Sâmbătă, 14 Septembrie 2024

18 August 2024 – Hramul parohiei Ieud

„Bine ne regăsim în casa lui Dumnezeu, îmbrăcată atât de frumos în sărbătoare astăzi, împreună la rugăciune, împreună la mulțumire, împreună la bucurie în Domnul. Este îmbrăcată casa lui Dumnezeu cu sărbătoare și cu strălucirea sfinților. Astăzi, la încheierea lucrărilor picturii acestei biserici se cuvine să-i aducem laudă lui Dumnezeu, preamărire sfinților și mulțumire tuturor acelora care au contribuit, s-au implicat și au ajutat la înfrumusețarea casei Domnului”. Sunt cuvintele cu care Preasfinția Sa Vasile Bizău și-a deschis Cuvântul de Învățătură rostit în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Ieud, duminică, 18 august 2024, ocazie cu care comunitatea de aici și-a sărbătorit hramul bisericii, dar și finalizarea lucrărilor de pictură realizate în biserică.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de Episcopul de Maramureș, împreună cu pr. protopop și paroh Codrea Vasile și un sobor de preoți din Eparhie. În cadrul celebrării, a fost sfințită pictura murală, finalizată de curând.

Meditând la cuvântul evangheliei duminicii (Mt. 14, 14-22- Înmulțirea pâinilor), Preasfinția Sa a adus în lumină și a explicat pâinea ca bogăție a vieții. Înțelegem din parabola înmulțirii pâinilor „că tot ceea ce este oferit și pus în mâna Domnului din acel puțin pe care îl avem, Dumnezeu îl transformă în împărtășire pentru că este darul darurilor. Viața însăși este un dar și ea se înnobilează, crește și se împlinește atunci când este trăită în această logică a darului, atunci când este pus ceea ce avem, puținul pe care îl avem, bunătatea inimii, dorința de unitate și iertare, căutarea binelui, acele bunuri pe care e avem în sufletul nostru și le oferim, le punem în mâna Domnului, ele devin hrană pentru mulțimile de oameni”.  

„În Sfânta Scriptură, a spus PS Vasile, regăsim și o pedagogie a Domnului, pe care El o face cu poporul Său, o pedagogie care este legată de același bun, același aliment, al pâinii…”, a explicat Ierarhul, aducând în lumină fragmentul Ieșirii poporului din Egipt, căruia Dumnezeu îi trimite mană în deșert, sau cel al ispitirii lui Isus după cele 40 de zile de post, când îi era foame. Isus îi răspunde ispititorului care îl îndeamnă să transforme pietrele în pâine, folosind tot Cuvântul Domnului: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice Cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu, dând precedență în felul acesta puterii lui Dumnezeu, credinței și valorilor care izvorăsc din credință”.  

„Iudeii, care au văzut minunea transformării celor 5 pâini și doi pești, nu cred și Isus le spune: nu Moise v-a dat vouă mana din cer, ci Tatăl Meu. Eu sunt pâinea cea vie care se coboară din cer și oricine va mânca din pâinea aceasta, va trăi în veci. Eu sunt pâinea cea vie coborâtă din cer. Cine vine la Mine nu va flămânzi niciodată și cine crede în Mine nu va înseta niciodată. Isus se prezintă pe sine ca pâine care dă viață lumii. Ca să putem să primi această pâine, omul trebuie să o caute, să o primească ca dar, să o dorească și să aibă credință”, a transmis PS Bizău numeroșilor credincioși care au participat la sărbătoarea parohiei Ieud.  

„Marcăm prin sărbătoarea de astăzi încheierea unei etape de înfrumusețare a bisericii noastre și-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să trecem și acest prag, cum de altfel vreau să mulțumesc celor cu care am colaborat, în primul rând domnului pictor Victor Coroian, cu care, după patru ani de muncă împreună, azi am ajuns să ne bucurăm de frumusețea bisericii noastre pictată. Mulțumesc de asemenea tuturor celor care ne-au susținut în demersul nostru. Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru sărătoarea de astăzi, că ne-a adus împreună și ne-a oferit bucuria comuniunii în rugăciune. Îi mulțumim Preasfințitului Vasile care a făcut parte acestei comuniuni de rugăciune și îl așteptăm de fiecare dată cu drag în mijlocul nostru”,  a afirmat la final părintele paroh Codrea Vasile, mulțumind, de asemenea, confraților preoți care s-au unit sărbătorii, oficialităților prezente, credincioșilor din alte părți și credincioșilor parohiei, celor implicați în organizarea hramului, corului, Consiliului Parohial și tuturor celor care au contribuit.

Biroul eparhial de presă


 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.