Duminică, 28 Aprilie 2024

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului – Pelerinaj la Șișești

„La început de an bisericesc facem consacrarea noastră și a Eparhiei noastre la Maica Domnului. Este patroana Eparhiei noastre, încă de la înființarea ei, aleasă de înaintașii noștri, de Fericitul Arhiereu Martir Alexandru Rusu”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii Arhierești celebrate în parohia Șișești, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, vineri, 8 septembrie 2023.

La Șișești s-au adunat sute de credincioși și un sobor de preoți din Eparhie spre a o cinsti pe Preacurata Fecioară Maria în sărbătoarea care îi este dedicată și care a fost aleasă de primul Episcop al Eparhiei, Fericitul Alexandru Rusu, spre a institui aici pelerinaj anual „la biserica de la Șișeștii marelui ctitor, care a fost Vasile Lucaciu”, prin decretul dat la 1 iunie 1933. Ca în fiecare an, la finalul Sfintei Liturghii, a fost rostită rugăciunea de consacrare a Eparhiei de Maramureș Preacuratei Fecioare Maria.

Faceți ceea ce vă va spune, este îndemnul pe care Maica Domnului îl dă servitorilor de la nunta din Cana Galileii și pe care ni-l dă și nouă astăzi... La început de an bisericesc suntem invitați să privim în viitor la noile posibilități de a ne ancora în Dumnezeu, la a ne îndeplini datoria de creștini cu bucurie și trăind în bucuria Iubirii lui Dumnezeu, toate devin posibile”, a afirmat PS Vasile, vorbind în continuare despre importanța poruncii Iubirii de Dumnezeu și de semeni și despre cum se poate concretiza aceasta. „Un prim pas este acela de a învăța cum să iubim”, a afirmat Ierarhul. „Ceea ce se opune iubirii nu este ura, ci indiferența. Aceasta îl face pe om să se privească doar pe el, să-l ignore pe celălalt și într-o mare ignoranță, toate relele se instalează și în familie, și în comunitate, și în societate. Unde există indiferență, se cultivă mereu adversitatea față de Iubirea lui Dumnezeu și față de iubirea semenilor... Tristețea sufletului și neîmplinirea personală a omului este un rezultat al indiferenței sale”, a atras atenția PS Vasile, îndemnând pelerinii să își aleagă ca și model de iubire iubirea de Dumnezeu a Sfintei Fecioare, care nu s-a clintit nici atunci când și-a văzut Fiul răstignit pe cruce.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a dat o sărbătoare atât de frumoasă și pentru că ne-a oferit-o pe Preacurata Fecioară Maria; mulțumim Fiului pentru că de pe cruce, ne-o oferă de Mamă tuturor; mulțumim Spiritului Sfânt pentru că El accentuează relația de iubire dintre Dumnezeu și noi fiecare. Se cuvine să-i mulțumim Preacuratei Fecioare Maria pentru că lasă vreme frumoasă pentru a putea face anual acest pelerinaj.

Mulțumim Preasfinției Sale Vasile, care, prin prezența în fiecare an în mijlocul nostru reînnoadă frumoasa tradiție a pelerinajelor ce se făceau odinioară la Șișești”, a afirmat la final părintele paroh Gabriel Horț, mulțumind, de asemenea, colegilor preoți, surorilor călugărițe, corului de tineri, autorităților locale și tuturor credincioșilor care au participat la pelerinaj, dar și celor implicați în buna desfășurare a zilei de sărbătoare.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.