Marți, 19 Martie 2024

A avut loc, la Sighetu Marmației, vernisajul expoziției itinerante „Martirii”

Vineri, 12 iulie a.c., a avut loc la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, vernisajul expoziției „Martirii”. Expoziția este una itinerantă, ea cuprinzând portrete ale fericiților episcopi martiri români greco-catolici, realizate de artistul plastic Ștefan Popa Popa’s și va putea fi vizitată la Sighet timp de 10 zile.

 „Suntem aici într-un loc al pătimirii, dar și al libertății interioare și al dobândirii unei verticalități, a unei demnități… O elită spirituală, o elită politică, făuritoare de țară trimisă dincolo de sârma ghimpată, trimisă în gulagul stalinist al acelor vremuri”, a declarat istoricul Dorin Petresc. Despre Ștefan Popa Popa’s, istoricul afirmă: „El a pictat din suflet, este un artist care, în realizarea portretelor episcopilor martiri, încearcă să surprindă spiritul. Atunci când pictează un om, se uită la ochii persoanei și încearcă să surprindă ceea ce este în spatele aparențelor”.

„Momentul proclamării ca și fericiți martiri a Episcopilor noștri a schimbat epoca spirituală, epoca istorică, pentru că de acum, privindu-i, nu ne raportăm numai la trecut, nu ne raportăm numai la ce s-a întâmplat, ci ne raportăm la gloria în care ei sunt. Atunci când privim un portret, un tablou, ne privim și pe noi înșine, pentru că ceea ce vedem este legat de legătura noastră sau cunoștințele pe care le avem despre acea persoană. Și pentru că suntem într-un nou timp, ochiul, cel puțin ochiul meu s-a schimbat, pentru că privesc gloria cerească în care sunt, gloria altarelor la care au ajuns și întreg parcursul lor până la gloria altarelor nu este altceva decât o cale deschisă lăsată moștenire”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în cadrul vernisajului.  

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco Catolice de Maramureș, în colaborare cu Fundația Academică Civică Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet și Asociația Ecumenică a Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce”. Expoziția itinerantă „Martirii” poate fi vizitată până pe data de 21 iulie a.c.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.