Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Albumul „Biserici de lemn din Maramureș”, premiat la concursul „Cărțile Anului”

Albumul bilingv Biserici de lemn din Maramureș, publicat de către Episcopia Greco-Catolică de Maramureș și îngrijit de pr. George Nicoară, a primit premiul pentru album de promovare a patrimoniului cultural maramureșean în cadrul concursului „Cărțile Anului” organizat de revista de cultură „Nord Literar”.

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 6 octombrie 2023, în sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș. Peste 30 de titluri publicate în perioada octombrie 2022-septembrie 2023 s-au înscris în această ediție a concursului, care se desfășoară în fiecare toamnă din anul 1992.

Albumul premiat conține imagini și text, în limba română și engleză, propunând patria bisericilor de lemn din Maramureș și aducând astfel în lumină cincisprezece locașuri de lemn, de dată veche și nouă, din Eparhiei Greco-Catolică de Maramureș.

„Acest album am dori să fie un dar al Eparhiei noastre greco-catolice pentru toți doritorii și căutătorii de autentic și frumos, pentru dumneavoastră, cei ce răsfoiți aceste pagini și vă veți lăsa introduși prin imagini în povestea unei realități ecleziale și spirituale bogate și ziditoare”, citim în Cuvântul Preasfințitului Vasile Bizău din deschiderea volumului.

Introducerea a fost scrisă de către dr. Mirela Ana Barz – director al Muzeului Maramureșean Sighetu-Marmației, care numește bisericile de lemn maramureșene „una din culmile artei de a construi în lemn de pe continentul nostru”.

Fotografiile au fost realizate de Csilla Szasz, Florin Andreescu, Pr. George Nicoară și Augustin Albu. Se regăsesc, de asemenea, fotografii din arhiva Episcopiei. Traducerea în limba engleză a fost realizată de către dr. Horea Nașcu.

Albumul poate fi achiziționat de la Biroul Contabilitate al Episcopiei (str. Vasile Lucaciu 50) și din parohii la prețul de 125 Ron.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.