Miercuri, 23 Octombrie 2024

SATU MARE, 29 octombrie : Eveniment dedicat Fericiților Episcopi Martiri

Pe data de 29 octombrie, începând cu ora 17:00, MUZEUL JUDEȚEAN SATU MARE, în colaborare cu  Episcopia Greco-Catolică de Maramureș organizează, la Muzeul de Artă (P-ța Libertății 21, Satu Mare), un eveniment dedicat Fericiților Episcopi Martiri, la cinci ani de la beatificarea lor de către Sfântul Părinte Papa Francisc, precum și la 76 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice din România.

Evenimentul  va cuprinde:  

  • Vernisajul expoziției foto-documentare ”FERICIȚII EPISCOPI MARTIRI GRECO-CATOLICI ROMÂNI”, expoziție care va fi deschisă în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie 2024, la Muzeul de Artă Satu Mare. În spațiul expozițional al muzeului sătmărean vor fi expuse bunuri din patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare și din colecțiile partenerilor noștri: panouri cu o scurtă biografie a episcopilor, fotografii, documente, veșminte, obiecte liturgice, publicații, articole din presa vremii și picturi care îi înfățișează pe ierarhii Bisericii Române Unite. Proiectul reprezintă un demers care și-a propus promovarea valorilor culturale, istorice și ecleziastice, prin cercetare și documentare, rezultatul final fiind valorificat muzeografic prin catalogul și expoziția ce evidențiază, cu ajutorul artefactelor, documentelor și fotografiilor de arhivă, rolul avut de acești ierarhi, de-a lungul timpului.
  • Lansarea catalogului expozițional ”FERICIȚII EPISCOPI MARTIRI GRECO-CATOLICI ROMÂNI”, autor Denisa Săveanu Cărăian, Prefață IPS dr. Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureș.
  • Lansarea cărții: ”MITROPOLITUL GRECO-CATOLIC ALEXANDRU NICOLESCU”, autor dr. Mădălin Sebastian Lung, Prefață, dr. Daniela Bălu, Postfață dr. Klara Guseth.
  • Procesiune cu lumânări și slujbă în memoria episcopilor martiri (de la Muzeul de Artă - la Biserica Greco-Catolică Sf. Arhangheli ”Mihail și Gavril” din Satu Mare).

La eveniment au fost invitați Episcopii Bisericii Greco-Catolice din România, instituțiile partenere, oficialități, preoți, oameni de cultură, comunitatea sătmăreană, mass – media, fiind așteptați toți vizitatorii interesați.

„Expoziția este realizată în parteneriat cu: Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, Muzeul Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice Blaj, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare, Parohia Greco-Catolică ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” Satu Mare, Biserica Greco-Catolică ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” Botiz, Congregația Surorilor Lauretane Baia Mare, Casa de Cultură Sânnicolau Mare, Uniunea Ucrainenilor din România.

Imagini fotografice ne-au fost oferite și de Episcopia Greco-Catolică de Lugoj și Episcopia Greco-Catolică de București.

Sponsori: Frame Prod Art Satu Mare.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!”, citim pe invitația semnată de Muzeul de Artă Satu Mare.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.