Miercuri, 12 Iunie 2024

 

 

manastirea bm

Mănăstirea Surorilor Baziliene Baia Mare

str. Plaiului nr. 38

430164 Baia Mare,

jud. Maramureș

Stareță: Sr. Veronica

 

În septembrie 1993 Surorilor Baziliene au primit ca donație toată proprietatea inginerului Victor Vasile Paşca și a soției lui, Mioara, care lasă un testament spiritual nepoților lor, Ioan şi Silvia Paşca, unde își exprimă dorința ca pe Dealul Crucii să fie construită o mănăstire de pelerinaj.

-Denumirea „Dealul Crucii” se datorează unei cruci mari de lemn care a dominat vulcanul secole la rând şi a fost ridicată în anul 1647 de către mineri spre aducere aminte a celor 300 de muncitori morţi în catastrofa minieră din acel an, şi care aveau credinţa că îi va ocroti în viitor de accidente. Documentele vremii atestă că pe Dealul Crucii bogăţiile au fost exploatate încă de pe timpul romanilor.

Crucea a fost distrusă de un incendiu devastator în anul 1673, care a distrus şi o parte a oraşului Baia Mare. În 1926 minerii băimăreni au refăcut crucea pe vechiul amplasament, însă în anul 1949, odată cu închiderea minei, a fost distrusă şi crucea-.

Astfel, în 20 septembrie 1993, au venit de la Cluj cinci surori baziliene care vor locui în casa ing. Victor Pașca: Claudia Mureşan, Varvara Cotu, Gabriela Nemeş, Veronica Chindriş şi Clara Ferenţ. Ele au fondat prima comunitate baziliană pe Dealul Crucii. La acea vreme, superioara provincială a Surorilor Baziliene era M. Ioana Bota.

În urma cererii făcute către PS Lucian Mureşan, din cele două camere – una s-a amenajat capelă.

Capela a fost sfințită pe data de 8 octombrie de către pr. Alexandru Mesian, vicar general. “Pe acest deal, de azi înainte şi până la sfârşitul lumii se vor ridica rugăciuni neîncetate pentru credincioşi şi pentru nevoile Bisericii”, au fost cuvintele sale adresate participanților la eveniment. Cealaltă cameră s-a amenajat ca dormitor pentru surori.

În martie 1994 sr. Veronica a plecat la Cluj; în comunitatea de pe Dealul Crucii au venit surorile Ana Paşca şi Brigita Bontaş.

În anul 1995 s-a amenajat o altă Capelă deschisă şi pentru credincioşi. În acelaşi an, s-a cumpărat un clopot, care a fost instalat alături de capelă.

Tot în anul 1995 s-a amenajat Calea Crucii şi grota Maicii Domnului. Toate acestea au fost binecuvântate de noul episcop, PS Ioan Şişeştean, în 15 oct. 1995.

În 21 septembrie 1997 s-a binecuvântat terenul şi s-a pus piatra de temelie pentru construirea Bisericii, de către PS Şişeştean alături de un sobor de preoţi şi foarte mulţi credincioşi, călugări şi călugăriţe.

Au urmat primele lucrări de defrişare şi nivelare ale terenului pe care s-a înălţat construcţia bisericii. Proiectanţii bisericii au fost Mihai Pop şi Ana Chiorean, de la firma Independent Baia Mare.

În perioada 6 martie – 25 noiembrie 1998, echipa de meşteri ai maistrului Cora Ştefan din Bârsana au construit biserica din lemn.

Domnul inginer Emil Palfi a fost executantul lucrărilor şi Dl. Dumitru Motica, dirigintele de şantier.

În anul 1999 s-a completat mobilierul din biserică: masa de altar şi de proscomidie, tronul episcopal, scaunele laterale, tetrapodul şi analogul, toate acestea fiind executate de meşterul Achiţei Ioan din loc. Nemţişor – Târgu Neamţ. 

Pictura icoanelor de pe iconostas s-a făcut în anul 1999, de către pictorul Moftai Nicolae din satul Oglinzi, jud. Neamţ.

În anul 1999 s-au făcut lucrări de renovare şi la casă.

În ziua de 1 august 1999, cu mare solemnitate, a avut loc binecuvântarea Bisericii de către PS Ioan Şişeştean – episcop greco-catolic de Maramureş, un mare număr de preoţi, călugări şi călugăriţe şi foarte mulţi credincioşi.

Masa sfântului Altar conține moaștele Sf. Părinte Papa Pius al X-lea.

În septembrie 1999 au început lucrările de construcţie a Centrului de Spiritualitate. Lucrările s-au încheiat în iulie 2000, iar în 15 august, cu ocazia hramului Mănăstirii, a fost sfinţit de către pr. Iosif Furtună – Superior provincial al călugărilor bazilieni, împreună cu pr. Simion Mesaroş şi alţi preoţi. Ctitorul cel mai important al acestui Centru de Spiritualitate a fost don Antonio Rossi din San Paolo, Brescia – Italia.

În anul 2002 s-a construit altarul de vară din faţa Bisericii, unde se celebrează sărbătoarea hramului, Biserica dovedindu-se a fi neîncăpătoare. 

Din 2002 până în 2004 s-au construit 12 căsuţe pe platforma din dreapta Centrului de Spiritualitate. Ctitorul acestor căsuţe este Pr. Giuliano Bonu, paroh în Palosco – dieceza de Bergamo, Italia, dânsul fiind acela care le-a şi binecuvântat în august 2004.

În 2003 s-a ridicat crucea luminată care străjuieşte Biserica şi Altarul de vară. A fost sfinţită de pr. Vasile Bizău, actualul Episcop de Maramureş.

Între anii 2005-2008 s-a construit şi amenajat bucătăria din curte şi sala de mese.

Mănăstirea „Sf. Maria” de pe Dealul Crucii găzduiește în fiecare an atât exercițiile spirituale cu preoții sau preotesele, cât și taberele de copii sau tineri, care se organizează, de obicei, vara. 

 

PROGRAM DE RUGĂCIUNE (iarna)

  6.20 - Utrenia

  7.00 - Meditaţia

  7.30 - Sf. Liturghie

12.00 - Îngerul Domnului

17.00 - Vecernia

 

Duminica şi în Sărbători

  9.30 - Utrenia

10.30 - Sf. Liturghie

17.00 - Vecernia

 

Prima Duminică din lună

16.00 - Adoraţie Euharistică

 

PROGRAM DE RUGĂCIUNE  (vara)

  6.20 - Utrenia

  7.00 - Meditaţia

  7.30 - Sf. Liturghie

12.00 - Îngerul Domnului

18.00 - Vecernia

 

Duminica şi în Sărbători

  9.30 - Utrenia

10.30 - Sf. Liturghie

18.00 - Vecernia

 

Prima Duminică din lună

17.00 - Adoraţie Euharistică

 

După vecernie se va face în luna:

- ianuarie - Acatistul Sf. Vasile cel Mare.

- mai - Acatistul Maicii Domnului

- iunie - Mic acatist în cinstea inimii lui Isus

- august - Paraclisul Maicii Domnului

- octombrie - Rozariul

 

În toate miercurile şi vinerile din postul mare se face Liturghia înainte sfinţitelor.

 

PROGRAM SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

JOIA MARE

  7.00 -  VECERNIA CU LITURGHIA SF. VASILE CEL MARE

18.00 - SLUJBA PATIMILOR CU CELE 12 EVANGHELII

 

VINEREA MARE

  7.00 -  VECERNIE

             ORELE ĂMPĂRĂTEĂTI

18 .00 - PROHODUL DOMNULUI

 

SÂMBĂTA MARE

  7.00  - VECERNIA CU LITURGHIA SF. VASILE CEL MARE

24.00  - SLUJBA ÎNVIERII

 

DUMINICA SFINTELOR PAŞTI

10.30 - SFÂNTA LITURGHIE

18.00 - VECERNIA