Joi, 18 Aprilie 2024

Omagiu Episcopilor, preoţilor şi credincioşilor, martiri ai credinţei

La 70 de ani de la crunta noapte din 28-29 octombrie 1948, când a început drumul calvarului pentru Biserica Greco-Catolică din România, trimisă în catacombe, precum primii creştini din Roma, de către nou instalata putere comunistă, AGRU-Filiala Baia Mare III comemorează pentru a patrusprezecea oară această dată de hotar în istoria bisericii noastre.

După ce mai bine de 14 ani, după decembrie 1989, biserică ne-a fost „Catedrala Cerului” de la Monumentul Ostaşului Român din parcul central al Băii Mari, ajunşi între zidurile abia conturate ale noii bisericii  parohiale, rememorând evenimentele care au marcat viaţa Bisericii Greco-Catolice, împreună cu preotul nostru de atunci, pr. Simion Mesaroş, am înţeles că suntem datori să nu lăsăm pradă uitării viaţa atât de zbuciumată a bisericii ai cărei fii suntem. Astfel s-a născut ceea ce l-am numit, poate pretenţios, Simpozionul „Arestarea Episcopilor”.

Păstrând dealungul anilor forma de desfăşurare inţială, ediţia din acest an s-a desfăşurat în zilele de 26-27 octombrie.

Ca în fiecare an deschiderea s-a făcut la Biserica Sfântul Anton de Padova, vineri seara, prin celebrarea Sfintei Liturghii în memoria episcopilor, preoţilor şi credincioşilor, care au rămas fideli credinţei primită la botez. Serviciul divin a fost oficiat de mai mulţi preoţi, celebrantul principal fiind părintele protopop al Băii Marii, pr. Emil Gîrboan.

Ziua a doua a fost dedicată prelegerilor ştiinţifice, locul de desfăşurare fiind Salonul Artelor de la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu.     

Sesiunea de prelegeri a fost moderată de profesorul de istorie Lucian Miclăuş, de la Colegiul Gheorghe Şincai. Prelegerile au îngemănat cele două centenare din acest an: Centenarul Marii Uniri şi un secol de la sfârşitul Mareui Război.

Au vorbit, în ordine: - preot Gheorghe Ţurcaş, vicar foraneu onorific de Şimleul Silvaniei, care şi-a prezentat cartea, autobiografică, Istorie Trăită. Cartea este o autentică şi emoţionantă mărturie a unei vieţi, care, trecând peste vicisitudinile din perioada comunistă a României, a ajus să se dăruiască „ieşirii la lumină” a Bisericii Greco-Catolice.

- profesor drd. Zamfira Tîmbuş şi-a prezentat cercetările făcute în fondul arhivistic Espicop dr. Iuliu Hossu, aducând în faţa ochilor auditoriului pagini inedite din corespondeţa espiscopului, din timpul Marelui Război şi până în anii '30 ai secolului trecut.

- preot lector dr. Ioan Tîmbuş i-a emoţionat pe participanţi făcându-le cunoscute figuri de eroi şi martiri ai Marii Uniri de la 1918, de pe teritoriul actualei Episcopii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a Maramureşului.

-preotul Simion Mesaroş, preot din perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice, a vorbit despre cele două Biserici Româneşti în timpul comunismului.

-preotul dr. Vasile Iusco, protopop  al Sighetului, a prezentat un subiect, foarte puţin cunoscut de către noi, şi anume Despre Biserica Greco-Catolică din Transcarpatia-Ucraina, cândva parte a Maramureşului şi unde astăzi fiinţează 4 parohii greco-catolice de limbă română.

Prima intervenţie a constat, de fapt, în citirea mesajului trimis de poetul Ioan Brad, mesaj intitulat „Mărire Vouă”, care începe cu cuvintele: „cu această exclamaţie biblică se cuvine şi este firesc să evocăm şi preamărim viaţa atâtor ierarhi ai Bisericii noastre Unite cu Roma”.

La final s-a dat citire unui alt mesaj transmis de Ion-Andrei Gherasim, Președinte executiv Fundația Corneliu Coposu, nepot direct al lui Ilie Lazăr, care a dorit să fie prezent măcar printr-un mesaj, obligaţiile în care era angajat nepermiţându-i să fie prezent la Baia Mare.

Din partea participanţilor consemnăm mărturia domnului Ioan Raţiu, blăjean, ajuns de mulţi ani băimărean, şi care elev de liceu fiind a fost martorul acţiunilor care au condus la suprimarea funcţionări legale a Bisericii Greco-Catolice.

Marian Boian - AGRU Baia Mare

simpozion1

simpozion2

simpozion3

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.