Vineri, 29 Martie 2024
Întâlnire cu Reuniunea Mariană la Sighet

Întâlnire cu Reuniunea Mariană la Sighet

Sâmbătă 10 octombrie 2015, la Capela Martirilor și Mărturisitorilor din Municipiul Sighetu Marmației, cu binecuvântarea Preasfinției Sale, Episcopul Vasile Bizău, a avut loc întâlnirea cu membrii Reuniunilor Mariane din protopopiatele Sighet și Iza-Vișeu, pentru momente de rugăciune și meditație. Ziua de rugăciune a început la ora 8:45 cu rugăciunea de dimineață, urmată de celebrarea Sfintei și dumnezeiești Liturghii. La celebrare au participat preoții Gîrboan Emil, protopop de Baia-Mare, Iusco Vasile, protopop de Sighet, Corneștean Mihai paroh de Hărnicești, Hotico Vasile, paroh de Dragomirești și Țiplea Grigore din Parohia Ieud. A fost prezentă la această întâlnire doamna Ghișa Lucia, președinta Reuniunii Mariane din cadrul Eparhiei de Maramureș, precum și membrii Reuniunilor Mariane din Sighetu Marmației, Sarasău, Oncești, Ieud, Dragomirești și Vișeu de Sus.

Cele trei meditații ale zilei au fost ținute de către părintele protopop Gîrboan Emil, având ca temă generală Fecioara Maria și viața consacrată, un subiect de actualitate abordat de întreaga Biserică în contextul pastoral al Anului Vieții Consacrate. Tema primei meditații a fost ,,Reculegere și vocație”, un subiect urmat de câteva exemple care au avut rolul de argument în cele prezentate. A doua temă a zilei a fost ,,Rozariul”, rugăciunea pe care Biserica ne invită să o recităm în această lună. Pentru a treia meditație, părintele Emil a pregătit două exemple de ,,Vocații împlinite”, oferind din Vechiul Testament viața și chemarea profetului Samuel, tânărul care a răspuns chemării lui Dumnezeu, cu cuvintele: ,,Vorbește, Doamne, că robul Tău ascultă!” (1Regi 3,10) Al doilea exemplu oferit și demn de urmat în viața noastră, a fost Fecioara Maria, Mamă și Fecioară care a ales în mod liber să devină ,,slujitoarea Domnului”. Fiecare meditație a fost urmată de un timp de reculegere și reflecție personală, timp în care a fost acordată și asistența spirituală necesară pentru sfaturi sau spovadă. Rugăciunile comune care s-au rostit în cadrul programului au fost Rugăciunea pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri, Rozariul și Acatistul Maicii Domnului.

Înainte de finalul întâlnirii, părintele protopop Iusco Vasile a prezentat iconostasul capelei, explicând locul și rolul fiecărei icoane, precum și faptul că nu este un perete care desparte pe preot de credincioși, ci o poartă care unește, care conduce spre altarul ce reprezintă Tronul lui Dumnezeu. A făcut apoi o descriere amănunțită a icoanei hramului, ,,Duminica Tuturor Sfinților”, vorbind despre cei trei  sfinții contemporani; Sfântul Ioan Paul al II-lea, Sfântul Ioan al XXIII-lea și Fericitul preot martir Vladimir Ghica.

 Ziua de reculegere și rugăciune s-a încheiat cu câteva impresii care au fost împărtășite de către participanți, urmate de o rugăciune specială rostită de către părintele Gîrboan Emil,  iar apoi binecuvântarea: ,,Pe voi cu blândul Isus, să vă binecuvânteze Fecioara de sus”. Mulțumirile au fost adresate tuturor participanților de către părintele Iusco Vasile, totodată exprimând dorința de a fi organizate cât mai des zile de rugăciune și comuniune.  

                                                                                                                Protopop,

                                                                                                   Preot Dr. Vasile IUSCO