Marți, 25 Iunie 2024
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro
Luni, 24 Iunie 2024 00:00

Hramul parohiei Dragomirești

„Omul care nu-l caută pe Dumnezeu suferă o înstrăinare față de sine și față de ceilalți”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită în parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Dragomirești, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului bisericii, care a coincis în acest an cu Sărbătoarea Preasfintei Treimi, A doua Zi de Rusalii (24 Iunie 2024).

„Preasfânta Treime este pentru noi exemplu de bucurie, de pace și de comuniune, precum și exemplu de iubire jertfelnică, așa cum se manifestă în Fiul. Privirea Preasfintei Treimi o recunoaștem în viața și în jertfa Mântuitorului nostru Isus Hristos. Isus poartă Spiritul lui Dumnezeu în lume și vedem chipul blând, cuvântul care dă viață, fapta care vindecă. Iar în ultima suflare a vieții pe cruce, Isus dăruiește viața, își dă sufletul, spiritul, suflarea. Este o suflare revărsată peste lume, pe care o primesc cei care cred în El și astfel viața creștinilor, a celor care cred în Isus, se reînnoiește cu această putere a lui Dumnezeu... Aceasta este viața care pornește în lume și nu termină în moarte, ea este viața cu Dumnezeu”, a punctat Ierarhul, aducând în lumină cum  „Același Spirit Sfânt a suflat peste profeți, dar și peste Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit astăzi, el devenind o voce care strigă în pustie, deoarece cuvântul lui era mai greu de primit, așa cum și astăzi lumea e pornită pe calea sa. Acolo unde nu este o sensibilitate spirituală, nici Cuvântul lui Dumnezeu nu poate să fie perceput și omul crede că el are dreptate”. „Același Spirit Sfânt a inspirat și sfinții care ajung până la noi, iar sfinții au capacitatea de a vedea ceea ce este esențial în viață și ceea ce alți oameni nu văd. Aceasta pentru că sunt inspirați și au o lumină interioară pe care o caută mereu, știind că este inspirația lui Dumnezeu”, a transmis PS Vasile, îndemnând comunitatea din Dragomirești, localitatea sa natală, să caute întotdeauna lumina interioară care vine din conștiință și care conduce pașii tuturor spre a înfăptui binele. PS Vasile a încheiat omilia aducând în lumină cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Altădată erați întuneric, acum sunteți lumină. Umblați ca și fii ai luminii, pentru că rod al luminii este în orice bunătate, dreptate și adevăr!”. „Acum suntem și noi în lumină în Domnul și de câte ori reînnoim viața noastră, recunoscând răul și păcatele, răul provocat altuia, de atâtea ori reînnoim viață noastră în lumină”, a conchis Ierarhul.

Părintele paroh Hotico Vasile a mulțumit la rândul său Preasfinției Sale pentru Cuvântul de Învățătură și prezența în comunitatea din Dragomirești, părinților protopopi Codrea Vasile și Iusco Vasile, colegilor preoți, persoanelor consacrate, dar și tuturor celor prezenți la sărbătoarea parohiei, la 30 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a bisericii parohiale.

Biroul eparhial de presă

Marți, 2 iulie 2024, va avea loc întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea primei promoții de studenți din cadrul Institutului Teologic ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu” – Baia Mare, după următorul program:

  • Ora 9:30 – Întâlnirea preoților la sediul Episcopiei de Maramureș (Str. Vasile Lucaciu 50, Baia Mare)
  • Ora 9:50 – Întâmpinarea Preasfințitului Vasile Bizău – Episcop de Maramureș
  • Ora 10:00 – Sfânta Liturghie Arhierească – Capela Episcopiei, urmată de rânduiala parastasului pentru preoții și profesorii trecuți la Domnul
  • Ora 13:00 – Agapa frățească – Hotel ,,Secret Garden” – Dănești

Persoane de contact -  Pr. Sabadâș Vasile – 0741670307; Dna Laura Ivaszuk – contabilitate Episcopie.

Participarea se confirmă până la data de 28 iunie.

Biroul eparhial de presă

„Sfințirea unei biserici depășește, prin unicitatea sa, orice alt tip de eveniment. A sfinți un altar, a cere ca harul lui Dumnezeu să coboare peste Biserică, peste comunitate este un act de ofertă pe care comunitatea, Biserica o face Celui pe care Îl cinstește, lui Dumnezeu cel preamărit în Preasfânta Treime. Iar împreună cu această casă a Domnului, i se oferă lui Dumnezeu jertfa inimilor comunității care se roagă în ea”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită duminică 16 Iunie 2024 în parohia Hoteni, unde a oficiat Slujba de Sfințire a noii biserici parohiale, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. La celebrare au participat: părinții protopopi Iusco Vasile și Codrea Vasile și un sobor de preoți din eparhie, alături de persoane consacre și numeroși credincioși.

„În această celebrare de azi se însumează o istorie de credință, o istorie care-și are rădăcini adânci și care vedem că se potrivește cu Cuvântul Scripturii din ziua de astăzi (In 17,1-13), a duminicii dintre Înălțare și Coborârea Spiritului Sfânt, prin care Isus îi invită pe ucenicii săi să rămână în unitate”, a afirmat Episcopul de Maramureș, reluând rugăciunea lui Isus din Evanghelie: Tată, a venit ceasul: preamărește-l pe Fiul tău ca Fiul să te preamărească pe tine, pentru ca, precum i-ai dat Tu stăpânire peste tot trupul, să dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui! PS Vasile a explicat cât de profundă este această rugăciune a lui Isus și cum în ea este cuprinsă „comuniunea lăuntrică a persoanei cu Tatăl”, aceasta fiind motorul care-l face pe creștin să trăiască în unitate, așa cum îndeamnă Sf. Apostol Pavel în lectura Apostolului (Ap. Fap. 20, 16-18. 28-36), în care lasă testament preoților Bisericii din Efes să aibă grijă de întreaga comunitate creștină peste care Spiritul Sfânt i-a pus păstori, îndemnându-i să caute și să păstreze unitatea, dând mărturie despre iubirea Preasfintei Treimi, care este unitate desăvârșită.

„Au plâns și Episcopii noștri martiri de dorul unității și ei sunt pentru noi mărturia vie a acestei rugăciuni aduse cu viața celor care se unesc în rugăciunea lui Isus, spre a păstra comuniunea în Biserică”, a afirmat Arhiereul în biserica din Hoteni, închinată Fericiților Episcopi Martiri greco-catolici români. 

În Masa Sfântului Altar au fost așezate Sfintele Moaște ale Fericitului Episcop Martir Greco-Catolic Român Ioan BĂLAN.   

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri pe care astăzi le revarsă asupra noastră, punându-ne pe lista celor care astăzi mărturisesc unitatea Bisericii lui Hristos… Mulțumesc părintelui paroh Petru Moiș, care este la a doua construcție de biserică, dând mărturie că se poate construi în pace și căutând unitatea. O biserică ne cheamă în mod continuu la unitate”, a afirmat PS Vasile, oferind părintelui și Consiliului parohial o Diplomă de Merit Bisericesc, în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea lăcașului de cult.

De asemenea, o altă Diplomă, în semn de prețuire și recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea lăcașului de cult a fost oferită familiei Tepei Ioan și Maria, care a donat terenul pentru construcția noii biserici.

„Astăzi se vede împlinirea cererilor rostite pe tot parcursul edificării bisericii noastre”, a afirmat la final părintele paroh Petru Moiș „și de aceea se cuvine ca astăzi să mulțumim. Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, care ne-a binecuvântat să fim acum aici. Mulțumesc Preasfinției Sale Vasile pentru că a binecuvântat biserica și altarul comunității noastre”, a afirmat parohul, dăruind Ierarhului o pictură cu biserica din Hoteni. Totodată, părintele a mulțumit tuturor susținătorilor proiectului, autorităților locale și județene, comunității parohiale, colegilor preoți și tuturor celor care s-au unit sărbătorii parohiei. 

Biroul eparhial de presă

 

 

COMUNICAT

Sesiunea ordinară de primăvară a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

Blaj, 6-7 iunie 2024

Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, s-au reunit în sesiune sinodală ordinară de primăvară în perioada 6-7 iunie 2024 la Blaj, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian.

La deschiderea lucrărilor a participat Domnul Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Parcursul sinodal din perspectiva Bisericii Greco-Catolice, Întâlnirea națională a tineretului catolic din luna septembrie, care va avea loc la Cheile Grădiștei (BV), Anul „Cardinal Iuliu Hossu” – 2025, viața consacrată, slujirea preoțească și misiunea laicilor, au fost prezente pe agenda de lucru a acestei sesiuni sinodale. Profesorul Alin Tat, Directorul AGRU național a prezentat un scurt raport al activităților asociației.

Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj și de la beatificarea Episcopilor greco-catolici martiri, Episcopii au participat joi, 6 iunie, începând cu ora 18.00, la binecuvântarea Centrului spiritual „Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu” din Blaj. Cu această ocazie Episcopul martir  a fost declarat de către municipalitate cetățean de onoare post mortem al Blajului. În dimineața zilei de 7 iunie, membri Sinodului au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, fiind prezenți elevii și profesorii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”.

Privitor la alegerile care urmează să fie organizate în țara noastră, Episcopii invită credincioșii să țină cont de principiile creștine în speranța unei conviețuiri pașnice în societatea românească.

Următoarea sesiune sinodală ordinară se va desfășura la Blaj, în intervalul 12-13 noiembrie 2024.

Notar

Pr. Liviu Ursu

În zilele 3-6 iunie 2024, s-a desfășurat prima serie din acest an de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș, găzduită de mănăstirea surorilor baziliene din Baia Mare.

Părintele însoțitor spiritual a fost călugărul iezuit Olivo Bosa, preot cu un parcurs de peste 30 de ani de predicare și însoțire a exercițiilor spirituale în Biserica noastră, ajuns în România în anul 1990 și stabilit la Cluj Napoca.

Zilele de reculegere au avut ca temă Învierea. Atât în cuvântul de deschidere rostit în seara zilei de 3 iunie, cât și în timpul celor 3 zile de reculegere, părintele a amintit adesea teama abordării acestei teme, care depășește cuvintele noastre, explicând cum „doar cel care a murit propriului egoism și a înviat pentru Dumnezeu și semeni poate vorbi în mod adecvat despre Învierea Domnului”. De asemenea, părintele Olivo a explicat că „nu se poate vorbi despre înviere fără a vorbi despre cruce și moarte”.

Fiecare zi a exercițiilor spirituale s-a deschis cu celebrarea Utreniei și a Sfintei Liturghii și s-a încheiat cu un moment de împărtășire frățească privitor la sentimentele și trăirile experimentate în timpul acordat meditațiilor. În timpul unei zile, părintele oferea punctele de meditație în două momente: dimineața la 09:30 și după-masa la ora 15:00. Textele biblice propuse spre meditație și contemplație au fost alese cu referire la moartea și Învierea Domnului, dar și a oamenilor. S-a făcut adesea referire și la Exortația Papei Francisc “Evangelii Gaudium”.

Preoții au avut posibilitatea de a avea colocvii personale cu părintele Olivo, privitor la trăirile avute în timpul reculegerii, dar și la cele care privesc slujirea pastorală și viața personală.

Preasfinția Sa Vasile  Bizău a fost prezent în mijlocul preoților, celebrând Sfânta Liturghie din dimineața zilei de 4 iunie. Cu această ocazie, i-a îndemnat pe preoți să privească zilele de exerciții spirituale ca și prilej de a reaprinde focul din interior, care să-i ajute la implicarea activă pe plan pastoral și a mulțumit părintelui Olivo pentru disponibilitatea constantă de a predica exerciții spirituale preoților din Eparhia noastră, dar și surorilor baziliene pentru ospitalitatea cu care găzduiesc anual reculegerile spirituale destinate preoților.

Următoarea serie de exerciții spirituale pentru preoți se va desfășura în zilele 14-17 octombrie, la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației.

Biroul eparhial de presă

În perioada 6-7 iunie 2024, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, se vor desfășura la Blaj lucrările sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la beatificarea de pe Câmpia Libertății de la Blaj a Episcopilor greco-catolici martiri de către Sfântul Părinte Papa Francic, Episcopii membri ai Sinodului vor participa în data de 6 iunie, începând cu ora 18.00 la ceremonia de binecuvântare a Centrului spiritual „Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu”, situat în Blaj pe strada Astra, nr. 18, iar vineri, 7 iunie, începând cu ora 08.00, vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar

Pr. Liviu Ursu

 

În Evanghelia duminicii (In 4,5-42- Isus şi samarineanca) vedem cum Isus iubește semenii cu iubirea lui Dumnezeu, „o iubire care este mai presus față de iubirea omenească și adeseori noi ne regăsim datori” în acest sens, a transmis Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia Fericiții Episcopi Martiri greco-catolici români din Vișeu de Sus, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească duminică, 2 iunie 2024, cu ocazia hramului bisericii de aici.

Au concelebrat: părintele protopop Vasile Codrea, părintele protopop Iusco Vasile, părintele paroh Ștefan Chindriș și un sobor de preoți din Eparhie.

Prin atitudinea sa, Isus trece peste barierele pe care noi adesea ni le punem în relațiile cu cei din jur, dar intră și în dialog cu femeia samarineancă, căreia îi explică dimensiunea umană a vieții, care nu este perfectă, dar transmite și cum „omul unit cu Dumnezeu trăiește în pace, nu mai însetează, are gust în tot ceea ce face, are sens în ceea ce trăiește și privește în perspectivă cu bucuria că merge înspre o împlinire și că trecerea prin moarte este o trecere în Împărăția lui Dumnezeu, care-l face să rămână mereu viu”, a punctat Ierarhul.

„Sărbătoarea Fericiților Martiri aș dori să ne-o punem la inimă”, a exprimat PS Vasile în biserica din Vișeu, explicând cum ea este „rodul unui parcurs îndelungat al generațiilor de creștini și credincioși, a înaintașilor noștri, care s-a concretizat în această încununare a martiriului”. Ierarhul a îndemnat toți credincioșii să se apropie de Fericiții Episcopi Martiri spre a-i cunoaște mai bine și a-i așeza în inima lor, siguri fiind că rugându-se prin mijlocirea lor, vor dobândi multe haruri și mult ajutor.

Au trecut prin Calea Crucii, dar au rămas statornici, au rămas solidari între ei și s-au ajutat reciproc, îndurând împreună tortura spre a rămâne „închinători adevărați, în spirit și adevăr”, așa cum îi spune Isus femeii samarinence, în evanghelie.  

„Mulțumim Preasfinției Sale Vasile pentru prezența în mijlocul nostru și pentru ziditorul Cuvânt de Învățătură adresat, dar mai ales pentru comuniunea de rugăciune” a afirmat la final părintele paroh Chindriș Ștefan, mulțumind totodată părinților protopopi și tuturor preoților prezenți la sărbătoarea parohiei. Părintele a mulțumit domnului primar pentru colaborare și sprijin, domului Pașcu Ioan pentru ajutor, corului din Florești – Cluj, însoțit de părintele Tuțu Claudiu, care a înfrumusețat celebrarea, Consiliului parohial, surorilor călugărițe, credincioșilor din parohie și celor veniți din alte parohii la sărbătoarea comunității.

Biroul eparhial de presă

 

Duminică, 16 iunie 2024, va avea loc sfințirea bisericii cu hramul „Fericiții Episcopi Martiri” din Parohia Hoteni, care se va desfășura după următorul program:

Ora 9:45 – Primirea Preasfinției Sale Vasile Bizău

Ora 10:00 – Ceremonia de sfințire a bisericii

Ora 11:00 – Sfânta Liturghie Arhierească

Părintele paroh Petru Moiș împreună cu Consiliul Curatoral al Parohiei vă invită să participați în număr cât mai mare la acest eveniment important din viața comunității din Hoteni.

Biroul eparhial de presă

 

„A învăța să iubim cum a iubit Isus este un drum sigur spre sfințenie, spre împlinire umană și un drum către Cer”. Sunt cuvintele transmise de Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită la Sfânta Liturghie din cadrul Întâlnirii Tinerilor și Copiilor din Eparhia de Maramureș, ediția a XVI-a, care s-a desfășurat sâmbătă, 25 mai 2024, în parohia Botiz – protopopiatul Satu Mare.

Peste 800 de tineri și preoți, persoane consacrate și laici însoțitori de grupuri s-au adunat spre a petrece la Botiz o zi de bucurie, în rugăciune și învățare prin activități diverse, pe tema: Cei care speră in Domnul vor alerga și nu vor obosi (Is.40,31).

Mottoul întâlnirii este cel ales de către Papa Francisc pentru Întâlnirea Mondială a Copiilor, desfășurată la Roma în 25 și 26 mai, care s-a dorit a fi de anvergură mondială și celebrată în toate Bisericile locale, spre a fi un "cânt de speranță" și un "semnal pentru cei războinici", după cum a declarat părintele Enzo Fortunato, coordonatorul Zilei Mondiale a Copiilor, la prezentarea evenimentului.

În acest context, o chemare la sfințenie către toți tinerii prezenți a fost formulată de către PS Bizău, care a adus în lumină exemplul de sfințenie al tânărului italian de 15 ani, Carlo Acutis, elev pasionat de IT, care a creat și folosit site-uri web pentru evanghelizare și cateheză, mort în anul 2006 în mod fulgerător, răpus de leucemie și beatificat de către Papa Francisc în anul 2020. După confirmarea a două vindecări miraculoase petrecute în urma invocării ajutorului său, a fost semnat, de către Papa Francisc, decretul prin care Carlo Acutis va deveni sfânt, va fi numit patronul internetului și i se va celebra sărbătoarea pe 12 octombrie. „Euharistia este autostrada mea spre Cer”, afirma Carlo Acutis în timpul scurtei sale vieți. „Asemenea lui, să comunicați și voi cu Dumnezeu prin rugăciune, deoarece rugăciunea îl face pe om să nu uite că e fiu al lui Dumnezeu”, a transmis PS Vasile, explicând tinerilor cum „sfințenia este drum și cale spre Dumnezeu și împreună cu Dumnezeu, omul rămâne împlinit și trăiește în ceruri. Trăirea în iubire este cerul nostru pe pământ”, a asigurat Ierarhul.  

După Sfânta Liturghie, toți participanții au luat masa împreună, oferită de către parohia gazdă împreună cu Primăria Botiz și pregătită de către Școala „Ep. Dr. Alexandru Rusu”, școala Episcopiei de Maramureș.

După-masa a fost dedicată atelierelor organizate pe categorii de vârstă, pe teme foarte de interes pentru participanți.

La secțiunea „Întreabă un preot”, tinerii au putut discuta cu părintele Laurențiu Costin pe temele cele mai interesante pentru ei, părintele fiind disponibil să le răspundă cu mare deschidere și să orienteze curiozitățile fiecăruia spre ceea ce este bine, după viziunea Bisericii Catolice. Foarte frumos a explicat părintele tinerilor cum „Dumnezeu este prezent în tot ceea ce faci, în fiecare gest și comportament și nu doar atunci când tu ești în rugăciune”.

Părintele Daniel Piț, care a ținut cateheza pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, a vorbit despre demnitatea persoanei umane, libertate și responsabilitate la vârsta adolescenței. Accentul a fost pus pe ideea de responsabilitate și pe faptul că, fiind persoane libere, creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, ne manifestăm libertatea alegând binele.  

„Situații limită și credința în Dumnezeu” a fost expunerea foarte interesantă, susținută de domnul Dorian Voicu. 

La atelierul Adicții și dependențe (droguri, telefoane etc), domnul Mureșan Marius, a explicat tinerilor care este punctul maxim de distracție peste care ajung să se pună în pericol și unde este cazul să se oprească pentru a nu trăi experiențe care să le afecteze viața și i-a îndemnat ca atunci când ei consideră că se apropie de vreun pericol, cel mai sigur este să caute sprijin în părinți și în persoanele adulte care le sunt aproape.

Tinerii au avut ocazia să participe și la un atelier de dansuri susținut de tinerii parohiei Strâmtura, dar și la atelier de prim ajutor, ținut de către Serviciul de Ambulanță, unde li s-au explicat manevre de resuscitare și manevre de prim ajutor, dar au fost sfătuiți și cum să lucreze cu psihicul persoanei afectate de vreun accident și cât de importantă este componenta timp, în situații de urgență, astfel că precizia în ceea ce faci trebuie să fie la cote maxime, la fel și comunicarea persoanei care anunță ambulanța cu medicii și asistenții de pe ambulanță. 

Pentru copiii cu vârstă mai mică de 13 ani au fost organizate, de către cercetași, programe speciale de formare prin jocuri și aventură, pe tema întâlnirii, dar și de către Dr. Inocențiu și Iulia Huzău, ateliere, jocuri și concursuri pe tema igienei dentare.

Întâlnirea s-a încheiat cu un frumos program artistic oferit de către Ansamblul ,,Cununița Năzdrăvană,, din Satu Mare și grupul de tineri voluntari din parohia Botiz.

Grupul de tineri și voluntari din Botiz au fost și inima organizării și a implicării la nivel de muncă, sub coordonarea părintelui paroh Nicolae Huzău, așa cum a declarat în debutul întâlnirii părintele protopop Eduard Fischer. Aceștia au lucrat în colaborare cu Asociația ASTRU Maramureș și cu grupul de voluntari cercetași maramureșeni, care se implică la fiecare întâlnire eparhială a tinerilor.

Tuturor le-a mulțumit la final părintele Angel Zareczki, responsabil cu Pastorația Tinerilor și cercetășia la nivel eparhial, care a fost și prezentatorul evenimentului.

Printre partenerii noștri media s-au numărat Radio Maria și Gazeta de Nord Vest (în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala ”ANTON DAVIDESCU” Satu Mare, prin domnul jurnalist Valeriu Ioan).

„Sunt bucuros să fiu aici cu voi!” s-a adresat la final Preasfinția Sa Vasile Bizău tinerilor, dând tuturor binecuvântarea arhierească și mulțumind părintelui Huzău și parohiei pentru găzduirea întâlnirii, dar și tuturor celor implicați și predând Crucea reprezentativă IETC Protopopiatului Țara Oașului, care va găzdui IETC 2025, în parohia Trip-Bixad.

Biroul eparhial de presă

 

Sâmbătă, 25 Mai 2024, va avea loc, în Parohia Greco-Catolică „Sfinții Apostoli Petru si Pavel" din Botiz, Întâlnirea Copiilor și Tinerilor din Eparhia de Maramureș.

Programul zilei va fi următorul:

Ora 08:15 - Sosirea grupurilor și înscrierea participanților

Ora 09:15-09:35 - Program Introductiv (tinerii vor fi informați despre locurile unde preoții se găsesc pentru spovadă)

Ora 09:45 - Sosirea Preasfinției Sale Vasile Bizău, Episcop de Maramureș

Ora 10:00 - Sfânta Liturghie Arhierească, Cuvânt de Învățătură

Ora 12:00 - Prânzul (fiecare ce și-a adus de acasă, la care se adaugă o contribuție alimentară din partea organizatorilor)

Ora 12:50 - Întâlnire cu participanții, împărțirea pe grupuri de vârste și deplasarea către locația activităților:

Ora 13:00

  • Copii cu vârsta între 9 și 12 ani - activități specifice (jocuri în circuit, tematice și dinamice )
  • Tinerii cu vârsta intre 13 si 15 ani - ateliere interactive pe următoarele tematici: Întreabă un Preot, Dansuri și Jocuri pe ritm de muzică, Atelier de Prim Ajutor, Adicții, dependențe, zone de risc (prevenție consum droguri, etc)
  • Tinerii cu vârsta peste 16 ani conferința urmate de dezbateri, pe temele: Credința și leadership, exemplul personal, situații critice etc., Tinerii, viața și familia

Ora 16:45 - Întâlnire cu toți participanții în locația comună

Ora 16:50 - Scurt program cultural-artistic și religios – oferit de gazde

Ora 17:15 - Predarea Însemnelor, Mulțumiri, Rugăciune de Final

Fiecare tânăr este necesar să aducă cu el: mâncare rece pentru o zi, pelerina de ploaie.

Evenimentul este organizat de  Biroul Pastoral pentru Tineret din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, Protopopiatul Satu Mare, Parohia Botiz, ASTRU Maramureș, împreună cu voluntari din diferite asociații de tineret.

Biroul eparhial de presă

 

Pagina 1 din 115