Vineri, 29 Martie 2024

Costumele tradiționale din Maramureş şi Ţara Oaşului au adus culoare si specific naţional sărbătorii din Londra

Sărbătoarea Bunei Vestiri este singura solemnitate pe care o permite sobrietatea Postului Mare. Pentru românii greco-catolici care locuiesc în Marea Britanie, această dată este una deosebită, întrucât 25 Martie este şi hramul bisericii Misiunii Române Unite din Londra.

Anul acesta, în duminica imediat după Bunavestire, pe 26 martie, românii din Londra s-au adunat să-şi cinstească sărbătoarea patronală în biserica din Canning Town care a devenit un reper pentru ei. Întreaga zi s-a transformat într-o manifestare de solidaritate în rugăciune cu victimele sângerosului atentat de pe Podul Westminster, cu familiile acestora şi cu toţi locuitorii Marii Britanii care au fost puternic afectaţi de violentul eveniment. Alături de cântările Maicii Domnului de Bunavestire au răsunat rugăciuni pentru pace, pentru linişte, pentru mângâierea celor îndureraţi şi pentru odihna celor adormiţi.

Pe 22 martie 2017, cu numai câteva zile în urmă, a avut loc un violent atac terorist pe Podul Westminster şi în curtea Parlamentului Britanic. În urma agresiunii, cinci persoane au murit şi mai mult de cincizeci au fost rănite. Două dintre victime sunt cetăţeni români, una dintre ele continuând să se afle sub îngrijiri medicale, în stare gravă.

Alături de noi s-a aflat Preasfinţitul Părinte Hlib Lonchyna, episcopul ucrainean din Londra, un ales prieten al comunităţii noastre care a şi prezidat Dumnezeiasca Liturghie. In cuvântul de învăţătură, Episcopul a subliniat cum Dumnezeu întotdeauna invită pe om la colaborarea şi la unirea cu El şi aşteaptă răspunsul de iubire al omului. „Dumnezeu nu foloseşte niciodată violenţa” a spus înaltul prelat.

Părintele Eduard-William Fărtan, Rectorul Misiunii Române Unite din Londra, a invocat-o pe Preacurata Fecioară Maria ca Maică a lui Christos şi Maică a Vieţii şi a arătat cum timpul Postului Mare pe care îl traversăm ne învaţă puterea de nestăvilit a Vieţii şi cum aceasta triumfă asupra pătimirilor şi a morţii.

Biserica, de altfel foarte spaţioasă, a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care au venit cu dragoste în număr foarte mare în această zi aleasă de cinstire. Copiii Şcolii de Duminică de pe lângă Misiune au întâmpinat procesiunea religioasă la porţile bisericii şi au animat întreaga zi cu bucuria şi vioiciunea lor. Rugăciunile s-au înălţat în limba română dar şi în engleză, ucraineană şi greacă, într-un spirit de armonie şi de deosebită înălţare sufletească. Costumele populare tradiționale – cele mai multe din Maramureş şi din Ţara Oaşului – au adus culoare si specific naţional sărbătorii. Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească în grădina înflorită a bisericii.

Mulţumirile noastre se îndreaptă către toţi cei care au contribuit ca acest eveniment să atingă această cotă de vibraţie şi de înălțare în mărturisirea credinţei noastre creştine.

Dr. Sergiu Barna

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.