Joi, 18 Aprilie 2024

Sfințirea clopotelor la Bercu Nou

Pentru prima dată din anul 1948, anul desființării Bisericii noastre, în localitatea Bercu Nou (jud. Satu Mare) s-a săvârșit un serviciu religios greco-catolic, duminică 3 iulie a.c: sfințirea a două clopote aduse din Italia cu mulți ani în urmă de către părintele capucin Marin Francisc Covrig (călugăr la Napoli – Italia, născut în Bercu Nou), cu intenția de a reînființa comunitatea greco-catolică din satul său natal.

Ceremonia a început la ora 18:00 și a fost condusă de către ieromonahul Ermil Alexandru Jurja OSBM, egumen la mănăstirea Baziliană ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Prilog.

După sfințirea clopotelor s-a făcut un parastas pentru toți decedații satului și în special pentru aceia care au dorit să trăiască evenimentul mai sus amintit, dar care, între timp, au fost chemați la Domnul.

Satul Bercu Nou este o comunitate de maramureșeni greco-catolici ajunși aici în trei etape: între anii 1925-1927 au plecat din Vișeul de mijloc, Vișeul de Jos și Apșa (în prezent pe teritoriul Ucrainei) și au fost împroprietăriți de către stat din averea boierului. Al doilea grup de familii au plecat în anul 1937 din Vișeu de mijloc și Vișeul de jos, iar al treilea grup de familii au ajuns între anii 1953-1954 din Vișeul de mijloc și Vișeul de Jos.

La evenimentul de duminică au participat: preotul Ionel Jurja (paroh de Odoreu, jud. Satu Mare), care, în consens cu enoriașii, au dăruit clopotnița din lemn; ieromonahul David Daniel Țuțuraș (egumen și paroh al bisericii din Apșa de jos și Slatina (Ucraina), împreună cu fratele Lucian Liviu Dunăre; ieromonahul Ioan M. Albu OSBM de la Mănăstirea din Prilog și bine-nțeles gazda evenimentului, ieromonahul capucin Marin Francisc Covrig, venit din Napoli-Italia. A fost prezentă la eveniment și doamna Maria Vida, președinta Reuniunii Mariane din Satu Mare, localnici și sătmăreni și câțiva membrii ai cultului penticostal din Bercu Nou.

În scurta sa cuvântare, părintele egumen Ermil A. Jurja a explicat rolul clopoțeilor de la veșmintele preoților Vechiului Testament, apoi diferitele obiecte metalice și din lemn folosite pentru chemarea la rugăciune în catacombele Romei în vremea celor trei secole de persecuție a Bisericii creștine, continuând cu introducerea clopotelor în Biserica Apuseană și mai târziu în Biserica din Răsărit. A luat apoi cuvântul și părintele capucin Marin Francisc, care a făcut o scurtă descriere istorică a satului, de la venirea strămoșilor din Maramureș la Bercu Nou, citind o listă întreagă și completă cu toate familiile. De asemenea, a atras atenția asupra apariției pe internet a unei istorii false a satului și a subliniat libertatea fiecăruia de a-și alege drumul credinței, existând în Bercu Nou mai multe culte creștine neoprotestante. A încheiat cu mulțumirea și lauda adusă lui Dumnezeu pentru evenimentul acesta. În casa sa părintească, așezată în curtea unde s-au sfințit clopotele, se găsește o frumoasă Capelă greco-catolică amenajată de părintele capucin în acești ani și care așteaptă un preot greco-catolic care să celebreze aici Sfânta Liturghie.

Biroul eparhial de presă

 

    

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.