Joi, 28 Martie 2024

9 mai 2023: PS Vasile a celebrat Sfânta Liturghie de Ziua Școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu”, la 60 de ani de la trecerea la Domnul a Fericitului Episcop Martir

„Eu știu că vouă vă plac eroii. Episcopul Alexandru este unu dintre mulții eroi pe care îi are țara noastră. El este un erou și un sfânt martir. Îl avem aici, în biserică, alături de un alt Episcop, sfântul Nicolae, pe care îl cunoașteți și îl așteptați cu toții, anual. Este cunoscut pentru generozitatea sa”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău, în cadrul omiliei rostite la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, acolo unde a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie marți, 9 mai 2023, cu ocazia Zilei Școlii Gimnaziale „Ep. Dr. Alexandru Rusu”, școală fondată de Episcopia greco-catolică de Maramureș. Se împlinesc 60 de ani de când, pe data de 9 mai 1963, Primul Episcop al Eparhiei de Maramureș trecea la Domnul și această zi este sărbătorită anual în scoala care-i poartă numele. Au concelebrat: preoții implicați în activitatea școlii și preoții slujitori ai parohiei „Sfânta Maria”. La Sfânta Liturghie au participat copiii și cadrele didactice ale școlii, care au dedicat această zi sărbătoririi festive a celui pe care instituția l-a ales ca patron spiritual și protector. 

„Pe 9 mai, Episcopul Alexandru s-a născut pentru cer”, a afirmat Ierarhul în fața copiilor, explicând cum Biserica îi sărbătorește pe sfinți cu ziua în care ei trec la cer, trec la Domnul și de aceea, 9 mai este zi de sărbătoare, pentru că astăzi îl sărbătorim pe Episcopul martir Alexandru Rusu”. Preasfințitul i-a invitat pe copii să-și propună să-l descopere și mai mult pe  patronul școlii în care învață, spre a se apropia de figura sa. Să fie curioși să descopere „cine a fost, ce a făcut și ce moștenire ne-a lăsat”. „Moștenirea de la care noi pornim este casa noastră, școala noastră. El este patronul școlii noastre și știm că sfinții, în cer, mijlocesc la Dumnezeu și-i însoțesc pe cei care, prin mijlocirea lor, se încredințează harului lui Dumnezeu”. Ierarhul a explicat cum școala care portă numele primului Episcop al Eparhiei de Maramureș se vrea a fi una în care se simte comuniunea și în care se învață valorile creștine, umanitatea și buna colaborare. Sunt gândurile transmise de Preasfinția Sa Vasile întregului colectiv al Școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu”: copii, cadre didactice, personal auxiliar, dar și părinților care au ales pentru copiii lor școala Episcopiei greco-catolice de Maramureș.

Ziua de sărbătoare a fost marcată în continuare cu activități specifice, desfășurate în incinta școlii: ateliere, activități sportive și muzicale, precum și masa și gustările luate împreună. Este prevăzută și prezentarea parcursului academic al Liceului „Ep. Dr. Alexandru Rusu”.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.