Vineri, 20 Septembrie 2024

Hirotonirea întru preoție a părintelui diacon Nagy-Oláh Csongor

„Duminica aceasta (Vindecarea orbului și a mutului din Capernaum – Mt. 9,27-35), Cuvântul Domnului ne invită să continuăm și noi parcursul nostru de credință și să-l continuăm în așa fel încât să putem să progresăm mereu spre lumină, să avem cât mai multă lumină și să ne apropiem cât mai mult de Dumnezeu” a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită în biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare duminică, 11 august 2024. În cadrul celebrării Sfintei Liturghii, Episcopul de Maramureș a ridicat la treapta preoției pe diaconul Nagy-Oláh Csongor.

„Știm că acolo unde este prezența lui Dumnezeu, este lumină”, a afirmat PS Vasile, explicând că „este vorba de lumina interioară, cea a sufletului, lumina vieții pentru fiecare în parte, după măsura credinței lui. Este vorba despre bucurie și viață, pentru că acolo unde este prezentă lumina lui Dumnezeu, este prezentă viața veșnică”.

„Astăzi avem un eveniment solemn și sfânt, acela al conferirii tainei sfintei preoții unui nou candidat la preoție, în persoana părintelui diacon Nagy-Oláh Csongor. Este un moment solemn și bucuros, moment care ne invită la bucurie pe toți fiii Bisericii noastre pentru că de fiecare dată când este acordată taina sfintei preoții, este un semn al iubirii lui Dumnezeu pentru cel pe care-l cheamă și răspunsul celui care este chemat”, a afirmat Episcopul de Maramureș. Și a continuat: „Este un eveniment și o celebrare de credință și a credinței că Dumnezeu se face mereu prezent în oameni și prin taina sfintei preoții lucrează în mijlocul comunității, în mijlocul poporului Său, lucrează cu harurile Sale pentru a împărți binecuvântare și iertare în sfintele taine, pentru a celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a frânge pâinea, a celebra Sfânta Euharistie și a-L dărui pe Hristos care se dăruiește prin viața Bisericii și prin viața noastră a fiecăruia”.

La eveniment au participat, alături de părinții slujitori ai bisericii gazdă, părintele protopop Șimon Cornel, părintele Kozsan Istvan, părintele Suciu Antoniu din Eparhia de Oradea și alți preoți invitați la sărbătoare, precum și familia noului preot, numeroși invitați și credincioși din parohie.

Parcurs academic al noului preot

Nagy-Oláh Csongor, născut pe 16 octombrie 1994 în Satu Mare, este fiul lui Ödön și al Elisabetei  Csongor. Și-a petrecut copilăria în satul Micula, județul Satu Mare, unde a absolvit gimnaziul în anul 2010, la Școala Gimnazială „Gellért Sándor”.

După terminarea gimnaziului, a urmat cursurile Colegiului Economic „Gheorghe Dragoș” din Satu Mare, obținând diploma de bacalaureat în 2014. Simțind o chemare spre slujirea lui Dumnezeu, în 2018 s-a înscris la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea. Aici a urmat cursuri de pregătire pentru preoție, atât în seminar, cât și la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca, la Departamentul din Oradea.

În 2022, după patru ani de formare și viață comunitară în seminar, a obținut diploma de licență și a decis să continue pe drumul preoției. Tot în 2022 a început studiile de masterat la aceeași facultate, pe care le-a finalizat în 2024, cu ajutorul lui Dumnezeu.

În data de 6 mai 2023, s-a căsătorit cu Oláh Noémi, în parohia Micula.

În data de 6 decembrie 2023, Csongor Nagy-Oláh a fost hirotonit diacon prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, în biserica „Sfântul Nicolae” din Satu Mare.

Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască preoție sfântă!

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.