Vineri, 20 Septembrie 2024

A avut loc, la Șișești, lansarea cărții „Leon Iulian Manu, conducătorul acțiunii ilegale a preoților greco-catolici”

Duminică, 28 iulie 2024, a avut loc, în biserica greco-catolică din Șișești, lansarea cărții „Leon Iulian Manu, conducătorul acțiunii ilegale a preoților greco-catolici, scrisă de lectorul universitar dr. Ionuț Vida-Simiti. Evenimentul a fost organizat de către Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” și Parohia greco-catolică Șișești, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

„Le mulțumesc din suflet partenerilor mei pentru organizarea impecabilă a evenimentului”, a afirmat autorul cărții, care s-a declarat încântat ca evenimentul să fie găzduit în locul în care părintele Vasile Lucaciu și-a desfășurat activitatea. „Cu siguranță părintelui Vasile Lucaciu i-ar face plăcere această carte, deoarece ea i-a adus pe călugării de la Bixad la Șișești”, a mai declarat Ionut Vida-Simiti, după ce a expus viața părintelui Leon Manu, călugăr OSMB, dar și relația acestuia cu participanții la Memorandum și implicit cu membrii susținători, precum părintele Vasile Lucaciu. Cartea expune activitatea părintelui Leon, desfășurată atât în România, la Moisei, Boinești (Oaș), Strâmtura (Valea Izei) și în vicariatul  rutean al Eparhiei, odată devenit călugăr bazilian, cât și prima parte a activității pastorale, desfășurată în Statele Unite ale  Americii, în parohia Aurora, Illinois, parohie care avea la începutul anilor 1900, 1600 de credincioși.

„Cartea de față este structurată foarte judicios, se vede că autorul este un avocat”, a afirmat în prezentarea făcută cărții dr. Viorel Rusu, explicând faptul că, deși cartea „este una foarte densă, conține foarte multă informație, se citește, paradoxal, ușor, datorită talentului oratoric al autorului”.

În volumul de față regăsim două planuri mari, a punctat dr. Rusu: un plan care urmărește evoluția eroului, a personajului principal, fiind redată biografia părintelui Leon Manu și un plan care expune contextul general, societatea și contextul politic și religios în care a activat părintele. E asemenea, foarte inovativ este faptul că regăsim legături ample, inclusiv cu literatura, presa vremii, pe lângă transcrieri din șematisme. „Cartea este o biografie a eroului,  dar și o frescă a societății în care se mișcă, a comunităților în care a activat… Pe lângă grafica modernă, care o face foarte plăcută, este o carte admirabilă, urmărind un personaj cu o mobilitate excepțională, fapt care îl aseamănă cu pr. Vasile Lucaciu. Cei doi se aseamănă atât în activitatea din timpul vieții, cât și prin prisma a ceea ce lasă creștinismului din România”, a conchis dr. Viorel Rusu, director la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, care a apreciat eforturile autorului, explicând că acestea sunt eforturi depuse în mulți ani și cum, la un volum atât de documentat, nu se lucrează doar câteva săptămâni sau luni.

„Veți fi pomenit veșnic printre binefăcătorii bisericii acesteia”, a spus la final pr. Horț Gabriel, parohul de Șișești, adresându-se domnului dr. Ionuț Vida-Simiti, autorul cărții și avocatul care a apărat cauza bisericii din Șișești până când aceasta a fost câștigată în anul 2012, în sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică.

La eveniment a participat conducerea Ordinului Bazilian din România, precum și călugări din congregație, preoți din eparhie și numeroși credincioși.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.