Vineri, 20 Septembrie 2024

Instalarea noului paroh al Parohiei greco-catolice ,,Înălțarea Domnului” Botiza

În Duminica a V-a după Rusalii, 28 Iulie 2024, credincioșii comunei Botiza au îmbrăcat haine de sărbătoare deoarece a avut loc instalarea noului paroh al parohiei greco-catolice ,,Înălțarea Domnului”.

Cu această ocazie, în mijlocul comunității reunită la Sfânta Liturghie s-a aflat părintele protopop al protopopiatului Iza-Vișeu, Vasile Codrea și viceprimarul comunei Botiza, domnul Viorel Pașca. Alături de părintele protopop s-au reunit la masa altarului părintele Robert Chiriloaei și fratele acestuia, părintele Sergiu Chiriloaei.

Părintele protopop Vasile Codrea, celebrantul principal, a rostit cuvântul de învățătură, meditând asupra Evangheliei Duminici  „Vindecarea demonizaților din ținutul Gadarenilor”. În cuvântul de învățătură accentul a fost pus pe ,,schimbare”. ,,Când în viața noastră își face loc răul este necesară schimbarea. Schimbare care are loc și aici în comunitate, astăzi, prin faptul că Dumnezeu a trimis un păstor nou credincioșilor acestei parohii”, a afirmat pr. Vasile Codrea. Părintele a îndemnat comunitatea să aibă grijă de preot, să îl susțină, să îl ajute ca să se poată îngriji cât mai bine de sufletele parohiei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a dat citire decretului de numire al noului paroh. Astfel, prin hotărârea Preasfinției Sale Vasile Bizău, Episcop Greco-Catolic de Maramureș, parohia greco-catolică ,,Înălțarea Domnului” Botiza a fost încredințată părintelui paroh Robert-Benone Chiriloaei.

Noul paroh a mulțumit comunității pentru căldura și deschiderea cu care a fost primit: ,,Astăzi este o zi de mare însemnătate pentru mine, deoarece îmi încep slujirea ca paroh în această frumoasă parohie din Botiza. În primul rând, doresc să vă mulțumesc din suflet pentru că m-ați primit cu atâta căldură și deschidere. Este o mare onoare pentru mine să fiu aici, alături de voi, și să împărtășim împreună credința noastră. Aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri despre ceea ce înseamnă pentru mine această chemare. Ca păstor al acestei comunități, îmi doresc să fiu aproape de dumneavoastră, să vă ascult nevoile și să vă susțin în momentele de bucurie și încercare. Împreună, vom construi o comunitate bazată pe iubire, respect și credință. În Sfânta Evanghelie, Domnul nostru ne învață despre importanța iubirii și a iertării. Aceste valori sunt fundamentul unei comunități creștine sănătoase și prospere. Vă îndemn să trăim aceste învățături în fiecare zi, ajutându-ne unii pe alții și fiind un exemplu de bunătate și compasiune. Să nu uităm că biserica nu este doar un loc fizic, ci și o comunitate de suflete unite prin credință. Vă încurajez să participați activ la viața parohiei noastre, să veniți cu idei și inițiative, și să ne susținem reciproc în călătoria noastră spirituală. În încheiere, vă rog să mă includeți în rugăciunile dumneavoastră, așa cum și eu vă voi purta mereu în ale mele. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului, sunt încrezător că vom face lucruri mari împreună. Vă mulțumesc încă o dată pentru primire și vă doresc tuturor binecuvântări și pace”, a afirmat părintele Robert Chiriloaei.

Robert Benone Chiriloaei s-a născut la Fălticeni, județul Suceava. În perioada 2001-2004, a urmat ciclul primar la Școala din satul Dumbrava, unde și-a petrecut anii copilăriei. Între anii 2004-2008, a urmat ciclul gimnazial la Școala „Constantin Blănaru” din comuna Cornu Luncii, jud. Suceava.

Din dorința de a începe un parcurs de formare intelectuală și spirituală în vederea preoției, în anul 2008, s-a mutat la Oradea, unde s-a înscris la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, profil vocațional Teologie. În perioada 2017-2021, a urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, iar în anul 2021 a obținut diploma de Licență în Teologie. Între anii 2021-2023, a urmat cursurile de Masterat ale Facultății de Teologie greco-catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, Oradea. În anul 2021 s-a căsătorit cu tânăra Amalia-Sorina, iar Bunul Dumnezeu le-a binecuvântat căsnicia cu un copil. A fost hirotonit diacon pe data de 26 Martie 2023, iar în data de 7 iulie 2024 a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău, Episcop de Maramureș.

Parohia Botiza

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.