Vineri, 29 Martie 2024

COMUNICAT FINAL: Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

COMUNICAT

Sesiunea ordinară de toamnă a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

Blaj, 27-28 octombrie 2022

Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, reuniți în sesiune sinodală ordinară între 27-28 octombrie 2022 la Blaj, au analizat, în spiritul tematicii sinodale, diferite aspecte interne din viața Bisericii, chestiuni canonice, pastorale și administrative.

Temele abordate în cadrul acestei sesiuni au fost: edificarea Sanctuarului Martirilor și Mărturisitorilor de la Sighetu Marmației; proiectul de cercetare privind identitatea și misiunea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în secolul al XXI-lea; viața consacrată; instituțiile media catolice existente; numirea de noi membri în cadrul Comisiei Sinodale pentru Redactarea Dreptului Particular.

Joi, 27 octombrie 2022, episcopii membri ai Sinodului au fost prezenți la Alba Iulia cu ocazia binecuvântării statuii Fericitului Episcop Martir Cardinal Iuliu Hossu, vestitorul Marii Uniri de la 1918, amplasată în Parcul Unirii din Municipiu, precum și la conferințele despre figura primului Cardinal al României, organizate în Sala Unirii din Alba Iulia.

A fost prezent la sesiunea sinodală, în calitate de invitat, deputatul Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România. Preafericitul Părinte Cardinal Lucian și domnul deputat Vexler au semnat împreună documentul pentru începerea procedurii în vederea acordării titlului de „Drept între Popoare” Fericitului Cardinal Iuliu Hossu.

În rugăciunea episcopilor a fost prezentă situația dramatică din Ucraina. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din data de 28 octombrie a fost oferită drept recunoștință pentru fidelitatea în credință a Bisericii, la împlinirea a 74 de ani de la arestarea Fericiților Episcopi Martiri.

Următoarea sesiune sinodală ordinară se va desfășura la Blaj în perioada 7-8 iunie 2023.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar

Pr. Liviu Ursu

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.