Vineri, 20 Septembrie 2024

COMUNICAT FINAL: Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa Oradea (RO) – 16-19 septembrie 2024

A XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa a avut loc la Oradea (România) între 16 și 19 septembrie 2024, cu tema: „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”. Întâlnirea a fost organizată sub egida Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), la invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. La întâlnire au participat șaizeci de episcopi și preoți, reprezentând Bisericile Catolice Orientale din: Ucraina, Ungaria, Slovacia, Cipru, Belarus, Italia, Grecia, Franța, Austria, Spania, Bulgaria, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația și România. Au fost prezenți și episcopi catolici de rit latin din Conferința Episcopală din România și Republica Moldova. De asemenea, au participat la întâlnire Eminența Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa Mons. Gintaras Grušas, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

Deschiderea oficială a avut loc în după-amiaza zilei de 16 septembrie, în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei din Oradea. Alături de Episcopii Catolici Orientali din Europa au fost prezenți Preasfinția Sa Dr. Sofronie Drincec, Episcop Ortodox de Oradea, alți reprezentanți ai diferitelor comunități creștine din Oradea, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte în România, domnul Florin Birta, primar al Municipiului Oradea, și reprezentanți ai autorităților civile. Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, a trimis un mesaj special de salut pentru acest eveniment.

Întâlnirea s-a desfășurat la cinci ani de la beatificarea Episcopilor Greco-Catolici Români care au murit pentru credință în timpul regimului comunist. Ei sunt sfinții închisorilor, sursa din care putem extrage iubirea pentru aceste locuri și puterea de a merge mai departe.

Tema centrală a inspirat discuțiile participanților, în pregătirea pentru a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, programată între 2-27 octombrie 2024, la Vatican. Războiul în desfășurare din Ucraina, împreună cu criza refugiaților rezultată din acesta, rămân o preocupare constantă a Bisericii, deoarece aceste evenimente prezintă provocări actuale în relația dintre episcopi și preoți, în special în diaspora.

Mărturia comuniunii dintre păstori este deosebit de importantă pentru parcursul de credință și viața creștină a comunităților noastre și pentru o transmitere vie a Evangheliei lui Hristos în aceste vremuri, marcate de războaie, diviziuni și confruntări, dar și de o indiferență sau superficialitate crescândă față de credință și mesajul creștin. Într-un context european marcat de provocări politice, sociale, culturale și religioase severe, suntem toți chemați să consolidăm unitatea și solidaritatea între Bisericile noastre, pentru a oferi o mărturie convingătoare, plină de iubire și speranță, a Evangheliei și a mântuirii.

Este important să avem preoți buni deoarece vremurile de astăzi nu mai sunt cele ale persecuției, când oamenii erau dispuși să-și dea viața pentru a-și păstra credința catolică. Astăzi ne confruntăm cu o situație de fragilitate, vizibilă chiar și în relația pe care o avem cu seminariștii noștri. Abordând problematici precum distanțarea emoțională și depresia care afectează lumea de astăzi, dezvoltarea tehnologiilor care pun la încercare valorile creștine și fragilitatea familiilor contemporane, centralitatea rugăciunii, relația cu Cuvântul lui Dumnezeu, spovedania, auto-reflecția și condiția morală a episcopului, precum și autodisciplina, rămân esențiale.

Vestirea Evangheliei lui Hristos este centrală pentru viața creștină autentică. Orice criză poate produce răspunsuri nedorite: fie secularizarea internă care amenință însăși golirea Bisericii, fie o nostalgie sterilă pentru un trecut idealizat care nu poate fi recuperat. Fraternitatea dintre episcopi și preoți este o participare la umanitatea răscumpărată de Hristos care necesită un sacrificiu radical și presupunea renunțarea la propriul ego pentru a găsi viața veșnică. În același timp, fraternitatea dintre episcopi și preoți este un serviciu pentru întreaga umanitate. Preoții și episcopii trebuie să ajute credincioșii să trăiască în comuniune și în slujire, reflectând asupra unității și iubirii trinitare, deoarece comuniunea este inima vieții ecleziale.

Fraternitatea preoțească trebuie trăită cu autenticitate și umanitate: episcopii și preoții trebuie să-și cultive umanitatea, exprimând sprijin reciproc, încredere, compasiune și iertare. Prin această umanitate se construiește o fraternitate autentică. Ca episcopi, suntem chemați să trăim această unitate inspirată de Liturghie, deoarece roadele sale sunt viața de fii ai lui Dumnezeu, care ne conduce să descoperim paternitatea noastră, care vine de la Tatăl ceresc. Trăim această paternitate alături de preoți și colaboratori, cu un spirit de fraternitate și solidaritate umană.

În timpul acestei întâlniri, am trăit momente sacre participând zilnic la Sfânta Liturghie, care este viața noastră, sursa unității și iubirii noastre pentru lume. Liturghia este izvorul din care se reînnoiește pacea noastră și, prin ea, primim puterea de a răspândi această pace între popoarele țărilor noastre. Întâlnirea a fost, de asemenea, ocazie de a cunoaște orașul Oradea, caracterizat de un frumos dialog interconfesional.

În aceste timpuri, în care Europa experimentează direct rănile războiului din Ucraina și consecințele războaielor din alte părți ale lumii, comuniunea și solidaritatea rămân centrale în drumul de credință al diferitelor Biserici Catolice Orientale din Europa.

Ridicăm vocile noastre pentru a susține adevărul și dreptatea, și ne angajăm să răspândim Lumina și speranța pe care le purtăm în suflet!

Episcopii Catolici Orientali din Europa se întâlnesc anual, iar următoarea întâlnire va avea loc la Viena (Austria), în septembrie 2025.

Oradea, 19 septembrie 2024

Biroul de presă EGCO

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.