Vineri, 17 Septembrie 2021
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

„Începem acest an școlar cu auspicii de speranță, pornind de la binecuvântarea care vine de sus. Suntem bucuroși că încrederea dumneavoastră s-a îndreptat spre noi... Este de prisos să spun cât de importantă este educația. Ea este o comoară, pentru că suntem ceea ce am dobândit, ceea ce am învățat, ceea ce cunoaștem. Ne propunem să creștem împreună și în acest an, școala noastră deschide un nou ciclu, gimnaziul. Vă invit și pe dumneavoastră, părinții, să fiți partenerii educației fiilor și fiicelor dumneavoastră, să căutați o colaborare strânsă cu cadrele și conducerea școlii noastre pentru ca în forma aceasta comunitară și subsidiară prin care Biserica susține, este prezentă, școala își face datoria cu profesionalism și părinții se angajează și ei în proiectul educativ, roadele se văd în creșterea fiilor și fiicelor dumneavoastră. Vă doresc ca acest an să fie cu multe roade, vă doresc sănătate tuturor și fie ca anul acesta să poată să se desfășoare în mod normal și bucuria de a fi împreună, de a crește împreună, de a educa, de a ne lăsa transformați să fie de fapt creșterea noastră în umanitate, în știință și în spiritualitate. Un an binecuvântat tuturor!” sunt urările cu care Preasfințitul Vasile Bizău a venit în fața copiilor, a cadrelor didactice și a părinților care s-au adunat în curtea școlii „Episcop Dr. Alexandru Rusu” la început de an școlar, pe 13 septembrie 2021.

Din partea Inspectoratului Școlar, doamna inspector Duruş Ligia a urat mult spor la muncă și mult succes în noul an tuturor și a dat citire mesajului profesorului dr. Costin-Hendea Anca-Minodora, Inspector şcolar general.

Părintele Angel Zareczki, președintele Fundației pentru Educație „Sf Vasile cel Mare” a prezentat noua echipă de conducere a școlii. „Ne dorim și vrem să fim prezență și dăruire pentru copiii dumneavoastră”, a afirmat la final doamna director executiv Anuța Gorzo.

La începutul zilei, înainte de festivitatea de deschidere, ca în fiecare an, Preasfințitul Vasile împreună cu pr. Angel Zareczki și pr. Emil Ember au celebrat Sfânta Liturghie pentru cadrele didactice ale școlii, aceasta reprezentând izvorul unității, după cum a afirmat Ierarhul în cuvântul de învățătură: „În Euharistie avem izvorul unității, taina iubirii desăvârșite a lui Dumnezeu, istoria lui Dumnezeu cu omul în Isus Hristos”.

Biroul eparhial de presă

 

Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa 

Budapesta 4-8 septembrie 2021

 

Comunicatul final

Între 4 și 8 septembrie 2021, s-a desfășurat la Budapesta, simultan cu cel de-al 52-lea Congres Euharistic InternaționalÎntâlnirea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa, inițiată în sânul Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, și care în acest an, după amânarea obligatorie de anul trecut, din cauza crizei Covid-19, și-a reluat activitatea. Tema de reflecție propusă a fost: „Sinodalitate și Comuniune”, în jurul căreia s-au desfășurat diferitele conferințe, reflecții și dezbateri între episcopii orientali catolici prezenți. Au fost reprezentate Bisericile catolice orientale din Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia meridională, România, Belarus, Armenia, precum și reprezentanți ai Bisericii Melchite din Antiohia – a fost prezent Patriarhul melchit Youssef Absi – și ai Bisericii Siro-Catolică, din diaspora sa europeană.

Episcopii prezenți, proveniți din diferite și diversificate realități, fie în timpul conferințelor din aulă, fie în colocviile informale și în diferitele întâlniri din aceste zile, au putut împărtăși problemele și speranțele, dificultățile și poate chiar contradicțiile care, în trăirea credinței de zi cu zi din propriile țări de proveniență, încearcă să le înfrunte ca păstori ai Bisericilor și să le trăiască în vestirea evangheliei.

În afara temei oficiale a întâlnirii, „Sinodalitate și Comuniune”, care a marcat desfășurarea diverselor conferințe din aulă, o altă temă prezentă în diferitele intervenții și în momentele de împărtășire informale, amicale, a fost experiența, trecută și din păcate încă prezentă, a crizei pandemice și consecințele pe care aceasta le-a lăsat în viața pastorală concretă a Bisericilor particulare.

Deschiderea Întâlnirii a avut loc duminică 5 septembrie, cu salutul de primire al Mitropolitului greco-catolic maghiar Fülöp Koscis, al Nunțiului Apostolic în Ungaria, Arhiepiscopul Michael August Blume și al Cardinalului Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Peter Erdő. Cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscopul emerit de Genova și președinte CCEE, a susținut conferința inaugurală prezentând tema „Euharistie și Comuniune”. În intervenția sa, cardinalul Bagnasco a dezvoltat această temă în șase puncte care stabilesc biblic, teologic și ecleziologic legătura strânsă dintre Euharistie și Comuniune. Eminența Sa a scos în evidență contrastul, deja prezent în ambientul biblic și care se poate perpetua până în zilele noastre, dintre păcatul care desparte și iubirea care unește. De asemenea, a evidențiat centralitatea lui Cristos ca legătură unică și fundamentală în comuniunea dintre creștini și dintre oameni. A privi lumea cu ochii lui Cristos.

Conferințele cu caracter științific au fost susținute de Părintele Roberto Repole, care a vorbit despre „Adunarea euharistică și adunarea sinodală: acțiunea comună a Spiritului Sfânt”. Oratorul și-a prezentat intervenția pornind de la cele două părți: Euharistia ca și lex orandi, și deci Biserica ca și casă, ca edificiu dar, mai ales, ca și trupul lui Cristos, iar mai apoi, a scos în evidență rolul adunării liturgice; Ecleziologia euharistică, care se naște din darul Spiritului Sfânt; Rolul sacramental al adunării liturgice.

În ceea ce a urmat, Profesorul Stefano Parenti a prezentat tema: „Comuniunea în Spirit în anaforele Sfântului Vasile cel Mare și a lui Ioan Gură de Aur: texte, teologie și practică”. Profesorul a introdus rolul prezenței pneumatologice în special în epicleza celor două anafore, scoțând în evidență rolul Spiritului Sfânt în sfințirea credincioșilor și a darurilor prezentate. O întreagă dimineață a fost dedicată apoi prezentării diferitelor Biserici sui juris, în special cu scopul de  a împărtăși cum fiecare dintre acestea a trăit și trăiește încă criza provocată de pandemie, evidențiind toate problemele, în special cele pastorale, pe care lunile de izolare le-au provocat în diferitele realități parohiale ale fiecărei Biserici Orientale Catolice. În finalul intervențiilor din aulă, a venit cea propusă de Preafericirea Sa Sviatoslav Schevchuk, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, care, în intervenția sa a dezvoltat tema „Aspectele practice ale sinodalității”. Părintele și capul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a scos în evidență câteva aspecte practice ale activității sinodale în sânul Bisericii Ucrainene, dispersată în toată lumea. După lex orandi propusă anterior, a fost pusă în evidență lex agendi ca și expresie practică și concretă a sinodalității.

Zilele au fost pline, în special după-masa, și de vizite și participări la activitățile religioase și culturale asociate Congresului Euharistic Internațional, desfășurat tot în aceste zile la Budapesta. O frumoasă expoziție despre Biserica Greco-Catolică din Ungaria, prin intermediul icoanelor și obiectelor de cult, a arătat bogăția artistică, iconografică și teologică a unei perioade cuprinsă între secolele XVI și XXI. Apoi, remarcabil prin calitate și execuție, a fost concertul Corului Sfântul Efrem, care în mai mult de cincisprezece limbi a interpretat cântece legate de tradițiile liturgice ale diferitelor țări din întreaga lume. La sfârșitul concertului, participanții s-au întâlnit pentru un salut cu Președintele Republicii Ungaria, Domnul János Áder și cu Primul Ministru Viktor Orban, prezenți la concert.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, care a concluzionat întâlnirea, a fost celebrată prin vecernia din biserica greco-catolică din Gödölő, în seara zilei de 7 septembrie, și în ziua următoare prin celebrarea utreniei în biserica parohială din Piața Trandafirilor și apoi a Sfintei Liturghii bizantine prezidată de către Patriarhul Youssef Absi, în Catedrala Mitropolitană Sfântul Ștefan din Budapesta.

Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa, în acest încă tulbure an 2021, a scos în evidență pe de o parte dificultățile, suferințele și problemele provocate de pandemia de Covid-19, și pe de altă parte speranța, dorința și voința de a reveni la o viață nouă ale Bisericilor Orientale Catolice europene, o viață nouă care va fi, și deja este, un dar al Domnului care iubește și protejează Biserica Sa, El care este întotdeauna pentru noi toți doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, așa cum ne rugăm în Sfânta Liturghie.

S-a decis și locul întâlnirii prevăzute pentru anul următor 2022. A fost  propusă Armenia, data urmând să fie stabilită ulterior, undeva în septembrie 2022. Ca și temă pentru această întâlnire se înclină spre o reflecție asupra familiei în momentul mondial actual.

Prezența Spiritului Sfânt, invocată în epicleza Sfintei Liturghii, în contextul Congresului Euharistic Internațional, a fost trăită în aceste zile ca și izvor de comuniune cu Domnul și între păstorii Bisericilor Catolice Orientale, pentru a fi și noi, episcopi și părinți ai Bisericilor noastre, izvor de comuniune și de vestire a Evangheliei.

Traducere din italiană Florin BODE

În prima sărbătoare a anului bisericesc, „Nașterea Maicii Domnului”, Preasfințitul Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Șișești, alături de părintele Vicar general Augustin Butica, părintele paroh Horț Gabriel și alți preoți din eparhie.

„Maica Domnului ne arată drumul, ne arată calea în acest timp în care mulți se întreabă oare care este calea de urmat pentru că trecem printr-o perioadă care nu este foarte limpede. Începând de anul trecut, se simte o separate, o divizare și mai mare a oamenilor între ei, oamenii sunt suspicioși la adresa celorlalți. Sărbătoarea de astăzi, prin conținutul textelor pe care Biserica ni le propune, ne invită să intrăm și mai mult în misterul comuniunii lui Dumnezeu în sufletul nostru, de unde pornește și credința și încrederea și modul nostru de a fi creștini în secolul 21”, a afirmat Preasfințitul Vasile în debutul omiliei rostite la biserica din Șișești în fața numeroșilor credincioși care s-au adunat aici pentru a o sărbători pe Sfânta Fecioară.

„Sărbătoarea Nașterii Domnului ne aduce aminte de planul lui Dumnezeu cu umanitatea, ne aduce aminte de faptul că, așa cum spune evanghelia de la Matei, în care se amintește genealogia lui Isus, cu toate generațiile care l-au precedat, se încheie această genealogie cu Maria, care ni-L oferă pe Mântuitorul Hristos. În Maica Domnului și cu nașterea Ei în lume este începutul bucuriei, pentru că Ea este cea care se încrede în Dumnezeu în orice conjunctură a vieții. Ea este cea care ne învață cum să credem astăzi, ne învață cum să urmăm calea lui Dumnezeu și din mulți câți suntem în lumea aceasta, să devenim un popor de frați, un popor al lui Dumnezeu, un popor ales, un popor iubit și iubitor”, a afirmat Ierarhul. Și a explicat în continuare comportamentul omului credincios: „Credința trăită profund ne duce înspre semenul nostru, înspre cel de lângă noi și Maica Domnului este cea care ne învață cum, cu harul lui Dumnezeu primit în suflet, putem și noi să întâmpinăm toate dificultățile pe care le avem în zilele noastre… Atâta timp cât avem credință, să fim siguri că vom găsi drumul”, a spus Episcopul.

Părintele Gabriel Horț, paroh al comunității din Șișești a mulțumit, în primul rând bunului Dumnezeu pentru că ne-a dăuit-o pe Sfânta Fecioară și care face ca să fie vreme frumoasă de câte ori Ea este sărbătorită la Șișești, Preasfințitului Vasile, confraților preoți și numeroșilor credincioși, copiilor, doamnei Delia Lucaciu (strănepoată a părintelui Vasile Lucaciu), tuturor celor care au venit să o cinstească împreună pe Maica Domnului.

La final a fost înconjurată, în procesiune, biserica, în timp ce s-au intonat cântece mariane, moment după care a fost coborâtă, în biserică, icoana făcătoare de minuni, iar credincioșii și preoții au putut să se roage în fața ei.  

După tradiție, prin rugăciunea de invocare e ocrotirii, a fost încredințată Eparhia de Maramureș Sfintei Fecioare, așa cum primul Eparh de Maramureș, Preasfințitul Alexandru Rusu, a ales, în anul 1930, la înființarea Eparhiei, ca aceasta să fie închinată Maicii Domnului.

Biroul eparhial de presă

 

Dupa o pauza mare, din cauza pandemiei, Dumnezeu a făcut posibil  să ne întâlnim pe 3 si 4 septembrie 2021, la Reșița. Atât fizic cât și spiritual, revederea confraților noștri a fost o adevărată binecuvântare.

Conferința a debutat vineri, pe data de 3 septembrie, când a avut loc primirea invitaților, salutul împletit cu cuvinte de bun venit și o masă rotundă. Ne-am revăzut vincențieni din toată țara: din Arhidieceza de București, Dieceza de Iași, de Timișoara, Alba Iulia, Oradea și Eparhia Greco Catolică de Maramureș.

Sâmbătă au început lucrările propriu zise ale ședinței. La ora opt, toți am participat la Sfânta Lliturghie, la biserica Preasfânta Treime. Liturghia a fost concelebrată de pr. Veniamin Pălie, decan de Caraș, pr.Attila Puskas, pr. Petru Paulet,  pr. Remus Ghiran  și pr. Vass Csaba, preot lazarist.

Pe parcursul desfășurarii conferinței ne-am bucurat să avem printre noi pe fondatorul Uniunii Asociațiilor Caritative Sfântul Vincențiu de Paul, domnul Erwin Tigla, pe doamna Eva Maria Peter, amfitrionii întâlnirii, pe spiritualul  uniunii, pr. Petru Paulet și preoții care au celebrat la sfânta Liturghie.

Prin meditația realizată, pr. spiritual ne-a dezvăluit tuturor răspunsuri concrete la întrebările pe care fiecare dintre noi, la un moment dat, ni le-am pus, referitoare la slujirea în vreme de pandemie. Astfel împreună am dezbătut problemele care apar în  activitățile din conferințe în vreme de pandemie. Am ascultat astfel relatări impresionante de slujire vincențiană. 

Cu mult entuziasm, cu bucurie vie și o prezentare minunată, ne-au încântat tinerii din nou înființata Conferință SVP Sfânta Ecaterina Laboure din Oradea, al cărei președinte este Kis Balasz.

Dupa acesta s-a trecut la aprobarea hotărârilor privind validarea alegerii noului președinte al Uniunii Asociatiilor caritative SVP din Romania,  a Comitetului de Conducere, mutarea sediului uniunii SVP și numirea reprezentantului care va înainta modificările la Judecătoria Reșița.  Prin vot secret s-a validat alegerea președintelui  Uniunii Asociațiilor Caritative Sfântul Vincențiu de Paul din România, în persoana doamnei Doboș Ana. În conformitate cu prevederile statutului și de comun acord, sediul uniunii și toate documentele vor fi mutate la Iași. În Comitetul de conducere au fost numiti 2 vicepreședinți: Imre Tamas și Babeu Rodica, secretar Dumea Angela, iar ca reprezentant care va înainta modificările la Judecatorie, Erwin Tigla.

În ansamblul ei, această întâlnire a fost o revedere sub semnul dorinței de întâmpinare cu iubire a celuilalt confrate, de a pune împreună lucrurile bune care s- au concretizat dar și problemele nerezolvate încă. Ne-am convins că toți confrații noștri au ca distincție caritatea. Ei oferă zâmbete gratuit, vorbesc deschis despre evenimentele întâmpinate.  Ne-am simțit foarte bine împreună, ne-am împrietenit și  am luat în familia noastră iubitoare și pe  cei mai tineri frați din Oradea. Aici am înțeles că cu toții putem oferi și răspândi bucurie și caritate. Că acestea doua sunt contaminante. Este suficient să ne apropiem de oameni cu intenția de a-i iubi si a-i sluji cu bucurie în inimă. Iar a sluji cu bucurie înseamnă a fi partener de calatorie și a împărtăși experiența cu empatie, înseamnă a crea punți divine cu două sensuri. Convinși fiind că Sfântul Vincențiu ne va îndemna mereu spre bine, ne-am rugat ca bunul Dumnezeu să ne îndrume doar spre bine și spre întreg, spre profunzimea lucrurilor, favorizându-le potrivit iubirii sale.

 Pe întrega desfășurare, ne-a surprins modul în care Dumnezeu, prin noi, alege oameni pentru diferite misiuni, cum îi învață și-i călăuzește.

 Rodica Babeu

 

 

 

 

Vineri, 3 septembrie, a avut loc, la Muzeul de Etnografie din Baia Mare, prezentarea albumului fotografic "Icoana pe sticlă - Oglindă spre Cer". Albumul prezintă o colecție de icoane pe sticlă din patrimonial Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, aflată în posesia parohiei din Ieud.

Frumoasele expuneri ținute de doamna Janeta Ciocan și doamna Mihaela Ganță care au conturat prezentarea albumului, au fost îmbogățite de momente muzicale de excepție, oferite de Cvartetul MaraMusic, coordonat de dna. prof. Carmen Melania Augustin, alături de Camelia Minghiraș, Traian Minghiraș și Augustin Albu.

Prezentă la eveniment a fost doamna Monica Mare, director al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, care, în deschidere, a salutat inițiativa și colaborarea cu Episcopia Greco-Catolică de Maramureș: „Este o bucurie că ați ales această locație. Sigur, nu suntem la prima colaborare pe un proiect, este o bucurie să ne fim alături unii altora de câte ori este nevoie și posibil”, a afirmat doamna director. Iar apariția albumului a fost asemuită cu nașterea unui copil: aceasta „este o bucurie care ne însoțește pe tot parcursul vieții”, a afirmat doamna Mare.

Artista Mihaela Florentina Ganță a explicat componenta estetic-vizuală a acestor opere de artă țărănească „Mai întâi voi vorbi puțin despre titlul, extrem de sugestiv al acestui album, de o ținută grafică și documentară de excepție. Icoana, oglindă spre cer, mă duce cu gândul la multiplicitatea sensurilor simbolice pe care le deține oglinda ca și suprafață reflectorizantă. Nu un miraj, ci adevărul suprem poate fi reflectat de către oglindă, când aceasta este percepută ca instrument al Divinității. În raport cu Cerul, omul și mai precis sufletul omenesc devine oglinda în care acesta își reflectă potența creatoare. Iar prin extensie, opera artistică poate fi înțeleasă ca și manifestare a Divinității”. Cât despre florile mereu prezente în icoanele pictate și expuse în bisericile vechi, acestea au rolul de a „îndulci tristețea și chinurile pe care le-au trăit aici pe pământ Isus, Maica Sa, Sfinții și Sfintele reprezentați. Răstignirea Mântuitorului, Învierea ori Coborârea de pe cruce, sfinții, Maica Îndurerată, Maica Domnului cu Pruncul, în diferitele lor variante găsite la biserica din Ieud, apar cu toții înconjurați de flori. Hainele lor sunt țesute cu flori, aureolele uneori, cerul întreg este presărat cu flori, cât mai mari, cât mai frumoase, cât mai colorate, pentru a sublima dramatismul tuturor episoadelor biblice prezentate”, a afirmat doamna Ganță.

Doamna Janeta Ciocan este cea care a dat suflet expunerii acestui patrimoniu în fața publicului larg, prin frumoasa și ampla descriere a colecției de icoane pe care o găsim printre paginile albumului, dar și a satului Ieud, a bisericii care o găzduiește și de ce nu, a sufletului maramureșean care, așa cum a afirmat doamna Ciocan, „este foarte greu să-l faci să se deschidă pentru a fi așternut pe hârtie, deși maramureșenii sunt cunoscuți în toată lumea pentru operele pe care le conservă”. Cât despre credința țăranilor transilvani din secolul 18-19, aceștia sunt oameni  „care credeau, care nu puneau în discuție existența lui Dumnezeu. Pentru ei, Dumnezeu exista, iar icoana era o oglindă, o fereastră, o ușă spre cer…Strămoșii noștri nu începeau nimic fără să-l cheme pe Dumnezeu alături și nu sfârșeau nimic fără să spună Mulțumesc Doamne! Și astfel au fost tot timpul binecuvântați”. „Vă mulțumesc, părinte George, Episcopiei, ieudenilor, dumneavoastră, pentru că v-ați gândit ca prin acest album să aduceți un omagiu tocmai acestor oameni, astăzi, în zilele în care tot mai des auzi întrebări legate de Dumnezeu sau chiar prezența lui Dumnezeu pusă sub semnul întrebării”. Astfel a încheiat doamna Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Baia Mare.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, prin implicarea părintelui dr. George Nicoară, care a fost și moderatorul prezentării. În încheierea momentului, părintele George a lansat o întrebare – concluzie a întâlnirii, către participanți: „Voi știți de ce preotul cădește credincioșii din biserică? El cădește vasele sfinte, icoanele, dar poate v-ați întrebat vreodată de ce ne cădește pe noi”. Tot părintele a dat și răspunsul la întrebare: „Pentru că persoanele din biserică sunt icoanele vii ale bisericii”.

La final, a mulțumit tuturor pentru prezență, celor direct implicați și celor care au participat, iar doamnele care au luat cuvântul au primit câte un frumos buchet de flori în semn de mulțumire și apreciere.

Biroul eparhial de presă

 

 

54 de copii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani au participat, în perioada 30 august – 2 septembrie 2021 la tabăra de vară organizată la mănăstirea Surorilor Baziliene din Baia Mare. Tema campusului a fost „Fiecare este prețios și important în ochii Lui Dumnezeu” și aceasta a fost aprofundată de către Sora Bernadeta Chindriș, alături de 20 de voluntari din Parohia Bunavestire din Baia Mare, care au fost implicați în organizarea și buna desfășurare a activităților și jocurilor din aceste zile.

Programul a cuprins învățarea de cântece religioase, momente de rugăciune și numeroase jocuri, printre care unul fosrte iubit: căutare de comori. „Copiii au parcurs un traseu anevoios și obositor, dar au reușit să-și atingă scopul și misiunea pe care și-au propus-o. După parcurgerea traseului și a probelor pregătite de voluntari, au găsit comorile, dar cea mai mare comoară au găsit-o în timpul Adorației euharistice, unde s-au oprit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru comorile din viața lor: părinți, prieteni, bunici, voluntari, surori”, ne spune sora Bernadeta.

Participanții, împărțiți pe echipe, au participat la jocuri competitive, ateliere de pictură origami, teatru și dansuri, iar la final au prezentat sceneta „Trupul lui Cristos”, după textul biblic din 1Cor 12,12-27.

„Mie cel mai mult mi-a plăcut să dansez, dar mi-a plăcut toată tabăra”, afirma Ana, o fetiță de 9 ani care a participat la tabără. Alex (8 ani), a apreciat cel mai mult faptul că a putut picta pe lemn și a putut să-și ducă amintirea acasă, iar Luca (10 ani) s-a declarat încântat de întreaga tabără, nu a reușit să aleagă un moment preferat. Mihai (9 ani) a rămas impresionat de căutarea de comori prin pădure și la finalul taberei a declarat că tabăra i s-a părut prea scurtă. Timp frumos al prieteniei și descoperirii petrecut împreună, timp care lasă amintiri frumoase tuturor celor care au participat la campusul de pe Dealul Crucii.

În încheiere, copiii au primit diplome de participare. Au fost clipe de bucurie și de pace, trăite prin rugăciune și comuniune cu Domnul și cu prietenii, așa cum a declarat la final sora Bernadeta Chindriș: “Am trăit clipe de mulțumire în aceste zile. Bucuria mea a fost să văd implicarea, energia și dăruirea copiilor în toate activitățile din aceste zile!  Recunoștința și mulțumire Domnului pentru copii și părinții lor!”.

Biroul eparhial de presă

 

 

În tradiția liturgică bizantină, azi, 1 septembrie, începe noul an Bisericesc, instituit de Părinții Bisericii la Sinodul I de la Niceea (anul 325). Evreii începeau noul an civil în luna Tișri, care corespunde cu luna septembrie. Potrivit tradiției, Mântuitorul Isus Hristos și-a început activitatea publică tot în ziua de 1 septembrie. Iată câteva explicații a faptului că anul Bisericesc începe în acestă lună.

Din 2015, Biserica Catolică, la inițiativa Papei Francisc marchează, pe 1 septembrie, Ziua mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creaţiei.

Simbologia, dacă facem legătura între viața spirituală și natură, este aceea că pe 31 august s-a sfârșit sezonul în care roadele pământului s-au copt, iar pe 1 septembrie începe recoltarea.

Un anotimp bogat în roadele pământului, precum toamna, ne invită așadar să reflectăm și să ne pregătim în a întâmpina bine acest an al mântuirii care acum se deschide, care dorim să ne aducă multe roade spirituale, și de asemenea să fim atenți și ocrotitori față de Creație, pe care Papa Francisc a numit-o „casa noastră comună”, să ne rugăm pentru ea și să o îngrijim pentru a o lăsa să lucreze în ritmul său.  

Talida Trifoi - Biroul eparhial de presă

 

 

Bucurie mare în curtea Oratoriului „Don Carlo Gnocchi” din Strâmtura, unde timp de 3 zile (23-25 august) s-au adunat în jur de 60 de copii pentru a participa la campusul pentru copii și tineri organizat de parohia greco-catolică din localitate, împreună cu surorile lui Isus Răscumpărătorul de la Bârsana.  

„La Strâmtura se organizau în trecut, de către o asociație din Italia (SICHAR), câte două săptămâni de campus. Dar anul trecut și anul acesta, din cauza situației pandemice, italienii nu au venit” afirmă părintele paroh Piț Daniel. Astfel că, dornici de a oferi copiilor măcar câteva zile de bucurie în jurul oratoriului, părintele a organizat acest campus de 3 zile care s-a dovedit a fi „prea puțin”, după cum au afirmat copiii la final, deoarece acolo unde te simți bine, timpul trece prea repede.

Activitățile s-au desfășurat sub tema spirituală: „Căutăm comori pentru cer”, folosind ca suport textul evanghelic de la Matei 6,19-21, iar catehezele și activitățile au avut această tematică, a căutării comorilor pentru cer, în special prietenia

„Activitățile au fost coordonate de surorile de la Bârsana și realizate de voluntarii parohiei noastre”, declară pr. Piț. Un grup de 10 voluntari au fost responsabili de buna lor desfășurare: au animat jocurile și dansurile, au pregătit activitățile manuale și cântecele, iar împreună cu doamna preoteasă Piț Nicoleta s-au ocupat de oferirea mesei și de curățenie.

Programul s-a derulat între orele 10 și 15 și a cuprins: învățarea de cântece religioase, momente de rugăciune și cateheză (aproximativ 1 ora) susținute de părintele paroh, pornind de la textele evanghelice despre căutarea comorilor pentru cer, tânărul bogat și bogatul cel nebun. În timpul meditațiilor, părintele a scos în evidență faptele bune și prietenia care sunt comori pentru cer ce pot fi căutate de tineri și copiii. Copiii, împărțiți pe echipe, au participat la jocuri competitive, ateliere de creație și dansuri, au luat masa împreună: pachețelele lor cu mâncare, dar și prăjituri, gogoși, cornulețe, sau alte dulciuri, aperitiv, sarmale și pizza oferite cu mult drag de către familiile din parohie.  

Atmosfera generală a fost una de bucurie, multe râsete și voie bună s-au putut auzi din curtea oratoriului și cu toții, copii și organizatori, au rămas la final mulțumiți, iar voluntarii și surorile au primit din partea parohiei o diplomă de merit pentru implicare.

„Reușita organizării și dorința copiilor ne fac să ne propunem organizarea pentru anii următori a unui campus pe mai multe zile”, afirmă părintele Piț Daniel. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Aflat în vizită pastorală în parohia Târșolț, duminică, 22 august 2021, Preasfințitul Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu părintele protopop de Țara Oașului, Feier Iacob, părintele Ieromonah Jurja Ermil A., superior provincial OSBM, părintele paroh Zbona Ioan, părintele Tămaș Vasile (Trip-Bixad), părintele Mîndruţ Vasile (Moișeni) părintele Marina Mihai (Paris) și Părintele Bode Florin (Oradea) și părintele diacon Paul Osoian.

„Isus dorește să rămână cu noi în barcă”, a afirmat Preasfințitul în cuvântul de învățătură, referindu-se la evanghelia duminicii (Umblarea pe mare, Mt. 14, 22-34), în care ucenicii, fiind în barcă, s-au înspăimântat la venirea vântului, dar Isus, luându-l de mână pe Petru, i-a spus:   „[Om] cu puțină credință, de ce te-ai îndoit?”. 32 Când s-a urcat în barcă, vântul a încetat, 33 iar cei care se aflau în barcă s-au prosternat [înaintea] Lui, spunând: „Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu”. Când Isus „intră în barcă, valurile se potolesc, marea se liniștește și se regăsește pacea și liniștea profundă pe care o trăiesc oamenii atunci când au sentimentul că sunt însoțiți, că sunt împreună cu ceilalți”.  Astfel a încurajat Ierarhul sutele de credincioși care s-au adunat la biserica din Târșolț să aibă încredere că Dumnezeu îi poate salva atunci când simt că bărcile lor se scufundă sub grijile și greutățile pe care le întâmpină. De asemenea, i-a încurajat să rămână la fel de puternici în credință atunci când se îndepărtează de casă pentru că rădăcinile din care provin sunt puternic ancorate în credință. „Împreună cu Dumnezeu simțim că suntem acasă…Suntem cu toții chemați să trăim evanghelia mântuirii acolo unde suntem, dar să nu uităm niciodată că Isus este cu noi, că Isus a biruit răul și că poate în orice moment să ne ajute și să fie cu noi. Știu că dumneavoastră nu uitați acest lucru pentru că primesc în mod continuu vești bune despre cei ce sunt la Paris, în Franța, sau în alte țări și participă duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare la viața Bisericii. Sau cei care sunteți plecați în alte părți, dacă acolo există preot și comunitate, dumneavoastră, cei din zona Oașului, sunteți cei dintâi prezenți acolo. Și asta ne spune că nu uitați de darul lui Dumnezeu. De fapt, este foarte important să nu ne uităm rădăcinile, pentru că în acest mod nu vom pierde calea spre țărmul celălalt. Rădăcinile dumneavoastră sunt aici, cu o moștenire importantă a Bisericii noastre. Ceea ce bunicii și părinții ne-au lăsat moștenire este credința, pe care au apărat-o cu prețul cel mai scump al vieții lor, al vieții martirilor Bisericii noastre. Această moștenire, care este rugăciunea noastră, ne ajută să spunem care sunt valorile noastre. Dumneavoastră, acolo unde sunteți, acolo unde munciți, arătați valorile pe care le aveți”, a afirmat Eparhul de Maramureș în fața numeroasei comunități din Târșolț, care în timpul anului își desfășoară activitatea și participă la viața parohiilor din Paris, Londra și alte capitale ale țărilor în care muncesc, iar în luna august, de obicei, se regăsesc cu toții acasă, în parohia de origine, alături de părinți și bunici.

Părintele paroh Ioan Zbona a mulțumit Preasfințitului pentru cuvintele de încurajare, care ajută la întărirea spirituală a parohiei din Târșolț și l-a asigurat de purtarea în rugăciunile comunității, zi de zi. A mulțumit tuturor colegilor preoți și credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei.

În cadrul celebrării, un grup de copii au făcut Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc sfințirea capelei mortuare din localitate, după finalizarea lucrărilor de construcție și amenajare.

 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

„Am venit azi ca și pelerini, pelerini care doresc să o cinstească pe Mama lor, pelerini care își aduc darul lor de mulțumire și de bucurie Maicii Cerești și se recunosc ca fiind fii ai Bisericii”, a afirmat Preasfințitul Vasile în debutul omiliei rostite de sărbătoare „Adormirea Maicii Domnului”, la mănăstirea Surorilor Baziliene din Baia Mare. Programul de rugăciune cu ocazia hramului mănăstirii a început, ca în fiecare an, cu o seară de rugăciune în aer liber, pe 14 august, la care a participat Preasfințitul Vasile Bizău, părintele protopop Emil Gîrboan, și alți preoți, precum și numeroși credincioși din Eparhie. Surorile s-au făcut gazde primitoare și în ziua sărbătorii, 15 august, când Sfânta Liturghie arhierească a început la ora 10:30 și a fost celebrată de Preasfințitul Vasile, împreună cu părintele vicar general Augustin Butica, părintele protopop Emil Gîrboan, părintele Emil Ember (capelanul mănăstirii) și un sobor de preoți din Eparhie. Au participat numeroși credincioși și persoane consacrate.

„Pelerinajul nostru aduce cu noi tot ceea ce purtăm în suflet, a continuat Ierarhul: suntem noi, cei care am venit aici, cu bucuriile, cu provocările, cu nelămuririle și dubiile noastre, cu problemele vieții. Dar știm că în pelerinaj, drumul continuă și astăzi harul lui Dumnezeu se coboară și ne dă bucuria de a privi spre Maica Domnului, o bucurie care este mai profundă decât orice bucurie, pentru că în Ea vedem frumusețea lui Dumnezeu realizată, împlinită, o frumusețe care ne evanghelizează ochii pentru că privim în depărtare, privim în sus, privim la cer; la cer unde Maica Domnului se înalță după ce a intrat în adormirea morții și îngerii lui Dumnezeu cântă că Regina Cerului și a Pământului și-a încheiat parcursul, pelerinajul pământesc și este îmbrățișată de iubirea inefabilă a Preasfintei Treimi, în veșnicia lui Dumnezeu”. „Maica Domnului este cea care ne însoțește pe noi, fiii ei, și în măsura în care ne recunoaștem fiii lacrimilor Ei, în acea măsură ni se deschide inima spre misterul iubirii lui Dumnezeu... Pelerinajul nostru începe din sufletul nostru, de acolo de unde începe comuniunea cu Dumnezeu. În profunzimea sufletului nostru putem mereu să spunem Da lui Dumnezeu și promisiunea Lui se va îndeplini cu fiecare dintre noi ”. Preasfințitul a invitat credincioșii să se facă disponibili, asemenea Mariei, spre a accepta planul pe care El îl are cu viața noastră, spre a fi împliniți, fericiți.   

Sora Veridiana Bolfa, superioara provincială OSBM, la finalul celebrării, a explicat faptul că Ordinul Bazilian se află într-un an aniversar și anume, „70 de ani de la Centralizarea Ordinului, sub o singură Conducere Generală la Roma, având aceleași Constituții, promovând colaborarea și susținerea între Provincii și Mănăstiri din diferite țări”. Cu această ocazie, a fost expusă la hram stema Ordinului Bazilian „care are în centru, în partea de jos globul pământesc, iar pe el un stâlp de foc în flăcări, simbol al Spiritului Sfânt care radiază în lumea întreagă și al credinței adevărate, făcând aluzie la tăria credinței Sfântului Vasile, care, asemeni rugului arzând, a rezistat tuturor ispitelor, strălucind de iubire față de Dumnezeu și de aproapele”. Sora Veridiana a făcut un scurt istoric al parcursului de afiliere al Surorilor din România la Ordin și a mulțumit, la final tuturor pentru participare: „În încheiere, îi mulțumim  Preasfințitului Vasile pentru participarea la celebrarea hramului mănăstirii aseară și astăzi și pentru comuniune, mulțumim tuturor preoților, călugărilor, tuturor binefăcătorilor și celor care au ajutat Surorile la pregătirea pelerinajului, dumneavoastră tuturor celor prezenți, care ați venit aici, la Mănăstirea de pe deal pentru a o sărbători pe Maica Domnului. Vă asigurăm pe toți de comuniune și rugăciune. Maica Sfântă să vă ocrotească pe toți!”, a încheiat sora. 

 

Hram la biserica „Sfânta Maria” 

De la ora 18:00, Preasfințitul Vasile a celebrat Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare. Aici s-a unit în rugăciune cu părinții slujitori ai parohiei, pr. Mircea Indrea și pr. Iacob Talpoș, cu un sobor de preoți invitați, precum și cu comunitatea parohială care și-a sărbătorit hramul, alături de numeroși credincioși invitați la sărbătoare.

În cuvântul de Învățătură, Ierarhul a invitat credincioșii să privească la Sfânta Fecioară și să o ia drept model de ascultare și cu toții să avem încredere că „drumul vieții noastre, dacă îl parcurgem împreună cu Dumnezeu, este un drum împlinitor”. „Brațul Domnului este cel care o primește și o ține la piept pe mama Sa. În icoana Adormirii Maicii Domnului din spate (din această biserică) îl vedem pe Isus care o ține în brațe pe mama Sa. Maria l-a ținut în brațe pe Isus… pentru ca Isus să o primească și să o țină în brațe pentru veșnicie. Și noi suntem fiii Maicii Domnului și cu această încredere mergem mai departe: că mâinile noastre sunt făcute pentru a înfăptui opere de caritate, a da semn în lumea aceasta de puterea lui Dumnezeu și puterea lui Dumnezeu se manifestă în ființă, brațele noastre sunt făcute pentru a da semne de iubire și lumea trăiește din iubire. Și cei care nu cred trăiesc di iubire, și cei care se îndepărtează într-o formă sau alta, și ei au nevoie de iubire”. „Ca brațele Domnului să ne fie și nouă la sfârșitul vieții, dar și în fiecare zi, consolare că suntem purtați în brațe. Noi, greco-catolicii, avem această experiență profundă a purtării în brațe de către Maica Domnului, pe tot parcursul istoriei Bisericii noastre”, a afirmat Preasfințitul Vasile la finalul omiliei, cerând Maicii Sfinte „să ne deschidă inima pentru a-i putea înțelege iubirea”.

Părintele Indrea Mircea a mulțumit, la sfârșitul celebrării, Preasfințitului dar și colegilor preoți, persoanelor consacrate și credincioșilor pentru prezența la această frumoasă sărbătoare.

Biroul eparhial de presă

Biserica „Sfânta Maria” - Baia Mare