Luni, 24 Iunie 2024
 

Parohia Greco-Catolică Tăuții Măgherăuș

HRAMUL: Adormirea Maicii Domnului;

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

PROTOPOPIATUL: Baia Mare

 

Preot: Ioan Balea

 

Adresă biserică:

                  

 

Liturghie Duminicală: 8.30  

                                     

 

Orar Liturgic 

Zile lucrătoare: Rozarul, ora 6:30; Sfânta Liturghie, ora 7:00

Duminici și Sărbători: Sfânta Liturghie, Ora 8.30

 

Programul oficiilor de peste an

Postul Mare: Calea Crucii, ora 18:00

Postul Adormirii Maicii Domnului: Paraclisul Maicii Domnului, ora 18:00

 

Sărbătorile Nașterii Domnului 

Ajunul Crăciunului: Litia, ora 17:00

Zilele de Crăciun: Sfânta Liturghie 8:30

Sărbătorile Învierii Domnului:

Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii, 17:00

Vinerea Mare: Prohodul Domnului, 17:00

Prima zi de Paști: ora 7:00 - Utrenia Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie și binecuvântarea mâncărurilor

A doua și a treia zi de Paști: Sfânta Liturghie, ora 8:30    

  

Descriere

Ar fi greșit să afirmăm că evenimentele sociale din 1989 au trezit, odată cu libertatea de exprimare și conștiința apartenenței la Biserica Greco-Catolică în Tăuții Măgherăuș. Această conștiință a existat tot timpul și s-a dezvoltat în anii de prigoană prin practicarea credinței în clandestinitate. O dovadă în acest sens este faptul că, imediat după revoluție, în localitate exista un grup de credincioși bine pregătiți, care cunoșteau istoria, doctrina, ritul și tradițiile Bisericii Române Unite cu Roma. Liderul acestui grup, care forma nucleul noii comunități, a fost domnul Săsăran Florian, care printr-un apostolat neobosit, disponibilitate totală și jertfă de sine a făcut posibilă reînfiițarea cultului greco-catolic în Tăuți. Primul semn că bunul Dumnezeu își dorea păstori prezenți și activi în această „vie” a fost prima Sfântă Liturghie, celebrată de către pr. protopop Albu Ioan Cristinel, în anul 1993, în biserica din Măgherăuș. În anul 1995, comunitatea și-a primit propriul păstor, în persoana părintelui Emil Gîrboan. Astfel, sărbătoarea Botezului Domnului a devenit un praznic cu multiple semnificații pentru credincioșii de aici, deoarece pe data de 6 ianuarie 1995, capela amenajată în casa doamnei Silvia Popa, prin bunăvoința și generozitatea credincioasei gazde, a fost inaugurată și binecuvântată, devenind astfel primul locaș de cult al mirenilor greco-catolici din Tăuții Măgherăuș.

După aproape doi ani, ca urmare a unui proces –neplăcut, ca orice proces, dar absolut necesar datorită imposibilității de a avea un dialog constructiv cu partea ortodoxa- comunitatea greco-catolică a obținut în instanță dreptul de a-și celebra oficiile religioase în cele două biserici greco-catolice vechi, din Tăuți, respectiv Măgherăuș.

Așadar, din tomna anului 1996, serviciile religioase greco-catolice se celebrează zilnic: o săptămână în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Tăuți și o săptămână în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Măgherăuș, alternativ cu parohiile ortodoxe din localitate.

 

Date despre parohie

Număr familii: 92

Număr credincioși: 178

Tineri sub 20 de ani - număr: 14

 

Adresă biserică:      

Adresă casă parohială: Str. 6 Nr. 11, Loc. Tăuții Măgherăuș, Jud. Maramureș                           

Contact: