Vineri, 20 Septembrie 2024

S-a desfășurat Întâlnirea anuală a Reuniunii Mariane din Satu Mare şi Oaș

Sâmbătă, 10 august 2024, s-a desfășurat, la mănăstirea Prilog, Întâlnirea anuală a Reuniunii Mariane din Satu Mare şi Oaș.

Organizată în acest an pe tema „Maria și-a ales partea cea bună”, meditațiile din cursul zilei au fost ținute de pr. Leon Doroș, pr. Nicolae Huzău și pr. protopop Iusco Vasile.

Ca în fiecare an, la reculegere au participat membrii Reuniunii Mariane din cele două protopopiate, însoțiți de preoții din parohiile de care aparțin, precum și conducerea Reuniunii Mariane locale, dar și președinta eparhială, doamna Mirela Coman.  

Meditația părintelui Leon Doros, călugăr bazilian, a expus viața Maicii Sfinte de la naștere până la ridicarea ei cu trupul și sufletul la cer. Părintele a vorbit despre umilința Mariei în toate etapele vieții ei, despre tăria cu care înfrunta orice sabie care trecea prin inima Ei și pe toate acestea le putea trece prin rugăciune, meditație și iubirea până la adorare a Fiului Ei. Pr. Leon a readus astfel în lumină importanta rugăciunii rozarului, „ca armă pentru apărare de toate ispitele care ne vin într-o zi”. A adus exemplul Unchiului Mihai, care recomanda rugăciunea rozarului în orice situație, chiar de boală, pe lângă lista cu ceaiuri recomandată fiecărui om care îi trecea pragul.

A doua meditație a fost ținută de pr. Huzău Nicolae de la Parohia Greco-catolică din Botiz. Părintele s-a axat pe tema principală a întâlnirii: ,,Maria și-a ales partea cea bună”. El a vorbit despre vizita lui Isus în casa surorilor Maria și Marta. Știm foarte bine că Maria stătea numai lângă Isus și asculta tot ce vorbea, pe când Marta se ostenea să pregătească mâncăruri alese pentru oaspetele Isus. La sfârșit Isus concluzionează: ,,Maria și-a ales partea cea bună”. „La fel și noi, a subliniat părintele, de multe ori, alegem să alergăm pentru a pregăti bucate alese pentru oaspeții noștri, dar poate ar fi mai importantă comunicarea cu ei, un sfat bun care să îi ajute să crească spiritual, o povestire de viață care să îi înalțe către Dumnezeu. Iar dacă nu am făcut-o până acum să începem de azi……pentru a primi și noi de la Isus, prin glasul conștiinței noastre, invocația: fii liniștită…. ai ales partea cea bună care nu se va lua de la tine!

A treia meditație a fost ținută de pr. Iusco Vasile, protopop de Sighet, care a vorbit despre importanța Sfintei Liturghii, despre misterul care se petrece la fiecare celebrare, punctând importanța participării la Sfânta Liturghie. A adus în lumină exemplul iudeilor care mergeau la moschee pentru a asculta cuvintele celor care citeau din Torra.

Părintele a expus momentul instituirii Sfintei Împărtășanii în Joia Mare și cum acest eveniment a fost motiv de scandal pentru mulți, neînțelegând cum Isus „ne dă trupul și sângele Lui spre mâncare”. Astfel, dintre cei 70 de ucenici aleși, cei mai mulți au plecat și l-au părăsit la auzul acestor cuvinte, deoarece nu puteau pricepe cu mintea lor mărginită acest mister. „La fel până în ziua de azi, mulți oameni se îndoiesc sau sunt indiferenți, nu pot pătrunde misterul…..dar Isus completează partea care le lipsește să poată merge înainte, alții însă se pierd pe cale, formând de-a lungul timpului multe secte, după bunul lor plac și interes„ a afirmat pr. Protopop, aducând drept exemplu miracolul de la Lancianno din Italia, care s-a produs ca o  întărire în credință a tuturor celor care se îndoiesc de prezența reală a lui Isus în  Sfânta împărtășanie.

În concluzie, părintele a amintit că Sfânta Liturghie este o reînnoire zilnică a morții, pătimirii și învierii lui Isus, care se frânge și rămâne totuși întreg pentru fiecare dintre noi cei care ne împărtășim și va rămâne până la sfârșitul veacurilor, pentru că este iubire și milostivire.

Programul zilei a cuprins, pe lângă trei puncte de meditație, Sfânta Liturghie, rugăciuni și cântări mariane, dar și discuții și împărtășire comună între membrii asociației.

Reuniunea Mariana Oaș

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.