Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

A fost sfințită noua biserică greco-catolică din Breb

Biserică greco-catolică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Breb a fost sfințită duminică, 27 august 2023, prin punerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Paulin de Nola, în Masa Sfântului Altar, prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, prin invocarea lucrării Spiritului Sfânt de către Episcopul greco-catolic de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău. Ceremonia de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Au concelebrat doi părinți protopopi, pr. Iusco Vasile și pr. Codrea Vasile, părintele paroh Călin Hosu și un sobor de 18 de preoți din eparhie și din alte eparhii. 

După ce în urmă cu 7 ani, pe 14 august 2016, comunitatea parohială greco-catolică din Breb a fost alungată din propria sa biserică, în 2019, credincioșii de aici împreună cu părintele paroh Călin Hosu au avut bucuria sfințirii pietrei de temelie a noii biserici, biserică finalizată după 4 ani.

„Această biserică din Breb rămâne semn vizibil al chemării la unitate a creștinilor! Fiii lui Dumnezeu sunt chemați să se recunoască că sunt frați”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură, punctând faptul că ne apropiem de anul în care se împlinesc 1000 de ani de când Biserica lui Hristos s-a divizat, în 1054. „Nu este prea mult timp până atunci și în rugăciunile noastre de astăzi și în cele din fiecare zi purtăm dorința de unitate a tuturor creștinilor, a fiilor lui Dumnezeu, a familiei lui Dumnezeu, unitate la care suntem chemați în Hristos”.

A lua calea Domnului înseamnă a-ți purta crucea împreună cu El: „Dacă vrei să fii desăvârșit, vino după Mine și, împreună cu persecuțiile din veacul acesta, vei avea însutit mame, tați, frați și surori”, a afirmat Ierarhul, îndemnând comunitatea care a trecut prin perioada grea a persecuției comuniste fără să fie dărâmată, să privească cu încredere mai departe. „Nu au fost atât de mari și puternice puterile adverse încât să nu poată să facă să crească grăuntele de muștar. Nu au fost suferințele atât se mari încât să-i împiedice pe cei care au trecut prin ele să le ducă înainte, să le suporte, să le transforme. N-a fost niciun gând uman vrăjmaș care să nu se risipească, așa cum nu este nici un gest al iubirii de Dumnezeu și de semeni care să nu zidească”. Astfel a încurajat PS Vasile comunitatea din Breb care azi și-a văzut proiectul de suflet împlinit.

„Vă mulțumesc Preasfințite Vasile pentru toată susținerea și disponibilitatea de a fi alături de noi pe toată perioada de desfășurare a lucrărilor la Breb. Nu mi s-a întâmplat să ies de la dumneavoastră din birou fără să fi primit un sfat bun de fiecare dată”, a afirmat la final părintele Hosu Călin, foarte bucuros că acest proiect de ridicare a noii biserici a ajuns la final.

În semn de apreciere și mulțumire pentru munca depusă și pentru modul în care păstorește comunitatea din Breb, părintele Călin Hosu a primit din partea Preasfințitului Vasile Crucea Pectorală. „Crucea aceasta ne onorează și ne obligă. Este o cruce care se cuvine tuturor credincioșilor care s-au implicat în realizarea acestui sfânt locaș și în bunul mers al parohiei” a afirmat pr. Hosu, mulțumind tuturor credincioșilor, meșterilor care au muncit dar și tuturor donatorilor, fără de care proiectul nu s-ar fi putut finaliza. Parohul a mulțumit, de asemenea, colegilor preoți și părinților protopopi, credincioșilor prezenți, precum și autorităților locale și județene care s-au alăturat sărbătorii parohiei Breb.

Date despre parohie și biserică

Parohia greco-catolică Breb este o parohie foarte veche, de la poalele Gutâiului, cu rădăcini istorice adânci,  având biserică proprie. Conform Şematismului Veneratului Cler al Eparhiei de Maramureș, în anul 1936, Parohia Breb  avea un număr de 1544 de credincioși greco-catolici, fiind păstorită  de Mult Onoratul Părinte Gheorghe Iurka.

După suprimarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist ateu, în sufletul credincioșilor  din Breb a rămas viu şi prezent spiritul credințitei înaintașilor, serviciile religioase continuând astfel a se desfășura clandestin în diferite case particulare. Flacăra credințitei în Parohia Breb a fost întreținută de rugăciunile înălțate de călugărițele alungate din mănăstiri, și care s-au întors acasă, dintre care se cuvine a fi amintite Sora Marta, Sora Agneza si Sora Agata. Alături de alte localități din Maramureșul istoric, și în Parohia Breb, credincioșii greco-catolici și-au continuat viața și drumul de credință, așa cum l-au moștenit de la înaintașii lor.  În perioada de persecuție, Sfânta Liturghie s-a celebrat în casă la credincioasa Ileana din Dâmb, de către preoții Vasile Hotico, Simion Mesaroş, Părintele Sârbu din Bucureşti, Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop de Lugoj între anii 1995-2023, dar și Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

După căderea regimului comunist în România și întoarcerea Bisericii Greco-Catolice în mijlocul şi în slujba poporului român, pe care l-a slujit cu demnitate și devotament și de unde fusese alungată de cei fără Dumnezeu, oficiile religioase  s-au reluat, în mod public, și în Parohia Breb.

În anul 2016, în ajunul  sărbătorii ,,Adormirea Maicii Domnului”, credincioșii greco-catolici din Breb au retrăit momentele din anul 1948, fiind nevoiți să-și părăsească, pentru a doua oară, biserica în care ei și înaintașii lor s-au rugat și l-au lăudat pe Dumnezeu, deși aceasta urma să rămână închisă, nefiind folosită de către cei care se considerau proprietari de drept.

După o perioadă de timp, în care serviciile religioase s-au desfășurat într-o capelă amenajată în Școala veche din localitate, Scoală Confesională care a aparținut Bisericii Greco-Catolice, s-a luat hotărârea construirii unei noi biserici  parohiale. Astfel, în anul 2017 s-a cumpărat un teren unde urma să fie amplasată noua biserică parohială.

Temelia noului  lăcaș de închinare a fost pusă la data de 5 mai 2019 de către Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop de Maramureș.

Lucrările de construcție la fundația noii biserici parohiale au început la data de 22 iulie 2019.

Biserica a fost construită din lemn, în stilul tradițional maramureșean, specific zonei, sub implicarea și coordonarea părintelui Călin Hosu, numit preot paroh în anul 1996, iar edificarea bisericii a început pe 19 iunie 2020.

La sfârșitul aceluiași an, respectiv 2020, a fost ridicat turnul bisericii și  a fost finalizat acoperișul.

Lucrările de construcție au continuat în anul următor, iar în data de 3 octombrie 2021 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în noua biserică parohială.

„Mulțumind Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să sfințim acest lăcaș de închinare, îl rugăm să reverse belșug de haruri peste toți binefăcătorii acestei sfinte biserici, iar celor trecuți din lumea aceasta, ctitori și binefăcători, Dumnezeu să le facă parte cu ceata aleșilor Săi.

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu ca toți cei care vor intra în această sfântă biserică să-şi găsească liniștea sufletească și rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu Cel întreit în Persoană: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Amin”, citim în Însemnarea introdusă în masa Sfântului Altar.

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.