Sâmbătă, 07 Septembrie 2024

Credincioșii din Cacica, Maidan și Runcu și-au luat rămas bun de la păstorul lor, pr. Nicolae Nicolaișen și l-au primit pe noul paroh, pr. Ionuț Ursuleac

Sărbătorea sfântului profet Ilie (20 iulie) a fost, anul acesta, cu totul deosebită pentru credincioșii din Cacica, Maidan și Runcu, care s-au reunit în parohia Cacica. În cadrul Sfintei Liturghii celebrată într-o atmosferă plină de emoție și recunoștință, l-au salutat pe părintele Nicolae Nicolaișen, care le-a fost păstor timp de 32 de ani. Tot cu această ocazie, părintele Ionuț Ursuleac a fost instalat ca succesor al părintelui Nicolaișen. Un sobor de preoți, avându-l în frunte pe părintele Vasile Colopelnic, vicar pentru ucrainenii din eparhia de Maramureș și reprezentant al Preasfinţitului Vasile la eveniment, a făcut ca celebrarea să fie cu atât mai solemnă.

Înaintea celebrării euharistice, noul păstor a fost întâmpinat cu pâine și sare, fiind apoi condus în procesiune înspre biserică. Urmând tradiția ucraineană, ajuns în fața lăcașului de cult, după rugăciunea specifică, noul păstor a primit cheia din mâinile părintelui Nicolaișen. Ajungând apoi în fața iconostasului neo-parohul de Cacica a primit Crucea și Evanghelia din mâinile părintelui Colopelnic.

S-a procedat apoi la celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la finalul căreia părintele vicar i-a mulțumit părintelui Nicolae Nicolaișen pentru toată activitatea din cei 32 de ani de rodnică slujire și a dat citire decretului Preasfinţitului Vasile Bizău, prin care pr. Ionuț Ursuleac a fost instalat în slujirea de paroh.

La rândul său, plin de emoție, noul paroh a mulțumit înainte de toate lui Dumnezeu pentru această zi, Preasfinţitului Vasile și părintelui Colopelnic, ca reprezentant al său la eveniment. De asemenea, a mulțumit în mod public și solemn părintelui Nicolaișen pentru toată activitatea sa în sânul comunităților din Cacica, Maidan și Runcu, însuși noul paroh fiind rod al apostolatului său. Adresându-se credincioşilor, părintele Ionuț a spus: ,,Domnul m-a trimis în mijlocul dumneavoastră pentru a crește împreună în fața Sa și pentru a fi o familie de familii cu toții. Nu suntem prea mulți, dar importantă este unitatea. Cu siguranță, de cele mai multe ori, cel mai ușor este de unul singur şi pe cont propriu. Dar nu tot ceea ce este mai ușor este și cel mai bine sau mai plăcut în fața lui Dumnezeu".

După acest moment, au luat cuvântul reprezentanții autorităților prezenți la eveniment. Petru Todosi, primarul comunei Cacica, a amintit buna colaborare cu părintele Nicolaișen și rezultatele frumoase obținute de acesta în sânul comunităților greco-catolice din teritoriu. Astfel, pentru merite deosebite, părintelui Nicolae i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Cacica. Profesorul Ilie Sauciuc, președintele U.U.R. filiala Suceava, a dat citire mesajului domnului Miroslav Petreţchi, deputatul ucrainenilor din România, care nu a putut fi prezent în mod fizic la eveniment. În continuare a luat cuvântul domnul Ghervazen Longher, deputat al polonezilor din România, care a mulțumit părintelui Nicolaișen pentru buna colaborare  și a urat bun venit părintelui Ursuleac. În încheiere, membrii comunității  i-au exprimat recunoștința și speranța față de păstorii lor prin câteva cadouri simbolice și un cântec în limba ucraineană prin care își salutau păstorul avut timp de 32 ani și îl chemau pe cel nou numit să îi păstorească. Cuvântul de mulțumire al părintelui Nicolaișen și fotografia de grup au încheiat ziua de har, emoție și bucurie trăită în biserica parohială din Cacica.

În ziua următoare, duminică, 21 iulie, părintele Ionuț Ursuleac a fost așteptat cu mare bucurie în parohiile Maidan și Runcu, unde a fost din nou întâmpinat cu flori, pâine și sare.

Mărit să fie Domnul care continuă să aibă grijă de Biserică prin preoții Săi!

Parohia Cacica

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.