Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

CETĂȚELE: Hramul parohiei și binecuvântarea picturii din biserică

Dacă cineva vrea să vină după Mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze!... Ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă își pierde sufletul? Căci ce poate să dea omul în schimb pentru sufletul său? (Mc. 8,34-38). Suntem la două milenii de la această invitație a Mântuitorului Hristos... Sunt cuvinte asupra cărora creștinii au meditat generație după generație, au stat asupra acestor cuvinte, le-au primit în inima lor și au încercat să le pătrundă sensul ca să poată să trăiască viața lor conform acestei invitații a lui Hristos”.

„Prin aceste puține cuvinte, Mântuitorul Hristos nu face altceva decât să descrie identitatea creștinului. Creștinul din toate secolele este cel care merge îndeaproape în urma lui Isus. Este cel care merge întotdeauna la Învățătorul Său, îi cunoaște și îi trăiește învățătura”, a afirmat PS Vasile Bizău sâmbătă, 14 octombrie 2023, în parohia „Cuvioasa Paraschiva” din Cetățele, unde a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului bisericii, precum și rânduiala de binecuvântare a picturii realizate în interiorul bisericii.  

„Sfințenia este chemarea lui Dumnezeu pentru toți, este invitația pe care Isus o face ucenicilor săi, este chemarea universală a oamenilor”, a explicat Ierarhul, punctând faptul că prea des oamenii consideră că sfințenia este rezervată sfinților pictați în biserici și în icoane.

„Sfinții sunt în comuniune deplină cu Dumnezeu și s-au străduit în viața lor să-și facă un ideal, un ideal de slujire și iubire...”.„A fi sfânt nu este un lux, ci este o necesitate interioară a sufletului”, spunea Maica Tereza de Calcutta. „Pentru omul care-L iubește pe Dumnezeu, se schimbă prioritățile” și ceea ce contează este idealul de a duce o viață ancorată în sfințenie, a explicat PS Vasile.

Dacă la nivel de construcție și pictură, această biserică din Cetățele a parcurs un drum care a ajuns la final, comunitatea de aici a fost invitată de Preasfinția Sa să-și continue drumul de sfințenie, sub ocrotirea Maicii Domnului, Însoțitoare Maternă.

„Exact cu 25 de ani în urmă, pe Măgură, dealul din satul nostru, se sfințea crucea și Cale Crucii, primul proiect al parohiei greco-catolice din Cetățele, care la acel moment celebra în aer liber, pornea de la zero. În 8 iunie 2000, se sfințea piatra de temelie a acestei biserici, sfințită în anul 2007, iar din 2007 și până în 2009 s-a construit casa parohială. Astăzi, la 25 de ani distanță de la prima sfințire de pe Măgură, încheiam, cum spunea și Preasfinția Sa Vasile, un parcurs. Este vorba de un sfert de veac, o generație care a construit mult pornind de la nimic” a afirmat la finalul celebrării părintele paroh Augustin Butica, mulțumind lui Dumnezeu „care a revărsat peste noi harurile de care am avut nevoie pentru a ne atinge obiectivele. Îi mulțumim, de asemenea, Preasfințitului Vasile, care a venit azi la noi în Cătățele ca să aducă binecuvântarea și să desăvârșească lucrarea noastră de 25 de ani”. Părintele a mulțumit părintelui Cozmuța, predecesorul său în parohie și Mons. Etienne Brocard din Roma, care, în urmă cu 16 ani a mijlocit moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, așezate în masa Sfântului Altar. Pr. Augustin a adus mulțumire părintelui protopop Mihnea Gheorghe și tuturor colegilor preoți care s-au unit sărbătorii, dar și domnului Oros Adrian, fost ministru, care are rădăcini în sat, domnului Rudolf Stauder - prefect de Maramureș  și domnului Ioan Tentiș - primar al Comunei Șișești și domnului Gavril Costin – viceprimar, consilierilor locali, tuturor celor care s-au implicat în pregătirea hramului și a celor care au fost prezenți. „Cei din urmă vor fi cei dintâi”, a afirmat pr. Butica, mulțumind artistului Aronel Gheorghe Pop-Tătăran, care a realizat pictura din biserică și cu care părintele spune că a avut o colaborare excelentă.

Diplomă de recunoștință și mulțumire a fost acordată de către Episcopia greco-catolică de Maramureș familiei Poduț Ioan și Mariana, care a donat terenul pe care este construită biserica parohială.

O diplomă de merit bisericesc, care exprimă gratitudinea noastră, „se acordă părintelui Augustin Butica și Consiliului Parohial al parohiei „Cuvioasa Paraschiva” din Cetățele, în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea și înfrumusețarea lăcașului de cult. Felicităm, de asemenea, întreaga comunitate parohială pentru implicare, devotament și pentru statornicia în credință și mărturisirea unității Bisericii lui Hristos, după exemplul înaintașilor și a Fericiților episcopi greco-catolici români”, a afirmat la final PS Vasile, citind public textul celor două diplome înmânate.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.