Joi, 28 Martie 2024

COMUNICAT: Sesiunea ordinară de primăvară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

COMUNICAT

Sesiunea ordinară de primăvară a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

Blaj, 4-6 iunie 2022

Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, reuniți în sesiune sinodală ordinară între 4-6 iunie 2022 la Blaj, au analizat diferite aspecte interne din viața Bisericii, chestiuni pastorale și administrative, canonice, precum și situația dramatică din Ucraina.

Cu prilejul împlinirii a trei ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj, la deschiderea lucrărilor sinodale au participat Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Părintele Flavio Pace, Subsecretarul Dicasterului pentru Bisericile Orientale.

Sâmbătă, 4 iunie 2022, Episcopii au participat la binecuvântarea Centrului pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” din Blaj. Duminică, 5 iunie 2022, s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, prezidată de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian. În după-amiaza aceleiași zile, membrii Sinodului, alături de Eminența Sa Card. Leonardo Sandri și de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, au participat la un moment de rugăciune în biserica „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Ioan Suciu” din Blaj.

Membrii Sinodului au reflectat asupra vieții consacrate, a parcursului sinodal propus de Sfântul Părinte Papa Francisc, asupra redactării Dreptului particular al Bisericii noastre și asupra situației preoților greco-catolici români din Ucraina.

Următoarea sesiune sinodală ordinară se va desfășura la Blaj în intervalul 27-28 octombrie 2022.

În aceste zile de comuniune, întregul Sinod s-a rugat Bunului Dumnezeu pentru pace, pentru binele poporului ucrainean, al poporului și al țării noastre.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar

Pr. Liviu Ursu

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.