Vineri, 22 Ianuarie 2021
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

Preasfințitul Vasile Bizău și câțiva preoți din Eparhia greco-catolică de Maramureș au fost prezenți sâmbătă, 16 ianuarie 2021 la slujba de înmormântare a Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla. 

Ceremonia a avut loc pe esplanada din fața Catedralei din Piața Timotei Cipariu din Cluj-Napoca, catedrală în interiorul căreia a fost depus corpul regretatului episcop.

Au participat aproape toți episcopii catolici din țară. Un mesaj de condoleanțe a fost trimis de către Papa Francisc, mesaj care a fost citit de PS Claudiu Pop. De asemenea, un mesaj a fost trimis de  Preafericitul Cardinal Lucian și citit publicului tot de PS Claudiu Pop.

Funeraliile au fost transmise integral la TVR Cluj și TVR 3, precum și la Radio Maria și Maria TV.

„În aceste momente de despărțire vremelnică și de doliu, împreună cu clerul, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei noastre de Maramureș, ne alăturăm tuturor preoților, călugărilor, călugărițelor și credincioșilor din Eparhia de Cluj-Gherla, însoțindu-i cu frățeasca unire în rugăciune, transmițându-le totodată sincere condoleanțe.

Însuflețiți de speranța Învierii, înălțăm rugăciunile noastre către Tatăl ceresc, pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire arhiereu Florentin, pentru a-i face parte cu Drepții în Împărăția Sa.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Preasfințitul Vasile în mesajul de condoleanțe adresat părintelui vicar Marius Cerghizan și întregii Eparhii de Cluj-Gherla.

Biroul eparhial de presă

Foto:  Eparhia de Cluj Gherla și Nicu Cherciu.

 

 

 

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică,

de Maramureş – Baia Mare

Nr. 27/13.01.2021

 

Scumpă este înaintea Domnului moartea cuvioșilor Lui. (Ps.115,6)

 

Onorate părinte vicar,

 

Vestea plecării dintre noi a Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a îndoliat întreaga eparhie a cărui păstor și părinte a fost și a întristat pe toți acei care l-au cunoscut: preoți, persoane consacrate și credincioși.

Precum un fulger pe cerul senin, vestea trecerii la casa Tatălui ceresc a cunoscutului ierarh, ne-a surprins pe toți și lasă în sufletele noastre amintirea nestatorniciei vieții pământești.

Chipul Bunului Păstor care își pune viața pentru oile Sale, s-a reflectat în misiunea și pe chipul Preasfințitului Florentin în cei 24 ani de episcopat, dintre care 19 în slujirea istoricei eparhii de Cluj-Gherla. 

Ierarh devotat slujirii Evangheliei și misiunii încredințate de a învăța, sfinți și călăuzi poporul credincios, s-a evidențiat prin zelul rugăciunii și al apostolatului, precum și prin dragostea față de studiul Sfintei Scripturi, din care s-a hrănit el însuși și pe ceilalți, prin cuvântul proclamat cu timp și fără timp, după spusele sfântului apostol Pavel.

Devotamentul slujirii arhierești a putut fi remarcat din multele vizite pastorale pe care le-a efectuat, vizitând comunitățile de pe întreg teritoriul eparhiei, atât cu ocazia hramurilor, cât și a sfințirii bisericilor, îndemnând la rugăciune prin însăși statornicia lui față de ea.

Lasă în urmă zelul său arzător față de înaintașii noștri arhiereii martiri, în special față de Fericitul martir Iuliu Hossu, în a cărui tron i-a succedat peste timp.

În aceste momente de despărțire vremelnică și de doliu, împreună cu clerul, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei noastre de Maramureș, ne alăturăm tuturor preoților, călugărilor, călugărițelor și credincioșilor din Eparhia de Cluj-Gherla, însoțindu-i cu frățeasca unire în rugăciune, transmițându-le totodată sincere condoleanțe.

Însuflețiți de speranța Învierii, înălțăm rugăciunile noastre către Tatăl ceresc, pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire arhiereu Florentin, pentru a-i face parte cu Drepții în Împărăția Sa.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!

† Vasile

Episcop de  Maramures

________________________________

On. Părinte Marius Cerghizan

Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla

 

 

 

 

Într-un mesaj adresat preoților azi, 13 ianuarie 2021, Preasfințitul Vasile Bizău îndeamnă pe fiecare preot al Eparhiei de Maramureș să celebreze câte o Sfântă Liturghie pentru sufletul Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, trecut la Domnul pe data de 12 ianuarie 2021, la vârsta de 61 de ani. De asemenea, îndeamnă toți credincioșii Eparhiei să înalțe rugăciuni către Dumnezeu, cu aceeași intenție.   

Redăm mai jos textul mesajului:

 

 Onorați părinți preoți, 

 

Așa cum fiecare dintre Dumnevoastră a aflat, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, fratele nostru, a trecut la cele veșnice în după-amiaza zilei de 12 ianuarie 2021, în al 62-lea an de viață și al 25-lea de episcopat. 

Ne alăturăm și noi, în aceste zile de doliu, tuturor credincioșilor, preoților și persoanelor consacrate din Eparhia de Cluj-Gherla la întristarea cauzată de pierderea ierarhului și păstorului lor și ne încredem în Cuvântul Domnului: Cel ce crede în Mine are viață veșnică (Ioan. 6.47).

Vă rugăm așadar să celebrați o Sfântă Liturghie pentru odihna sufletului adormitului întru Domnul, Arhiereu Florentin Crihălmeanu și totodată să îndemnați credincioșii pe care îi păstoriți să înalțe rugăciuni pentru sufletul Preasfințitului Florentin.

Bunul Dumnezeu să-i facă parte cu drepții în Împărăția Sa și să-i dăruiască viață veșnică!

 

              † Vasile

Episcop de Maramures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, Președintele Conferinței Episcopilor din România (CER), împreună cu toți ierarhii catolici din România, au aflat de trecerea la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, motiv de durere din cauza despărțirii de un confrate și de speranță în spiritul învierii promise de Mântuitorul.

„Am primit cu mare surprindere și tristețe vestea că PS Florentin Crihălmeanu a plecat dintre noi. PS Florentin Crihălmeanu a fost un om al rugăciunii, un ierarh care a fost apropiat de oameni, un păstrător fidel al depozitului credinței catolice, care a cunoscut și experiența Bisericii Greco-Catolice din clandestinitate. Este o mare pierdere pentru Biserica Catolică din România și în special pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, al cărei păstor a fost timp de aproape 19 ani. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-i dea odihna veșnică, iar pe fiii săi sufletești și pe credincioșii pe care i-a păstorit cu atâta dăruire să-i întărească în speranță și credință”, afirmă ÎPS Aurel Percă.

Conform Biroului de Presă al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, „în ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie”. Deși s-au aplicat toate procedurile de resuscitare, PS Florentin Crihălmeanu s-a stins subit din viață pe 12 ianuarie, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

Episcopii de ambele rituri din România vor înălța rugăciuni către Dumnezeu pentru odihna veșnică a iubitului ierarh clujean și pentru pacea sufletească a credincioșilor din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

PS Florentin CRIHĂLMEANU s-a născut în Iaşi, la 17 septembrie 1959. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca. După ce în 1986 a început în clandestinitate studiile pentru preoție, a fost hirotonit preot la data de 9 septembrie 1990 de către PS George Guţiu.  A studiat la Roma în perioada 1990-1994, iar pe 7 iulie 2005 a susţinut Teza de Doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Pontificale Urbaniana din Roma.

La 9 noiembrie 1996 a fost numit Episcop auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind consacrat Episcop la 6 ianuarie 1997, la Roma, de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.

În data de 18 iulie 2002, a fost numit al optulea Episcop eparhial de Cluj-Gherla, iar la 6 august 2002 a fost înscăunat în Catedrala Schimbarea la Față.

PS Florentin Crihălmeanu a fost Președintele Comisiei pentru Viața Consacrată a CER.

A trecut la cele veșnice pe 12 ianuarie 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A trecut la casa Tatălui Ceresc
Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU,
Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

 

Cu profundă durere sufletească, aducem la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu. Amin.

 

Biroul de Presă al
Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
Pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Botezul Domnului este o sărbătoare atât de însemnată pentru că ne aduce aminte că și noi am fost botezați. Și pentru că am fost botezați, și noi, la rândul nostru, am devenit fii, ne-am născut din nou din apă și din Spirit Sfânt”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în omilia rostită cu ocazia sărbătorii „Botezul Domnului”, în biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.

Ierarhul a adus în lumină cele trei manifestări sau efecte ale botezului lui Isus la râul Iordanului, așa cum reiese din evanghelia sărbătorii: „Cerurile s-au deschis, Spiritul Sfânt a coborât în chip de porumbel și un glas din cer a vorbit... Cerurile deschise ne asigură de comunicarea directă, prezența definitivă a lui Dumnezeu în mijlocul nostru, în inima noastră, în inima celor care cred, care se botează, care vor să-l recunoască pe Tatăl... Spiritul Sfânt coboară peste Isus, arătându-L lumii și începându-și misiunea publică. În felul acesta, opera mântuirii este în act pentru că odată cu activitatea publică a lui Isus, se descoperă omul împlinit, fericit, omul așezat, omul pe deplin iubit de Dumnezeu. La râul Iordanului, Isus se face cunoscut, nu în rândurile oamenilor drepți, ci în mijlocul celor păcătoși, care veneau la Ioan Botezătorul să fie botezați și ei își mărturiseau păcatele, își reînnoiau cugetul... Isus se pune în rândul lor și se face prin aceasta solidar cu noi toți... Creștinismul ne leagă în mod profund de manifestarea vieții lui Isus. Astfel că fiecare dintre noi suntem chemați să reproducem viața lui Isus în viața noastră... În mijlocul tuturor evenimentelor pe care le trăim, generație după generație, se cade să ne amintim că suntem fii ai lui Dumnezeu. La botez, fiecare dintre noi, prin ungerea cu sfântul mir și prin botezul în numele Preasfintei Treimi, am primit numele lui Dumnezeu înscris în suflet. Oricât am vrea noi să uităm sau neglijăm raportul nostru cu Dumnezeu, statutul nostru de fii, Dumnezeu nu uită de noi”, a afirmat Preasfințitul Vasile.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției, a urmat rânduiala sfințirii celei mari a apei și binecuvântarea bisericii, în timp ce s-a cântat Troparul Botezului.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vineri, 1 ianuarie 2021, de sărbătoarea „Tăierea împrejur a Domnului Nostru Isus Hristos”, zi în care-l sărbătorim pe „Sfântul Vasile cel Mare” și începem Anul Nou civil, Preasfințitul Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, împreună cu părinții slujitori ai parohiei, Mircea Indrea și Iacob Talpoș și împreună cu părintele Ioan Costin și părintele Mihai Șimonca. A participat și diaconul Paul Osoian.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a explicat sensul binecuvântării, într-o zi în care, spune ierarhul, cu toții ne facem urări de bine: „De fapt, binecuvântarea are de a face cu plinătatea vieții. Atunci când Dumnezeu binecuvântează, o face în așa fel încât îi promite omului că îi va da împlinire, îi va da plinătatea vieții, bucurie, fericire, tot ceea ce este mai profund și îndeajuns pentru ca omul să fie pe deplin fericit și mulțumit”, a spus Preasfințitul Vasile. Și a continuat explicând cum apare binecuvântarea în Sfânta Scriptură: „În Cartea Facerii, după ce l-a creat pe om, Dumnezeu spune: Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul. Binecuvântarea are de-a face cu plinătatea vieții. Dumnezeu îl binecuvântează pe Avram și-i spune: Voi pune legătura mea între mine și tine, între mine și urmașii tăi. Eu sunt Dumnezeu tău; fă ceea ce este plăcut înaintea mea și eu te voi binecuvânta și voi face din tine tată a multe neamuri. Binecuvântarea are de a face cu rodnicita, împlinirea vieții, cu bucuria ei, cu plinătatea. În Sfânta Scriptură, cuvântul binecuvântare, împreună cu verbul a binecuvânta, apare de 617 ori. Aceasta ne descoperă 3 dimensiuni ale binecuvântării: Cea dintâi este atunci când oamenii se binecuvântează între ei... A doua dimensiune este cea în care omul îl binecuvântează pe Dumnezeu, este a aduce mulțumire lui Dumnezeu... Cea de-a treia formă a binecuvântării, care este izvorul tuturor, este atunci când Dumnezeu îl binecuvântează pe om. Atunci când Dumnezeu îl binecuvântează pe om, El face tot ce ține de El ca omul să fie fericit și împlinit. Este promisiunea Lui de a ne aduce la viață ca să fim fericiți și împliniți și Dumnezeu niciodată nu întârzie ca să facă tot ce ține de El ca noi, fiii Lui să putem să ne bucurăm de viață și să fim împliniți”.

Episcopul a amintit și faptul că astăzi, 1 ianuarie 2021, este Ziua Mondială a Păcii: „Pacea este plinătatea tuturor darurilor. Pacea este darul cel mai mare, care le cuprinde pe toate: și pe cele materiale și pe cele spirituale... Îndreptăm rugăciunea noastră către Dumnezeu pentru a-i cere binecuvântarea și darurile sale ca noi să trăim în pace, să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu și să facem tot ceea ce ține de noi pentru ca viața să primească mai mult sens și bucurie, dincolo de tot ceea ce este în viața cronologică... Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, viața capătă sens și aduce și roade, roade care rămân”. „Domnul să vă binecuvânteze și să vă păzească, Domnul să caute asupra voastră cu fața veselă și să vă miluiască! Domnul să-și întoarcă fața sa către voi și să vă dăruiască pacea!”, este urarea cu care Preasfințitul Vasile și-a încheiat omilia rostită în prima zi a anului 2021.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Mircea Indrea i-a făcut urările de bine Preasfințitului Vasile pentru ziua onomastică și pentru începutul de an.

Îi urăm și noi La mulți ani rodnici și multe binecuvântări de la Dumnezeu!

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

Joi, 24 Decembrie 2020 00:00

Pastorală Crăciun 2020

 craciun 2020

SCRISOARE PASTORALĂ

a Preasfințitului părinte Vasile

Naşterea Domnului 2020

 

„... Nu vă temeți.

Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare,

care va fi pentru tot poporul;

că vi s-a născut azi Mântuitor,

care este Hristos Domnul, în cetatea lui David.

Și acesta vă va fi semnul:

veți găsi un prunc înfășat, culcat în iesle”

(Lc 2, 10-12).

     

     Onorați părinți preoți,

     cuvioase surori persoane consacrate,

     dragi credincioși,

București, 22 decembrie 2020

Excelența Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, președintele României, i-a conferit E.S. Mons. Miguel Maury Buendía, Decanul Corpului Diplomatic și Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Mare Cruce” în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Sfântul Scaun și pentru susținerea dialogului interconfesional.

Mons. Maury, de origine spaniolă, ales Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu Apostolic în Kazahstan în 2008, transferat în România în 2015, s-a îngrijt de numirea a diverse scaune episcopale catolice din țară și a fost direct implicat în pregătirea și realizarea Vizitei Apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc, desfășurată în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Ordinul „Serviciul Credincios”, înființat de M.S. Carol I în 1878 și reintrodus de șeful Statului la 31 martie 2000 cu cinci grade, este al doilea Ordin Național, după cel al Stelei României, iar gradul de Mare Cruce este limitat la 120 de civili și 30 de militari.

Nunțiatura Apostolică

 

 

 

 

 

 

 

 

Duminică, 20 decembrie 2020, s-a împlinit un an de când părintele Bot Ioan Călin a trecut la cele veșnice. În memoria sa, la finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată rugăciunea Parastasului în parohia Copalnic-Mănăștur, de către Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu părintele protopop Mihnea Gheorghe și părintele Grigore Câmpean din Eparhia de Cluj-Gherla.

„A primi învățătura Evangheliei este hrana noastră sufletească… Atunci când suntem ancorați în Dumnezeu, rămânem în pace, chiar dacă avem de înfruntat orice fel de dificultate… Chiar dacă trec prin umbra morții, eu nu mă tem de nimic (spune psalmistul) pentru că păstorul este cu mine, Domnul este cu mine”, a afirmat Preasfințitul Vasile în cadrul cuvântului de învățătură. „Astăzi am venit în mijlocul dumneavoastră pentru a ne ruga împreună și a face rugăciunea de pomenire pentru răposatul părintele nostru Bot Ioan Călin. S-a scurs un an de când a trecut la cele veșnice și astăzi, cu siguranță, colindă în ceata celor drepți. Sperăm, împreună cu îngerii și cu corul sfinților, să colinde și împreună cu noi în această duminică, bucuria venirii nașterii lui Hristos, bucuria de a fi cu Dumnezeu. Rugăciunile de astăzi sunt pentru el, ne ajută să-l încredințăm iubirii materne a lui Dumnezeu, dar ele au și rolul să ne amintească nouă de cei dragi care au părăsit lumea aceasta, dar au trecut la Dumnezeu. Părintele a făcut tot ce a ținut de el, și-a făcut datoria, așa cum fiecare dintre noi suntem chemați să trăim clipa prezentă, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca să rămânem mereu în pace și atunci când această întâlnire definitivă cu Domnul se va întâmpla, să avem mulțumirea sufletească, să putem spune, ca și Maria: Iată roaba Domnului, sau, ca și dreptul Iosif, să dăm nume la ceea ce ni se întâmplă. Așa cum dreptul Iosif a dat nume copilului și a devenit tatăl lui Isus, așa suntem și noi chemați să dăm nume la ceea ce Dumnezeu lucrează prin noi, să dăm sens la ceea ce experimentăm, la ceea ce trăim. A da nume înseamnă a recunoaște. Îl recunoaștem atunci când dăm nume vieții noastre. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace pe părintele Călin și nouă tuturor să ne dăruiască  sănătate și har să putem să ne trăim viața în credință, cu mulțumire și recunoștință”, a încheiat Preasfințitul.

Părintele Bot a fost paroh de Botiza și decedat în urma unei boli necruțătoare, la vârsta de 37 de ani, lăsând în urmă doi copilași, de 2 și 9 ani.

Biroul eparhial de presă