Sâmbătă, 14 Septembrie 2024

15 August 2024. PS Vasile: „Astăzi suntem în sărbătoarea trecerii Maicii Domnului, prin moarte, la viață, din condiția de servă, slujitoare smerită, în condiția gloriei de Doamnă și Stăpână”

„Vă spun tuturor: bine ne regăsim astăzi, în zi de mare sărbătoare, aici la mănăstirea de pe Dealul Crucii, unde am venit să îi aducem laudă lui Dumnezeu și să o cinstim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Maria, Maica noastră”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău joi, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii celebrate cu ocazia pelerinajului anual la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, unde s-au reunit numeroși credincioși și preoți din întreaga țară și din diaspora, precum și persoane, cu toții primiți cu căldură aici de comunitatea surorilor baziliene.

„Zi de sărbătoare, zi de bucurie, zi de trăire a credinței și de aprofundare a vieții noastre, așa cum se cuvine unui creștin să parcurgă viața lui, cu bucuria de a se ști însoțit și de a avea o destinație”, a exclamat Ierarhul, aducând astfel în lumină modelul Preasfintei Fecioare Maria, parcursul ei făcut de la o viață dăruită prin iubire smerită, la o viață împlinită în gloria cerească. „Creștinul este cel care se recunoaște pe sine ca fiind serv al Domnului, pentru că trăiește dimensiunea recunoștinței, a faptului de a se ști însoțit, iubit și chemat la mântuire, chemat la plinătate de viață... Preacurata Fecioară Maria se identifică întrutotul cu „serva Domnului”... „Fie mie după Cuvântul Tău” și prin aceasta își dă întreaga adeziune a inimii la planul lui Dumnezeu pentru Ea și care apoi se înțelege că este planul lui Dumnezeu pentru lume”, a punctat PS Vasile, explicând cum orice realitate profundă pornește din interior, din inimă și este important ca și noi, cei de astăzi, să dăm spațiu inimii. „În inima Preacuratei Fecioare Maria s-a născut libertatea de a spune Da lui Dumnezeu”... „Astăzi suntem în sărbătoarea trecerii Maicii Domnului, prin moarte, la viață, din condiția de servă, slujitoare smerită, în condiția gloriei de Doamnă și Stăpână. Este un drum spiritual profund, cu o schimbare de condiție, în care iubirea smerită pe pământ își găsește plinătatea în gloria cerească... Preacurata Fecioară Maria oglindește în inima ei iubirea lui Dumnezeu pentru Ea și pentru noi”, a conchis PS Vasile.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-a revărsat astăzi asupra noastră, dar și dumneavoastră, Preasfințite Părinte Vasile, pentru comuniunea în rugăciune de aseară și de azi. Ne bucurăm că am putut să o cinstim și în acest an împreună pe Maica Domnului”, a afirmat la final sora Andreea, superioara provincială a Ordinului Bazilian.

Sora Andreea a mulțumit, de asemenea, preoților concelebranți din țară și din străinătate,  tuturor pelerinilor veniți în număr atât de mare să o cinstească pe Preasfânta Fecioară Maria,  tuturor binefăcătorilor și colaboratorilor, autorităților și tuturor celor ce au contribuit la buna desfășurare a pelerinajului.

Ca în fiecare an, pelerinajul de pe Dealul Crucii organizat cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a cuprins o seară de rugăciune, desfășurată miercuri, 14 august și Utrenia sărbătorii urmată de Sfânta Liturghie Arhierească din ziua sărbătorii, 15 august.  

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.