Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Vizita delegației ACN și TVE Spania în Eparhia de Maramureș

În zilele 24-27 aprilie 2023, s-a desfășurat vizita delegației Aid to the Church in Need (ACN) și TVE Spania pe teritoriul Eparhiei de Maramureș. Scopul vizitei a fost acela de a descoperi și de a realiza un reportaj privind viața și realitatea Bisericii noastre locale, precum și proiectele finanțate de către asociație. Reamintim că Asociația Aid to the Church in Need a sprijinit și sprijină în continuare numeroase proiecte realizate pe teritoriul Eparhiei de Maramureș. Delegația a fost formată dintr-un membru ACN și o echipă de filmări de la televiziunea spaniolă TVE

Delegația a ajuns luni 24 aprilie la Sighetu Marmației, unde a realizat un interviu cu Sr. Adriana, superioară locală CMD, dar și cu mame refugiate din Ucraina, care sunt cazate în mănăstire. Membrii delegației s-au deplasat apoi la Parohia de limbă ucraineană „Acoperământul Maicii Domnului” din Sighet, unde au participat la o rugăciune pentru pace (credincioși împreună cu refugiați) și au realizat interviuri preoților care au avut contact cu refugiații și s-au ocupat de aceștia încă de la începutul războiului în Ucraina: pr. vicar Vasile Colopelnic și pr. Lucian Marușciac.

A doua zi, 25 aprilie, s-au realizat filmări la Memorialul Victimelor Comunismului și a rezistenței, precum și la Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX din Sighetu Marmaţiei. Părintele protopop Iusco Vasile a expus istoria locului, iar pr. Grigor Mihai a prezentat proiectul Sanctuarului.

A treia zi, 26 aprilie, delegația a ajuns la Săpânța (pr. paroh Grigor Mihai), unde a vizitat biserica greco-catolică de lemn și în parohia Turț (preot paroh Remus Ghiran), unde este în construcție Centrul Social care se construiește sub supravegherea părintelui. Spre seara, delegația a ajuns la mănăstirea baziliană „Sfânta Maria” din Baia Mare.

În ultima zi a vizitei, 27 aprilie, după participarea la Sfânta Liturghie, celebrată de părintele protopop Emil Gîrboan, împreună cu preoții din Baia Mare, la biserica Sfânta Maria din Baia Mare, delegația ACN și TVE Spania a avut o întâlnire privată și un interviu cu Preasfinția Sa Vasile Bizău, urmate de vizită în parohia Șurdești (pr. paroh Tomoș Marius). Aici au filmat detalii legate de biserica de lemn, monument Unesco și au realizat un interviu cu părintele paroh și familia. 

Au fost zile intense de împărtășire și cunoaștere reciprocă și vizita s-a finalizat cu cordiale sentimente de apreciere reciprocă. „Membrii delegației au fost primiți cu căldură în fiecare loc și au avut parte de o experiență inedită și frumoasă, văzând bucuriile și suferințele oamenilor: credincioși, parohii, refugiați primiți în structurile eparhiei noastre. Au văzut și semnele suferințelor la Memorial, dar și pe cele ale biruinței spirituale în Hristos, prin viața și martiriul Fericiților Episcopi martiri”, a afirmat la final pr. Florin Marusciac, care a însoțit delegația în cele patru zile de vizită.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.