Miercuri, 24 Iulie 2024

Olimpiada de religie catolică, faza națională, va avea loc la Sighetu Marmației

Pe perioada 19-21 aprilie va avea loc, la Sighetul Marmației, olimpiada de religie greco-catolică și romano-catolică. Cu această ocazie, site-ul Colegiului Național „Dragoș Vodă” din oraș găzduiește o întreagă secțiune dedicată evenimentului, la adresa: www.cndv.ro.

Olimpiada este organizată de către Episcopia greco-catolică de Maramureș -inspector școlar: pr. Codrea Ioan-, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș, Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Primăria Municipiului Sighetu Marmației, Casa de Cultură Sighetu Marmației, Fraţii Minori Capucini, Congregația „Maica Domnului” - Mănăstirea „Maica Îndurerată” Sighetu Marmației, Congregația Surorilor Benedictine de Caritate, Surorile lui Isus Răscumpărătorul. 

Astfel, programul va cuprinde, pe lângă proba scrisă a concursului (miercuri, 20 aprilie, ora 10:00), program de rugăciune (liturghia zilnică în rit latin sau bizantin) vizite culturale, de studiu și momente artistice (piese de teatru), la care elevii veniți din înteaga țară vor putea participa pentru a cunoaște mai bine orașul gazdă, din punct de vedere istoric, cultural și spiritual.

 

Mesajul de salut și încurajare al PS Vasile Bizău către participanții la concurs:   

Stimați profesori,

Dragi elevi,

        Avem bucuria de a vă saluta și de a vă primi la Sighetu Marmației, unde sunteți așteptați cu drag să participați la olimpiada națională de religie catolică.

        Anul acesta Eparhia noastră de Maramureș găzduiește prestigiosul concurs de religie ajuns în faza finală și vă întâmpină cu oamenii, locurile și faptele lor glorioase. Orașul gazdă, important centru istoric și cultural al Maramureșului poartă în memoria sa colectivă mărturia de credință pe care au dat-o episcopii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici închiși pentru credința lor în timpul regimului comunist. Amintim cu reverență pe cei patru episcopi care își așteaptă Învierea de apoi în acest pământ binecuvântat de jertfa lor, nefiindu-le cunoscute mormintele, ci doar faptele și iubirea lor pentru Biserică și patrie.

        Olimpiada este prin excelență un concurs la care participă elevii cei mai buni după ce au demonstrat că disciplina religie este pentru ei importantă, ziditoare, pregătitoare și folositoare pentru viață. Învingători vor fi doar unii dintre participanți, însă câștigători vor fi cu toții pentru că s-au străduit să cunoască cât mai bine Cuvântul Domnului și învățătura Bisericii. Atunci când cunoștințele religioase se fac vizibile în viața de zi cu zi, făurind caractere și personalități, mărturia este deplină și exemplul ziditor. Martirii de la Sighet ne vorbesc despre creștinism autentic, despre valoare și ideal.

        Mulțumim conducerii Liceului Dragoș Vodă pentru oferta generoasă de a găzdui olimpiada de religie catolică și de a contribui la creșterea calitativă a formării umane a generațiilor tinere.

Succes olimpicilor, bun venit tuturor!

+Vasile,

episcop greco-catolic de Maramureș

 Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.