Miercuri, 26 Iunie 2024

Sfințirea bisericii Fericiții Episcopi Martiri greco-catolici români din Hoteni

„Sfințirea unei biserici depășește, prin unicitatea sa, orice alt tip de eveniment. A sfinți un altar, a cere ca harul lui Dumnezeu să coboare peste Biserică, peste comunitate este un act de ofertă pe care comunitatea, Biserica o face Celui pe care Îl cinstește, lui Dumnezeu cel preamărit în Preasfânta Treime. Iar împreună cu această casă a Domnului, i se oferă lui Dumnezeu jertfa inimilor comunității care se roagă în ea”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în omilia rostită duminică 16 Iunie 2024 în parohia Hoteni, unde a oficiat Slujba de Sfințire a noii biserici parohiale, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. La celebrare au participat: părinții protopopi Iusco Vasile și Codrea Vasile și un sobor de preoți din eparhie, alături de persoane consacre și numeroși credincioși.

„În această celebrare de azi se însumează o istorie de credință, o istorie care-și are rădăcini adânci și care vedem că se potrivește cu Cuvântul Scripturii din ziua de astăzi (In 17,1-13), a duminicii dintre Înălțare și Coborârea Spiritului Sfânt, prin care Isus îi invită pe ucenicii săi să rămână în unitate”, a afirmat Episcopul de Maramureș, reluând rugăciunea lui Isus din Evanghelie: Tată, a venit ceasul: preamărește-l pe Fiul tău ca Fiul să te preamărească pe tine, pentru ca, precum i-ai dat Tu stăpânire peste tot trupul, să dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui! PS Vasile a explicat cât de profundă este această rugăciune a lui Isus și cum în ea este cuprinsă „comuniunea lăuntrică a persoanei cu Tatăl”, aceasta fiind motorul care-l face pe creștin să trăiască în unitate, așa cum îndeamnă Sf. Apostol Pavel în lectura Apostolului (Ap. Fap. 20, 16-18. 28-36), în care lasă testament preoților Bisericii din Efes să aibă grijă de întreaga comunitate creștină peste care Spiritul Sfânt i-a pus păstori, îndemnându-i să caute și să păstreze unitatea, dând mărturie despre iubirea Preasfintei Treimi, care este unitate desăvârșită.

„Au plâns și Episcopii noștri martiri de dorul unității și ei sunt pentru noi mărturia vie a acestei rugăciuni aduse cu viața celor care se unesc în rugăciunea lui Isus, spre a păstra comuniunea în Biserică”, a afirmat Arhiereul în biserica din Hoteni, închinată Fericiților Episcopi Martiri greco-catolici români. 

În Masa Sfântului Altar au fost așezate Sfintele Moaște ale Fericitului Episcop Martir Greco-Catolic Român Ioan BĂLAN.   

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri pe care astăzi le revarsă asupra noastră, punându-ne pe lista celor care astăzi mărturisesc unitatea Bisericii lui Hristos… Mulțumesc părintelui paroh Petru Moiș, care este la a doua construcție de biserică, dând mărturie că se poate construi în pace și căutând unitatea. O biserică ne cheamă în mod continuu la unitate”, a afirmat PS Vasile, oferind părintelui și Consiliului parohial o Diplomă de Merit Bisericesc, în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea lăcașului de cult.

De asemenea, o altă Diplomă, în semn de prețuire și recunoștință pentru contribuția adusă la edificarea lăcașului de cult a fost oferită familiei Tepei Ioan și Maria, care a donat terenul pentru construcția noii biserici.

„Astăzi se vede împlinirea cererilor rostite pe tot parcursul edificării bisericii noastre”, a afirmat la final părintele paroh Petru Moiș „și de aceea se cuvine ca astăzi să mulțumim. Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, care ne-a binecuvântat să fim acum aici. Mulțumesc Preasfinției Sale Vasile pentru că a binecuvântat biserica și altarul comunității noastre”, a afirmat parohul, dăruind Ierarhului o pictură cu biserica din Hoteni. Totodată, părintele a mulțumit tuturor susținătorilor proiectului, autorităților locale și județene, comunității parohiale, colegilor preoți și tuturor celor care s-au unit sărbătorii parohiei. 

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.