Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Comunicat AGRU: A fost ales noul președinte și noul Comitet director AGRU Maramureș

Miercuri, 18 octombrie 2023, la Biserica Greco-catolică „Sf. Anton de Padova” din Baia Mare, a avut loc Ședința de Alegeri a Consiliului director AGRU din Eparhia de Maramureș. Alegerile s-au făcut în baza noului Statut al AGRU Național, aprobat de Preafericirea Sa Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, cu acordul Sinodului Episcopilor BRU.

Ședința a fost condusă de d-na Janeta Ciocan, fost președinte AGRU Maramureș. Activitatea a început cu o rugăciunea „Canon de rugăciune către Domnul nostru Isus Cristos”. Părintele vicar general Florin Fodoruț a ținut un discurs introductiv, vorbind pertinent despre rolul laicilor în biserică și apropierea dintre laici și clerici, ambele părți având rolul de a sluji învățăturile lui Isus.

Părintele Florin Marusciac a vorbit despre „Viața laicilor în biserică”, despre viața și apostolatul laicilor în biserică. A început cu explicarea termenului de laic și a prezentat o scurtă istorie a apostolatului laicilor din diversele perioade ale istoriei Bisericii, dezvoltând și câteva idei importante prezente în textele Conciliului Vatican II cu privire la laici și apostolat.

În continuare d-na Janeta Ciocan a prezentat Regulamentul pentru alegerea președintelui AGRU național și ai președinților eparhiali AGRU. Dosarul celor care candidau pentru această funcție este unul special care trebuie să cuprindă: Curiculum Vitae; Declarație pe proprie răspundere că nu au fost și nu sunt cadre active sau sub acoperire, respectiv colaboratori/informatori ai Serviciilor Secrete înainte și după 22 decembrie 1989 sau membri ai oricărei organizații masonice; recomandare din partea parohului. De asemenea candidatul trebuie să aibă vârsta mai mică de 70 de ani. Pentru această funcție a fost un singur candidat, dl Adrian Ciurcaș, parohia Sfintele inimi a lui Isus și a Mariei din Mocira. S-a constat că dosarul este complet și cei prezenți au fost de acord cu candidatura.

A urmat prezentarea celorlalte candidaturi pentru consiliul director: Cerneștean Liliana – parohia Sf Maria din Baia Mare; Ciocan Janeta – parohia Buna Vestire Baia Mare; Dragoș Simona – parohia Petru și Pavel Satu Mare; Maria Mare – parohia Sfinții Arhangheli Satu Mare; Olar Victoria – parohia Sfânta Cruce – Baia Mare; Zubașcu Vasile – parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - Dragomirești. Fiecare candidat și-a făcut o scurtă prezentare și s-a trecut la vot. Consiliul Director a fost aprobat cu un număr de 23 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere.

La finalul ședinței, d-na Janeta Ciocan a făcut un apel noilor aleși și noilor membri AGRU să încerce să atragă spre asociație și alți credincioși, propunând ca activitățile viitoare să fie adaptate după nevoilor Bisericii noastre, în acest secol atât de frământat.

Totul s-a încheiat cu un moment de socializare.

                                                Adrian Ciurcaș

PREȘEDINTE AGRU EPARHIAL MARAMUREȘ

                                                                       

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.