Vineri, 19 Aprilie 2024

PS Vasile la început de an școlar- „Ne propunem o formare integrală a omului, care să-l facă demn de ceea ce este: chip și asemănare a lui Dumnezeu”

Emoție, bucurie și curiozitate la început de an școlar în curtea școlii confesionale greco-catolice din Baia Mare! S-au respirat la școala „Ep. Dr. Alexandru Rusu” cele mai variate sentimente, ce i-au încercat atât pe copiii care azi încep o nouă etapă a vieții lor, cât și pe bunicii și părinții ce-i vor însoți în această perioadă, până la absolvire.

Oficiul de „Te Deum” pentru începerea anului școlar a fost oficiat de către Preasfințitul Vasile Bizău împreună cu pr. Florin Marușciac, care, împreună cu cadrele didactice și părinții s-au rugat pentru copii „Ca să priceapă și să învețe și să facă voia lui Dumnezeu… păzindu-i în toate zilele vieții lor”. Doamna director interimar Anuța Gorzo, în discursul său, a făcut o comparație între plante, care au nevoie de apă și soare pentru a crește (făcând referință la brădulețul plantat anul trecut în curtea școlii, care este deja mai măricel) și copii, care au nevoie de prezență și dăruire pentru a crește sănătos și echilibrat: „Asta ne propunem noi, cadrele didactice, să fim pentru copiii pe care-i îndrumăm: prezență și dăruire”, a spus d-na director.

Preasfințitul Vasile Bizău a salutat părinții care azi, 12 septembrie i-au însoțit pe cei șaizeci de copii înscriși la școală și gradiniță, la festivitatea de deschidere a anului școlar 2016/2017: „Vă salut cu un salut părintesc și aș dori să vă mulțumesc pentru încrederea pe care o acordați acestui proiect educativ. Noi, oamenii, avem cu toții nevoie să creștem, indiferent de vârsta pe care o avem și împreună cu școala aceasta ne propunem să creștem toți; să crească cei mici în valorile pe care noi ne propunem să le transmitem, pe cele două coordonate ale formării integrale a omului: în dimensiunea culturală-științifică, conectată la valorile Evangheliei și la sensul de Dumnezeu, la sensul valorilor eterne. Ne propunem o formare integrală a omului, care să-l facă demn de ceea ce este: chip și asemănare a lui Dumnezeu”.

Domnul Teodor Ardelean (director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare) a vorbit despre cultură: „Cel mai important dar după darul vieții este darul cunoașterii și pe această cale aș dori să creez o punte între mine, familia mea, familia cea mare a profesioniștilor pe care îi conduc la Biblioteca Județeană și dumneavoastră. I-am adus doamnei director un înscris, la care eu nu găsesc termen de comparație în lumea culturii și îi cer să găsească un loc în școală unde să-l păstreze: Homo doctus in se semper divitias habetOmul învâțat are întotdeauna averea la el. Domnul Ardelean a dăruit școlii și o primă carte: „Membrii Academiei Române din Transilvania. Dicționar”, cu promisiunea că fiecare vizită a sa în școală va fi răsplătită cu câte o carte. „Fie ca, în Academia Română să avem, pe viitor, exponenți de seamă și dintre acești copii, care azi frecventează școala confesională…”, a mai spus domnul director al Bibliotecii „Petre Dulfu”.  

Domnul Ioan Mureșan, fost director al școlii în anul 2015/2016, a vorbit despre propunerile pe care școala confesională și le-a făcut: „Școala acesta își propune, în primul rând, să facă, calitate în educație, în instrucție, în învățare. Biserica greco-catolică a avut întotdeauna forța și inițiativa de a lucra la creșterea intelectualității românești în Transilvania. A luat din nou această sarcină și în Baia Mare se exprimă prin această școală”. A transmis, de asemenea, salutul primarului municipiului și a asigurat conducerea școlii de susținerea pe care o are în Consiliul Local.

Biroul eparhial de presă 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.