Joi, 28 Martie 2024

Au trecut 10 ani de la mutarea la Domnul a Preasfințitului Ioan Șișeștean

În urmă cu 10 ani, în aceste zile se organizau funeraliile Preasfințitului Ioan Șișeștean, trecut la Domnul în seara zilei de 12 aprilie 2011. Oficiul înmormântării a avut loc sâmbătă, 16 aprilie 2011.

În memoria Preasfințitului, duminică, 11 aprilie 2021, a fost oficiată Rânduiala Parastasului, la biserica Sfânta Maria din Baia Mare. A participat Preasfințitul Vasile și preoții slujitori ai parohiei.

Biografie

Episcopul Ioan Şişeştean s-a născut la 11 iunie 1936 în comuna Şişeşti (judeţul Maramureş), fiind mezinul unei familii de ţărani binecuvântaţi cu opt copii. După terminarea şcolii primare din comuna natală, a urmat cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Şincai” din Baia Mare.

A lucrat pentru o perioadă ca profesor suplinitor, apoi ca laborant într-o uzină din Baia Mare. A studiat teologia în mod clandestin şi a fost hirotonit preot în secret, la 13 martie 1972, de către Episcopul dr. Ioan Dragomir. Odată cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a funcţionat ca profesor de teologie dogmatică. La începutul anului 1994 a fost numit de către PS Lucian Mureşan ca Vicar al Maramureşului istoric, la Sighetu-Marmaţiei. La 4 iulie 1994, în locul PS Lucian Mureşan, numit Mitropolit la Blaj, a fost numit prin decretul nr. 104, de către Congregaţia pentru Bisericile Răsăritene, ca Episcop al Eparhiei greco-catolice a Maramureşului. Consacrarea a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mâinilor de către Mitropolitul Lucian Mureşan şi Episcopii Virgil Bercea şi Alexandru Mesian.

A activat ca episcop în perioada în care în Biserica Greco-Catolică a fost foarte activă în a se reorganiza din punct de vedere administrativ și pastoral, în a-și clădi din nou locașurile de cult confiscate de regimul comunist, dar și structurile care să activeze în interiorul său.    

Preasfințitul Ioan s-a stins din viață în seara zilei de 12 aprilie 2011, în al 40 - lea an de preoție și al 16- lea de episcopat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

  

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.