Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Hramul parohiei Poienile de sub Munte

Parohia greco-catolică de limbă ucraineană din Poienile de sub Munte a avut parte de o mare sărbătoare sâmbătă, 19 august 2023, zi în care și-a sărbătorit hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. Bucuria a fost deplină, întrucât și Întâistătătorul Eparhiei noastre, Preasfinția Sa Vasile participat la sărbătoare, celebrând Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de părintele vicar Colopelnic Vasile, părintele paroh Paul Boiciuc, dar și alți preoți din eparhie, invitați la sărbătoare.

„Un prim mesaj al sărbătorii de astăzi este îndemnul de a ne ancora mai profund în învățătura lui Isus, în evanghelia Sa, pentru ca această învățătură să ne rămână în inimă și în suflet. Și odată ce sufletul nostru este atins de dragostea lui Hristos, de dragostea pentru Hristos, și noi ne transformăm, ne schimbăm, devenim mai buni, mai luminoși și mai frumoși. Aceasta este chemarea noastră la sfințenie, suntem chemați la transformare, la a nu rămâne în același loc, în aceeași stare, în negativitate, în nemulțumire și închistare”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile în omilia rostiră în cadrul Sfintei Liturghii.

Ierarhul a explicat că ucenicii Îl văd pe Isus pe Muntele Tabor așa cum nu l-au mai văzut până atunci: cu fața strălucind ca soarele, ei văd lumina puternică care strălucește din Isus, „este o lumină interioară a celor luminați de credință”. „Astăzi suntem și noi chemați să ne lăsăm transformați cu privirea noastră interioară, de a vedea în lumina lui Dumnezeu. Atunci când sufletul nostru este ancorat în credință, se schimbă privirea noastră și vedem diferit, vedem partea bună a lucrurilor, ne privim semenii cu înțelegere, cu milostivire, nu doar criticându-i și văzându-le defectele. Astfel putem crea un raport omenesc și creștinesc cu cei din jur”.  

„Bucuria pe care o au apostolii, împreună cu Isus, pe Tabor, o resimțim și noi, după 2000 de ani, atunci când participăm la Sfânta Liturghie”, a afirmat PS Vasile și a explicat că această bucurie o simți atunci când ești împreună cu Dumnezeu, iar muntele Tabor de azi poate fi timpul nostru acordat lui Dumnezeu, timpul în care ne despărțim de cotidian și ne dedicăm rugăciunii, dar și timpul dedicat spre a citi Evanghelia, deoarece prin Cuvântul Evangheliei, Dumnezeu ne vorbește nouă, iar prin rugăciune, noi îi vorbim lui Dumnezeu.

„Mulțumim Preasfințitului Părinte Vasile pentru că azi este în mijlocul nostru, este un dar din partea lui Dumnezeu ca Episcopul să fie în mijlocul nostru ca să ne însoțească prin cuvântul de învățătură, să ne sprijine, să ne întărească și să ne încurajeze ca să putem învinge mai ales atunci când întâlnim diferite obstacole în parcursul de credință”, a afirmat părintele Paroh Paul Boiciuc. Părintele a mulțumit, de asemenea, tuturor colegilor preoți care s-au unit sărbătorii parohiei, autorităților locale prezente, cantorului și tuturor credincioșilor prezenți.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.