Vineri, 18 Octombrie 2024

20 Octombrie 2024 – Ziua Mondială a Misiunilor – Mesajul Papei Francisc

”Mergeți și chemați-i la ospăț pe toți” (cf. Matei 22,9)

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru Ziua Mondială a Misiunilor de anul acesta, la propunerea directorilor naționali ai Operelor Misionare Pontificale (OMP). Voi face o sinteză a acestui mesaj pentru a le veni in ajutor celor care nu au timpul sau motivația necesara pentru a-l citi și aprofunda în întregime.

Sfântul Părinte, analizând parabola invitaților la nuntă, pune în evidență trei pași din dinamica acestei parabole:

  1. Trimiterea și invitație: „Mergeți și chemați”. Este pus în evidență faptul că misiunea este un a merge neobosit către întreaga omenire pentru a o invita la întâlnirea și comuniunea cu Dumnezeu. Este Dumnezeu însuși, mare în iubire și bogat în milostivire, cel care iese mereu în întâmpinarea fiecărui om pentru a-l face părtaș la sărbătoarea Domnului și la fericirea Împărăției sale.

Regele nu se descurajează când cei invitați nu acceptă să participe la sărbătoarea lui sau când cei trimiși sunt abuzați sau chiar uciși. El continua să trimită alți slujitori cu speranța că vor accepta invitația lui. Dumnezeu nu se descurajează în fața refuzului și continua sa invite fără încetare pe toți. Astfel l-a trimis pe Fiul său în căutarea oilor pierdute  ale poporului lui Israel și chiar dincolo limitele acestuia (cf. In 10,16). Fie înainte sau după înviere, Isus îi va trimite pe discipolii săi pana la marginile pământului (cf. Mc 16,15).

Biserica, fidelă misiunii primite de la Domnul, va continua să depășească toate granițele, fără sa obosească și fără să se descurajeze în fața dificultăților și ale obstacolelor.

În continuare, papa recunoaște și apreciază munca misionarilor care au lăsat totul pentru a pleca departe de patria lor ca să ducă Vestea Bună, acolo unde oamenii încă nu au auzit de aceasta, punând în practică angajamentul față de misiunea ad gentes, pe care Isus a încredințat-o apostolilor săi (cf. Mt 28,19).

O idee prin care Papa atinge acele Biserici particulare care nu se implică în activitatea misionară a Bisericii Universale, reproșându-le că Isus continua sa bata la ușă, dar din interior, pentru că își dorește să iasă, dar nu îl lasă să lasă, ci îl ține ca pe un lucru al lor, în timp ce Domnul a venit pentru misiune și ne vrea misionari.

În continuare Sfântul Părinte pune în evidență în care trebuie să transmitem mesajul: cu respect și amabilitate, cu bucurie, mărinimie, bunăvoință, căci sunt roade ale Duhului Sfânt (cf. Gal 5,22); fără forțare, constrângere sau prozelitism, ci cu apropiere, compasiune și delicatețe.

  1. La ospăț.  Acesta are o dimensiune escatologică și este o imagine a mântuirii finale în Împărăția lui Dumnezeu, care a pregătit masa cu „mâncăruri grase și băuturi alese” și „va elimina moartea pentru totdeauna” (cf. Is 25,6-8).

Misiunea lui Cristos este cea de propovădui Împărăția lui Dumnezeu, iar ucenicii săi sunt chemați la aceeași misiune a Învățătorului lor. Biserica a continuat această misiune cu mult entuziasm tocmai pentru perspectiva ei escatologică. Într-o lume în care suntem chemați la diferite „ospețe” ale consumismului, ale bogăției, ale egoismului și individualismului, Biserica îi cheamă pe toți la ospățul divin ale dreptății, fraternității, comuniunii cu Dumnezeu și cu aproapele.

Invitația la ospățul escatologic se împlinește acum în banchetul euharistic, unde Domnul ne hrănește cu Cuvântul său și cu Trupul și Sângele său. Masa euharistică este o anticipare a ospățului de pe urmă, prevestit de profeți (cf. Is 25, 6-9) și descris în Noul Testament ca Nunta Mielului (cf. Ap 19,7-9).

În continuare Sfântul Părinte ne invită ca, ori de câte ori participăm la sfânta liturghie, să ne asumăm cu mult curaj și bucurie angajamentul misionar de a-i chema pe toți la banchetul escatologic pe care Dumnezeu la pregătit pentru toți fiii săi.

  1. "Toți". A treia și ultima reflecție se referă la destinatarii invitației regelui: "toți". Papa consideră acesti “toți” inima misiunii. Nimeni nu poate fi exclus de la aceasta invitație la ospăț, deoarece această invitație – misiune izvorăște din Inima lui Cristos pentru ca să îi atragă pe toți la sine. Într-o lume plină de propuneri false și ideologii care răspândesc confuzie, Dumnezeu vrea ca “toți ca toți oamenii să fie mântuiți ajungă la cunoașterea adevărului (1Tim 2,4). De aceea să nu ignormăm în misiunea noastră că suntem trimiși să vestim Evanghelia la toți. Să o prezentăm cu bucurie ca așa să apară un ospăți de dorit.

            Discipolii misionari al lui Cristos trebuie să aibă mereu în inima lor grija pentru toți oamenii de orice condiție socială sau morală. În parabola ospățului se menționează că slujirorii regelui i-au adunat pe toți, “răi și buni” (Mt. 22,10). Ospățul de nuntă al Fiului pe care Dumnezeu l-a pregătit rămâne deschis pentru toți, deoarece iubirea lui este infinită și necondiționată pentru fiecare dintre noi (cf. In 3,16). Este suficient să se spună "da" acestui dar divin gratuit, lăsându-se transformați de el și îmbrăcați în el ca într-o "haină de nuntă" (cf. Mt 22,12).

            Misiunea pentru toți cere angajamentul tuturor. De aceea este necesar să fim o Biserică cu totul misionară-sinodală în slujba Evangheliei. Sinodalitatea este misionară în sine și, invers, misiunea este întotdeauna sinodală. Trebuie să existe o continua cooperare misionară între Biserica universală și Bisericile particulare. Aici Sfântul Părinte recomandă  tuturor diecezelor din lume serviciul Operelor Misionare Pontificale. Acestea care constituie mijlocul principal "atât pentru a insufla credincioșilor catolici, încă din primii ani de viață, un spirit cu adevărat universal și misionar, cât și pentru a favoriza o colectare adecvată de subvenții în beneficiul tuturor misiunilor și în funcție de nevoile fiecăreia" (decretul Ad Gentes, nr. 38). Din acest motiv, colectele de la Ziua mondială a misiunilor în toate Bisericile locale sunt destinate în totalitate Fondului universal de solidaritate pe care Opera Pontificală a Răspândirii Credinței îl distribuie apoi, în numele Papei, pentru nevoile tuturor misiunilor Bisericii.

            În încheiere Papa ne invită să ne îndreptăm privirea spre Maria care, încă de la ânceputul activității sale misinoare, a mijlocit pentru mirii din Cana Galileii și au obținut acea abundență de vin nou, semn anticipat al ospățului de nuntă pe care Dumnezeu îl pregătește pentru toți la sfârșitul veacurilor. Să-i cerem și astăzi mijlocirea ei maternă pentru misiunea evanghelizatoare de a merge și a duce tuturor invitația Regelui Mântuitor.

            Vă împărtășesc această sinteză a mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor de anul acesta. Aș dori ca să fie menționată zilnic în această lună la predici și la cateheze pentru a crea o atmosferă misionară și a genera în inima credincioșilor responsabilitatea de a coopera, în orice mod posibil, la misiunea Bisericii universale.

            Să aveți o lună misionară plină de har și roade spirituale.

Pr. Eugen Blaj

Director Național OMP

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.