Vineri, 29 Martie 2024

Hram și depunere de voturi la mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației

Duminică, 18 septembrie a.c., (Duminica după „Înălțarea Sfintei Cruci”), mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației a avut parte de o triplă sărbătoare: hramul mănăstirii, depunerea voturilor temporare (pe 3 ani) de către sora Ana, originară din județul Sălaj și aniversarea a 20 de ani de la întemeierea primei comunități de după căderea Comunismului și sfințirea primei mănăstiri a Congregației Maicii Domnului. La evenimentul din 1996 au participat PF Lucian Mureșan, IPS George Guțiu (episcop de Cluj-Gherla) și PS Ioan Șișeștean (fost episcop de Maramureș până în anul 2011).  

Sfânta Liturghie din ziua hramului a început la ora 11:00 și a fost celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău. Au concelebrat pr. Vicar pentru Ucrainieni, Mihai Dubovici, pr. protopop Vasile Iusco, pr. Vasile Florea (capelan al mănăstirii) și un sobor de douăzeci de preoți invitați să ia parte la sărbătoarea congregației.   

Programul sărbătorii a debutat sâmbătă, 17 septembrie, cu o seară de rugăciune și meditație, moment oportun de pregătire a sufletelor credincioșilor pentru marea zi a hramului.

Felicitând-o pe sora Ana, care a depus voturile de castitate, sărăcie și ascultare, Preasfințitul Vasile a afirmat „Dragostea lui Dumnezeu este motorul și principiul oricărui lucru bun, este izvorul desăvârșirii. Așa cum omul este însetat și caută apa sănătoasă și pură, la fel, sufletul omului caută desăvârșirea și împlinirea sa… Desăvârșirea vine din comuniunea cu Dumnezeu; desăvârșirea vine din interior, din suflet, ca și o alianță profundă pe care mai înainte o facem cu Dumnezeu. Rămânând fideli acestei comuniuni și acestei căutări, nu facem decât să urmăm un drum, un parcurs care să ne aducă pace sufletească și să ne aducă multe bucurii și împliniri”.

La sfârșit, părintele Vasile Florea a mulțumit tuturor pentru prezență, amintind persoanele care în mod deosebit și-au lăsat amprenta în istoria acestei mănăstiri: sora Veronica Godja, împreună cu familia, care a donat terenul pentru mănăstire și s-a ocupat de construcția ei; pr. Costin Emil, arhitect și binefăcător al mănăstirii; d-nul inginer Boian, care  a donat materialele și a executat lucrările de instalație electrică, etc. Părintele a mai mulțumit superioarelor, „care, pe parcursul celor 20 de ani au slujit cu dăruire comunitatea și tuturor surorilor ce au îmbogățit în acești ani viața comunității cu rugăciunea, munca apostolică și jertfele lor”. „Mulțumim bunului Dumnezeu și pentru cele 20 de surori care și-au încheiat viața în această mănăstire, trăind cu fidelitate chemarea lor până la ultima suflare”, a mai spus părintele Florea.     

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.