Preasfinția Sa Vasile.  

„ A fost un preot dedicat, activ, a fost preotul care a construit prima biserică greco-catolică din Satu Mare” a spus părintele protopop Roman Dumitru în cadrul iertăciunilor, pe care le-a citit la finalul slujbei de înmormântare. „Părintele Adrian trăia o continuă încredințare în mâinile Tatălui și în mâinile lui s-au încredințat foarte mulți oameni. Erau mâini de iertare, mâini care au dezlegat păcatele oamenilor, dezlegare prin care ei au primit sacramentul reconcilierii... Sigur părintele aude vocea Tatălui care zice: Veniți binecuvântații Tatălui Meu!”, a  afirmat pr. Roman.

Date biografice:

Părintele Pop Adrian s-a născut pe data de 7 iunie 1959, în Municipiul Satu Mare

A absolvit Institutul Teologic ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu″ din Baia, în anul 1994, fiind hirotonit preot în același an, în 20 noiembrie, de Preasfințitul Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș la acea vreme.

A activat ca preot în parohiile Drăgușeni, Curtuiuș - Satu Mare, iar din 2004 a fost preot paroh în parohia Noroieni – Protopopiatul Satu Mare.

Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.