Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Reuniunea Mariană – douăzeci și cinci de ani de la reînființare

Luni, 3 octombrie 2016, biserica „Bunavestire” din Baia Mare s-a făcut gazda întâlnirii marianiștilor din Baia Mare, care au sărbătorit douăzeci și cinci de ani de la reînființarea oficială a asociației. Programul a debutat la ora 15:30 cu primirea Preasfințitului Vasile. Au urmat discursuri,  mărturii, dare de seamă a activităților ce s-au desfășurat pe parcursul acestor ani, mulțumiri și mesaje de felicitare transmise Reuniunii Mariane, la ceas de sărbătoare. Ierarhul Eparhiei, în mesajul său a reamintit faptul că asociația (înființată în Maramureș în anul 1931 la cererea PS Alexandru Rusu), a trecut printr-o perioadă de încercare între anii 1948-1989, când Biserica greco-catolică a fost prigonită, însă ea nu a dispărut în această perioadă, ci s-a manifestat pe ascuns. Astfel, 1991 este anul în care Reuniunea Mariană, la fel ca întreaga Biserică, a început să se bucure din nou de libertate, fiind reactivată oficial. În discursul său, Arhiereul a felicitat Reuniunea pentru proiectele în care este implicată momentan, insistând asupra importanței faptului de a avea și a gândi proiecte pentru viitor, prin care asociația să se pună în slujba parohiilor și care să vizeze, de asemenea, sporirea actelor de caritate.  

Doamna Lucica Ghișa (președinta eparhială a RM) a făcut o dare de seamă a activităților din ultimii 25 de ani a asociației și citit mesajele de salut și felicitare a mai multor preoți și protopopi. Doamna Valerica Pop (președintă RM pentru parohiile „Sf. Cruce” și „Sf. Anton” din Baia Mare), în discursul său, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru tot ce s-a realizat în acești ani. A urmat discursul de salut și felicitate al asociației AGRU Maramureș, rostit de președintele AGRU din parohia „Sf. Anton” Baia Mare.

Începând cu ora 16:30 s-a recitat Sfântul Rozar la intenția Episcopului de Maramureș, PS Vasile Bizău, care își sărbătorește ziua de naștere în această lună, pe data de 14 octombrie.

A urmat apoi Sfânta Liturghie Arhierească, de la ora 17:00, iar la sfârșit, părintele vicar general Albu Ioan Cristinel a mulțumit, înainte de toate, Maicii Sfinte, care „i-a chemat să fie marianiști”. A mulțumit apoi Preasfințitului Vasile pentru prezență și pentru cuvintele rostite, confraților preoți, surorilor și tuturor mariniștilor, care „în toți acești ani au însoțit Biserica și care sunt chemați s-o însoțească în continuare prin puterea și bucuria rugăciunii”.

Cu ocazia aniversării, conducerea Reuniunii Mariane a publicat o carte cu titlul „Reuniunea Mariană Baia Mare – 25 de ani de la reînființare”, care cuprinde mesaje de mulțumire și încurajare în a lucra în continuare în sânul Bisericii greco-catolice tot așa mai bine sau chiar mai bine, pasaje istorice din activitatea asociației în cei 25 de ani, mărturii ale marianiștilor seniori despre bucuriile și dificultățile de a face parte dintr-o asociație de asemenea proporții.

Seara s-a încheiat cu un moment de socializare, împărtășire a trăirilor la ceas aniversar și o agapă frățească.

Biroul eparhial de presă   

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.