Marți, 23 Iulie 2024
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

Sărbătorea sfântului profet Ilie (20 iulie) a fost, anul acesta, cu totul deosebită pentru credincioșii din Cacica, Maidan și Runcu, care s-au reunit în parohia Cacica. În cadrul Sfintei Liturghii celebrată într-o atmosferă plină de emoție și recunoștință, l-au salutat pe părintele Nicolae Nicolaișen, care le-a fost păstor timp de 32 de ani. Tot cu această ocazie, părintele Ionuț Ursuleac a fost instalat ca succesor al părintelui Nicolaișen. Un sobor de preoți, avându-l în frunte pe părintele Vasile Colopelnic, vicar pentru ucrainenii din eparhia de Maramureș și reprezentant al Preasfinţitului Vasile la eveniment, a făcut ca celebrarea să fie cu atât mai solemnă.

Înaintea celebrării euharistice, noul păstor a fost întâmpinat cu pâine și sare, fiind apoi condus în procesiune înspre biserică. Urmând tradiția ucraineană, ajuns în fața lăcașului de cult, după rugăciunea specifică, noul păstor a primit cheia din mâinile părintelui Nicolaișen. Ajungând apoi în fața iconostasului neo-parohul de Cacica a primit Crucea și Evanghelia din mâinile părintelui Colopelnic.

S-a procedat apoi la celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la finalul căreia părintele vicar i-a mulțumit părintelui Nicolae Nicolaișen pentru toată activitatea din cei 32 de ani de rodnică slujire și a dat citire decretului Preasfinţitului Vasile Bizău, prin care pr. Ionuț Ursuleac a fost instalat în slujirea de paroh.

La rândul său, plin de emoție, noul paroh a mulțumit înainte de toate lui Dumnezeu pentru această zi, Preasfinţitului Vasile și părintelui Colopelnic, ca reprezentant al său la eveniment. De asemenea, a mulțumit în mod public și solemn părintelui Nicolaișen pentru toată activitatea sa în sânul comunităților din Cacica, Maidan și Runcu, însuși noul paroh fiind rod al apostolatului său. Adresându-se credincioşilor, părintele Ionuț a spus: ,,Domnul m-a trimis în mijlocul dumneavoastră pentru a crește împreună în fața Sa și pentru a fi o familie de familii cu toții. Nu suntem prea mulți, dar importantă este unitatea. Cu siguranță, de cele mai multe ori, cel mai ușor este de unul singur şi pe cont propriu. Dar nu tot ceea ce este mai ușor este și cel mai bine sau mai plăcut în fața lui Dumnezeu".

După acest moment, au luat cuvântul reprezentanții autorităților prezenți la eveniment. Petru Todosi, primarul comunei Cacica, a amintit buna colaborare cu părintele Nicolaișen și rezultatele frumoase obținute de acesta în sânul comunităților greco-catolice din teritoriu. Astfel, pentru merite deosebite, părintelui Nicolae i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Cacica. Profesorul Ilie Sauciuc, președintele U.U.R. filiala Suceava, a dat citire mesajului domnului Miroslav Petreţchi, deputatul ucrainenilor din România, care nu a putut fi prezent în mod fizic la eveniment. În continuare a luat cuvântul domnul Ghervazen Longher, deputat al polonezilor din România, care a mulțumit părintelui Nicolaișen pentru buna colaborare  și a urat bun venit părintelui Ursuleac. În încheiere, membrii comunității  i-au exprimat recunoștința și speranța față de păstorii lor prin câteva cadouri simbolice și un cântec în limba ucraineană prin care își salutau păstorul avut timp de 32 ani și îl chemau pe cel nou numit să îi păstorească. Cuvântul de mulțumire al părintelui Nicolaișen și fotografia de grup au încheiat ziua de har, emoție și bucurie trăită în biserica parohială din Cacica.

În ziua următoare, duminică, 21 iulie, părintele Ionuț Ursuleac a fost așteptat cu mare bucurie în parohiile Maidan și Runcu, unde a fost din nou întâmpinat cu flori, pâine și sare.

Mărit să fie Domnul care continuă să aibă grijă de Biserică prin preoții Săi!

Parohia Cacica

A ieșit de sub tipar, la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare, cel mai recent număr al revistei eparhiale „Lumina Credinței” (Nr. 2 (51) – Iunie 2024).

Revista se deschide cu mesajul transmis de Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 19 iunie 2024, Psalmii – Marea simfonie a rugăciunii compusă de Spiritul Sfânt și continuă cu articolul părintelui drd. Florin Fodoruț, intitulat Spiritul Sfânt, Preotul și Euharistia.

La pagina 6 regăsim textul scris de pr. can. Emul Gîrboan, Spiritul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății, care tratează rânduielile liturgice din Duminica Rusaliilor, urmat de articolul părintelui Vasile Trifoi, cu titlul Infinita demnitate a omului.

Pr. dr. Vasile Iusco scrie în această publicație despre Petru Pavel Aron: Arhiereul cărturar al Blajului, iar doamna Antoaneta Turda semnează articolul Paradisul nostru cel de toate zilele, având ca suport volumul Două eseuri despre Paradis și o încheiere, de Horia Roman Patapievici. 

Articolul Astăzi, dacă veți auzi glasul Lui... este semnat de Pr. Cornel Dîrle, iar pr. Emil-Marian Ember vine în acest număr cu articolul Toleranță – acceptare sau dispreț față de valori și principii? 

Despre Chemarea deșertului scrie Pr. Laurențiu Costin, iar Silvia Pleșa vine cu titlul Recunoștința - O cale spre desăvârșire.

La pagina 25 regăsim articolul Facă-se voia Ta, semnat de pr. dr. Florin Marusciac, urmat de textul scris de Adriana Zaharia, Comunicarea în familie.

În articolul O experiență inedită, la Ciofliceni, profesorul Adrian Roman povestește experiența elevilor care au participat la olimpiada națională de religie catolică, găzduită de Mănăstirea Carmelitană din Ciofliceni.

Părintele Vasile Daniel Pop ne prezintă în acest număr Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Trip-Bixad.  

La pagina 33 regăsim articolul Un „popor înțelept și inteligent” și legislația sa, de Ottavio De Bertolis S.I. – traducere de pr. George Nicoară, urmat de textul semnat de Mihai Șimon, Părintele canonic Eusebiu Zibrius Făt.

Publicația se încheie cu textul părintelui George Nicoară, intitulat Păstorul David în actualitate sau despre eroism

Revista se poate achiziționa din parohii și de la Sediul Episcopiei, la prețul de 7,5 Ron. Un abonament anual costă 30 Ron.

Biroul eparhial de presă

„Putem numi duminica aceasta duminica chemării la apostolat. Isus trece, vede, cheamă”(Mt 14.18-23) a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău duminică, 7 iulie 2024, în biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească, alături de părintele rector al Seminarului Teologic din Oradea, Anton Ciobă și părinții slujitori ai parohiei gazdă.

În cadrul celebrării, Ierarhul a conferit Treapta Preoției diaconului Robert Benone Chiriloaei. „Fiecare dintre noi suntem chemați să-l urmăm pe  Dumnezeu”, a afirmat Ierarhul, aducând în lumină textul evangheliei duminicii, în care cei 4 frați pescari, Petru și Andrei, Iacob și Ioan, sunt chemați de Isus să-i fie apostoli. „Dumnezeu acționează în cotidianitatea noastră, atunci când ne cheamă… Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni!”.

„În mod fericit, am descoperit că astăzi, acordând Taina Sfintei Preoții părintelui diacon Chiriloaei Robert Benone, este de fapt cel de-al patrulea fiu din aceeași familie care primește Taina Preoției. Se potrivește bine în contextul de astăzi, în care Isus cheamă două perechi de frați, semn al Domnului că lumea, spre a intra în Împărăția lui Dumnezeu, trebuie să trăiască în frățietate”, a exclamat PS Vasile, aducând în lumină faptul că Isus ne cheamă pe  fiecare „în contextul vieții în care suntem”, iar dacă-l urmăm, aceasta ne luminează  viața, prin faptul că înțelegem logica împărăției lui Dumnezeu, care este împărăția fără de sfârșit, locul vieții veșnice, chemarea profundă a omului de a căuta veșnicia prezentă în cotidianitate.

Parcurs academic al noului preot

Părintele Robert Benone Chiriloaei s-a născut la Fălticeni, județul Suceava.

În perioada 2001-2004, a urmat ciclul primar la Școala din satul Dumbrava, unde și-a petrecut anii copilăriei.

Între anii 2004-2008, a urmat ciclul gimnazial la Școala „Constantin Blănaru” din comuna Cornu Luncii, jud. Suceava. Din dorința de a începe un parcurs de formare intelectuală și spirituală în vederea preoției, în anul 2008, s-a mutat la Oradea, unde s-a înscris la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, profil vocațional Teologie.

În perioada 2017-2021, a urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, iar în anul 2021 a obținut diploma de Licență în Teologie.

Între anii 2021-2023, a urmat cursurile de Masterat ale Facultății de Teologie greco-catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, Oradea.

În anul 2021 s-a căsătorit cu tânăra Amalia-Sorina, iar Bunul Dumnezeu le-a binecuvântat căsnicia cu un copil

A fost hirotonit diacon pe data de 26 Martie 2023, prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, fiind încardinat în Eparhia de Maramureș.

Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi dăruiască preoție sfântă!

Biroul eparhial de presă

„Celebrarea noastră de astăzi ne oferă ocazia să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care le revarsă asupra noastră, a fiecăruia”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii celebrate cu ocazia împlinirii a 30 de la absolvirea primei generații de studenți teologi ai Institutului „Episcop Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare. Din această generație a făcut parte însuși Episcopul de Maramureș, care și-a întâlnit astfel colegii într-o atmosferă de sărbătoare și colegialitate, aceasta fiind generația care a dat Eparhiei noastre cei mai mulți preoți, dar și un Episcop. Celebrarea s-a desfășurat marți, 2 iulie, în Capela Episcopiei, la Baia Mare. Au participat în jur de 30 de preoți, alături de cei doi rectori ai Institutului: părintele Mesaroș Simion și părintele Manu Mircea.

„În acest arc de timp pe care l-am parcurs cu toții, fiecare știe pentru ce are să-i mulțumească lui Dumnezeu… Suntem cei dintâi care mărturisim Evanghelia lui Hristos, o rostim în fiecare zi și cred că ne ajută și ne inspiră pe fiecare dintre noi să înțelegem dimensiunea crucii, sub formă de jertfă personală, familială și comunitară”, a afirmat Ierarhul.

Aducând în lumină exemplul lui Avram, Preasfinția Sa și-a îndemnat colegii preoți să privească vârsta pe care o au ca un „moment al harului”. „Domnul ne cheamă să continuăm, să repornim, deschizându-ne inima noutății lui Dumnezeu”, a spus PS Vasile, explicând cum, după mulți ani de muncă la reconstruirea bisericilor și infrastructurii parohiilor, va fi nevoie să se deschidă spre mai mult timp dedicat rugăciunii și pastorației, asemenea Sfântului Ioan Vianney.

La finalul celebrării, s-a oficiat Rânduiala Parastasului pentru toți colegii și profesorii decedați în acești 30 de ani de la absolvire, iar toți cei 30 de preoți prezenți au petrecut câteva ore de rememorare a anilor de facultate, a perioadei dificile, dar frumoase în care s-a reluat activitatea Eparhiei de Maramureș.

„Momentul absolvirii primei promoții al Institutului Teologic îl asociem cu renașterea Bisericii Greco-Catolice, iar acest moment al aniversarii celor 30 de ani de la absolvire, constituie un moment de reflecție asupra roadelor activității Bisericii locale și a fiecărui pastor sufletesc în parte”, a afirmat la final părintele Mircea Manu, fost rector al Institutului, care a îndemnat astfel preoții prezenți: „Să facem fiecare o analiză și o reflecție asupra realizărilor și a încercărilor prin care am trecut, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile primite și pentru roadele adunate și să-i cerem ajutorul în continuare, pentru a duce la bun sfârșit misiunea încredințată”, urând, de asemenea, Preasfințitului Vasile, „păstorire îndelungată plină de haruri divine, cu sănătate și pace”!

 „A fost o întâlnire foarte reușită și frumoasă, o binecuvântare pentru noi”, au afirmat la final preoții prezenți, nu înainte de a puncta faptul că „studenții teologi nu sunt studenți care-și trăiesc viața de facultate precum toți ceilalți, procesul lor de viață fiind asemenea vieții consacrate, iar programul zilnic trebuie să fie la fel”.

Biroul eparhial de presă

Luni, 24 Iunie 2024 00:00

Hramul parohiei Dragomirești

„Omul care nu-l caută pe Dumnezeu suferă o înstrăinare față de sine și față de ceilalți”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită în parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Dragomirești, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia hramului bisericii, care a coincis în acest an cu Sărbătoarea Preasfintei Treimi, A doua Zi de Rusalii (24 Iunie 2024).

„Preasfânta Treime este pentru noi exemplu de bucurie, de pace și de comuniune, precum și exemplu de iubire jertfelnică, așa cum se manifestă în Fiul. Privirea Preasfintei Treimi o recunoaștem în viața și în jertfa Mântuitorului nostru Isus Hristos. Isus poartă Spiritul lui Dumnezeu în lume și vedem chipul blând, cuvântul care dă viață, fapta care vindecă. Iar în ultima suflare a vieții pe cruce, Isus dăruiește viața, își dă sufletul, spiritul, suflarea. Este o suflare revărsată peste lume, pe care o primesc cei care cred în El și astfel viața creștinilor, a celor care cred în Isus, se reînnoiește cu această putere a lui Dumnezeu... Aceasta este viața care pornește în lume și nu termină în moarte, ea este viața cu Dumnezeu”, a punctat Ierarhul, aducând în lumină cum  „Același Spirit Sfânt a suflat peste profeți, dar și peste Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit astăzi, el devenind o voce care strigă în pustie, deoarece cuvântul lui era mai greu de primit, așa cum și astăzi lumea e pornită pe calea sa. Acolo unde nu este o sensibilitate spirituală, nici Cuvântul lui Dumnezeu nu poate să fie perceput și omul crede că el are dreptate”. „Același Spirit Sfânt a inspirat și sfinții care ajung până la noi, iar sfinții au capacitatea de a vedea ceea ce este esențial în viață și ceea ce alți oameni nu văd. Aceasta pentru că sunt inspirați și au o lumină interioară pe care o caută mereu, știind că este inspirația lui Dumnezeu”, a transmis PS Vasile, îndemnând comunitatea din Dragomirești, localitatea sa natală, să caute întotdeauna lumina interioară care vine din conștiință și care conduce pașii tuturor spre a înfăptui binele. PS Vasile a încheiat omilia aducând în lumină cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Altădată erați întuneric, acum sunteți lumină. Umblați ca și fii ai luminii, pentru că rod al luminii este în orice bunătate, dreptate și adevăr!”. „Acum suntem și noi în lumină în Domnul și de câte ori reînnoim viața noastră, recunoscând răul și păcatele, răul provocat altuia, de atâtea ori reînnoim viață noastră în lumină”, a conchis Ierarhul.

Părintele paroh Hotico Vasile a mulțumit la rândul său Preasfinției Sale pentru Cuvântul de Învățătură și prezența în comunitatea din Dragomirești, părinților protopopi Codrea Vasile și Iusco Vasile, colegilor preoți, persoanelor consacrate, dar și tuturor celor prezenți la sărbătoarea parohiei, la 30 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a bisericii parohiale.

Biroul eparhial de presă

Marți, 2 iulie 2024, va avea loc întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea primei promoții de studenți din cadrul Institutului Teologic ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu” – Baia Mare, după următorul program:

  • Ora 9:30 – Întâlnirea preoților la sediul Episcopiei de Maramureș (Str. Vasile Lucaciu 50, Baia Mare)
  • Ora 9:50 – Întâmpinarea Preasfințitului Vasile Bizău – Episcop de Maramureș
  • Ora 10:00 – Sfânta Liturghie Arhierească – Capela Episcopiei, urmată de rânduiala parastasului pentru preoții și profesorii trecuți la Domnul
  • Ora 13:00 – Agapa frățească – Hotel ,,Secret Garden” – Dănești

Persoane de contact -  Pr. Sabadâș Vasile – 0741670307; Dna Laura Ivaszuk – contabilitate Episcopie.

Participarea se confirmă până la data de 28 iunie.

Biroul eparhial de presă

„Sfințirea unei biserici depășește, prin unicitatea sa, orice alt tip de eveniment. A sfinți un altar, a cere ca harul lui Dumnezeu să coboare peste Biserică, peste comunitate este un act de ofertă pe care comunitatea, Biserica o face Celui pe care Îl cinstește, lui Dumnezeu cel preamărit în Preasfânta Treime. Iar împreună cu această casă a Domnului, i se oferă lui Dumnezeu jertfa inimilor comunității care se roagă în ea”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită duminică 16 Iunie 2024 în parohia Hoteni, unde a oficiat Slujba de Sfințire a noii biserici parohiale, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. La celebrare au participat: părinții protopopi Iusco Vasile și Codrea Vasile și un sobor de preoți din eparhie, alături de persoane consacre și numeroși credincioși.

„În această celebrare de azi se însumează o istorie de credință, o istorie care-și are rădăcini adânci și care vedem că se potrivește cu Cuvântul Scripturii din ziua de astăzi (In 17,1-13), a duminicii dintre Înălțare și Coborârea Spiritului Sfânt, prin care Isus îi invită pe ucenicii săi să rămână în unitate”, a afirmat Episcopul de Maramureș, reluând rugăciunea lui Isus din Evanghelie: Tată, a venit ceasul: preamărește-l pe Fiul tău ca Fiul să te preamărească pe tine, pentru ca, precum i-ai dat Tu stăpânire peste tot trupul, să dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui! PS Vasile a explicat cât de profundă este această rugăciune a lui Isus și cum în ea este cuprinsă „comuniunea lăuntrică a persoanei cu Tatăl”, aceasta fiind motorul care-l face pe creștin să trăiască în unitate, așa cum îndeamnă Sf. Apostol Pavel în lectura Apostolului (Ap. Fap. 20, 16-18. 28-36), în care lasă testament preoților Bisericii din Efes să aibă grijă de întreaga comunitate creștină peste care Spiritul Sfânt i-a pus păstori, îndemnându-i să caute și să păstreze unitatea, dând mărturie despre iubirea Preasfintei Treimi, care este unitate desăvârșită.

„Au plâns și Episcopii noștri martiri de dorul unității și ei sunt pentru noi mărturia vie a acestei rugăciuni aduse cu viața celor care se unesc în rugăciunea lui Isus, spre a păstra comuniunea în Biserică”, a afirmat Arhiereul în biserica din Hoteni, închinată Fericiților Episcopi Martiri greco-catolici români. 

În Masa Sfântului Altar au fost așezate Sfintele Moaște ale Fericitului Episcop Martir Greco-Catolic Român Ioan BĂLAN.   

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri pe care astăzi le revarsă asupra noastră, punându-ne pe lista celor care astăzi mărturisesc unitatea Bisericii lui Hristos… Mulțumesc părintelui paroh Petru Moiș, care este la a doua construcție de biserică, dând mărturie că se poate construi în pace și căutând unitatea. O biserică ne cheamă în mod continuu la unitate”, a afirmat PS Vasile, oferind părintelui și Consiliului parohial o Diplomă de Merit Bisericesc, în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea lăcașului de cult.

De asemenea, o altă Diplomă, în semn de prețuire și recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea lăcașului de cult a fost oferită familiei Tepei Ioan și Maria, care a donat terenul pentru construcția noii biserici.

„Astăzi se vede împlinirea cererilor rostite pe tot parcursul edificării bisericii noastre”, a afirmat la final părintele paroh Petru Moiș „și de aceea se cuvine ca astăzi să mulțumim. Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, care ne-a binecuvântat să fim acum aici. Mulțumesc Preasfinției Sale Vasile pentru că a binecuvântat biserica și altarul comunității noastre”, a afirmat parohul, dăruind Ierarhului o pictură cu biserica din Hoteni. Totodată, părintele a mulțumit tuturor susținătorilor proiectului, autorităților locale și județene, comunității parohiale, colegilor preoți și tuturor celor care s-au unit sărbătorii parohiei. 

Biroul eparhial de presă

 

 

COMUNICAT

Sesiunea ordinară de primăvară a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

Blaj, 6-7 iunie 2024

Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, s-au reunit în sesiune sinodală ordinară de primăvară în perioada 6-7 iunie 2024 la Blaj, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian.

La deschiderea lucrărilor a participat Domnul Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Parcursul sinodal din perspectiva Bisericii Greco-Catolice, Întâlnirea națională a tineretului catolic din luna septembrie, care va avea loc la Cheile Grădiștei (BV), Anul „Cardinal Iuliu Hossu” – 2025, viața consacrată, slujirea preoțească și misiunea laicilor, au fost prezente pe agenda de lucru a acestei sesiuni sinodale. Profesorul Alin Tat, Directorul AGRU național a prezentat un scurt raport al activităților asociației.

Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj și de la beatificarea Episcopilor greco-catolici martiri, Episcopii au participat joi, 6 iunie, începând cu ora 18.00, la binecuvântarea Centrului spiritual „Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu” din Blaj. Cu această ocazie Episcopul martir  a fost declarat de către municipalitate cetățean de onoare post mortem al Blajului. În dimineața zilei de 7 iunie, membri Sinodului au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, fiind prezenți elevii și profesorii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”.

Privitor la alegerile care urmează să fie organizate în țara noastră, Episcopii invită credincioșii să țină cont de principiile creștine în speranța unei conviețuiri pașnice în societatea românească.

Următoarea sesiune sinodală ordinară se va desfășura la Blaj, în intervalul 12-13 noiembrie 2024.

Notar

Pr. Liviu Ursu

În zilele 3-6 iunie 2024, s-a desfășurat prima serie din acest an de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș, găzduită de mănăstirea surorilor baziliene din Baia Mare.

Părintele însoțitor spiritual a fost călugărul iezuit Olivo Bosa, preot cu un parcurs de peste 30 de ani de predicare și însoțire a exercițiilor spirituale în Biserica noastră, ajuns în România în anul 1990 și stabilit la Cluj Napoca.

Zilele de reculegere au avut ca temă Învierea. Atât în cuvântul de deschidere rostit în seara zilei de 3 iunie, cât și în timpul celor 3 zile de reculegere, părintele a amintit adesea teama abordării acestei teme, care depășește cuvintele noastre, explicând cum „doar cel care a murit propriului egoism și a înviat pentru Dumnezeu și semeni poate vorbi în mod adecvat despre Învierea Domnului”. De asemenea, părintele Olivo a explicat că „nu se poate vorbi despre înviere fără a vorbi despre cruce și moarte”.

Fiecare zi a exercițiilor spirituale s-a deschis cu celebrarea Utreniei și a Sfintei Liturghii și s-a încheiat cu un moment de împărtășire frățească privitor la sentimentele și trăirile experimentate în timpul acordat meditațiilor. În timpul unei zile, părintele oferea punctele de meditație în două momente: dimineața la 09:30 și după-masa la ora 15:00. Textele biblice propuse spre meditație și contemplație au fost alese cu referire la moartea și Învierea Domnului, dar și a oamenilor. S-a făcut adesea referire și la Exortația Papei Francisc “Evangelii Gaudium”.

Preoții au avut posibilitatea de a avea colocvii personale cu părintele Olivo, privitor la trăirile avute în timpul reculegerii, dar și la cele care privesc slujirea pastorală și viața personală.

Preasfinția Sa Vasile  Bizău a fost prezent în mijlocul preoților, celebrând Sfânta Liturghie din dimineața zilei de 4 iunie. Cu această ocazie, i-a îndemnat pe preoți să privească zilele de exerciții spirituale ca și prilej de a reaprinde focul din interior, care să-i ajute la implicarea activă pe plan pastoral și a mulțumit părintelui Olivo pentru disponibilitatea constantă de a predica exerciții spirituale preoților din Eparhia noastră, dar și surorilor baziliene pentru ospitalitatea cu care găzduiesc anual reculegerile spirituale destinate preoților.

Următoarea serie de exerciții spirituale pentru preoți se va desfășura în zilele 14-17 octombrie, la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației.

Biroul eparhial de presă

În perioada 6-7 iunie 2024, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, se vor desfășura la Blaj lucrările sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la beatificarea de pe Câmpia Libertății de la Blaj a Episcopilor greco-catolici martiri de către Sfântul Părinte Papa Francic, Episcopii membri ai Sinodului vor participa în data de 6 iunie, începând cu ora 18.00 la ceremonia de binecuvântare a Centrului spiritual „Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu”, situat în Blaj pe strada Astra, nr. 18, iar vineri, 7 iunie, începând cu ora 08.00, vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar

Pr. Liviu Ursu

 

Pagina 1 din 115