Sâmbătă, 22 Februarie 2020
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro
Vineri, 21 Februarie 2020 00:00

Parohia Greco-Catolică Bocicoel

 

Parohia Greco-Catolică 

Bocicoel

 

PROTOPOPIATUL 

 Iza-Vișeu

Preot:

Șimon Florin

 

Liturghie Duminicală: 8.30  


Orar Liturgic
  

Zile lucrătoare: Sfânta Liturghie - ora 07:00

Duminici și Sărbători: 

Sfânta Liturghie - ora 08:30

Programul de Sărbătorile Nașterii Domnului

Zilele de Crăciun: ora 9:00 - Sfânta Liturghie

Programul de Sărbătorile Învierii Domnului 

 Prima zi de Paști: Utrenia Învierii - ora 3.00

Zilele de Paști: Sfânta Liturghie - ora 8.30 

     

Informații despre parohie

Parohia a fost reînființată în anul 1993. 

Număr familii: 7

Număr credincioși: 8

 

Adresă biserică: Bocicoel nr 335, Jud. Maramureș. 

 

Sâmbătă, 14 decembrie 2019, Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoți, a sfințit iconostasul restaurat al Bisericii Greco-Catolice Peleș.  

Alături de credincioșii bisericii, la eveniment au participat și reprezentanții autorităților publice din Ungaria și Romania, echipa de restauratori, precum și credincioși din alte parohii.

Iconostasul, datând din 1907, a fost realizat de firma Rétay și Benedek, repictat în 1982, restaurat și conservat în prezent.

Evenimentul solemn a început cu o procesiune a ministranților, a reprezentantelor Asociației Femeilor „Sfânta Ana” și a preoților, în frunte cu episcopul lor.

După intrarea în biserică s-a desfășurat slujba de sfințire, prin recitarea psalmilor de către credincioși, apoi rugăciuni rostite de episcop de pe amvon și sfințirea propriu-zisă cu apă sfințită.

Catapeteasma, alcătuită din 320 de elemente și 52 de icoane, strălucește din nou în forma și frumusețea sa originală, în fața căreia rugăciunile au continuat cu Paraclisul Maicii Domnului. Evanghelia a fost citită de părintele diacon István Simon, iar preasfințitul a vorbit către credincioșii și invitații prezenți despre acest eveniment atât de important nu numai pentru viața comunității din Peleș, dar și pentru toți creștinii care frecventează̆ biserica în preajma sărbătorilor de Crăciun.

După slujbele religioase au urmat discursurile invitaților oficiali: dr. Fedor Tibor - șef departament EMMI - Departamentul Cultelor - Ungaria, dr. Tilki Attila, deputat al parlamentului Ungariei, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kiss András, membru al Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ungaria, Zamfir Danciu, director executiv - Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, și nu în ultimul rând Cristina Busuioc, restaurator. După ceremonie, invitații au avut ocazia să viziteze Muzeul parohial și au participat la o agapă frățească.

Pr. Pallai Béla 

 

La sfârșitul audientei generale din 15 ianuarie 2020, părintele Pallai Béla, parohul bisericii greco-catolice maghiare „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Peleș, a înmânat o copie a icoanei Maicii Domnului de la Peleș Sfântului Părinte Papa Francisc.

„Acest mic cadou pentru Papă este o reamintire a vizitei Sanctității Sale în România, din partea greco-catolicilor maghiari din Partium (comunitatea care se întinde pe județele Bihor, Satu Mare si Sălaj). Papa Francisc a ascultat curios cum icoana reprezintă o punte între maghiari și români, între catolicii de rit oriental și latin”, afirmă părintele Pallai Béla.

La sfârșitul întâlnirii, Papa Francisc a trimis binecuvântarea sa asupra credincioșilor păstoriți de părintele Pallai, lucrărilor de renovare a bisericii și familiei părintelui, precum și tuturor greco-catolicilor maghiari din Partium.

Scurt istoric al icoanei din Peleș

Icoana datează din anii 1700 și făcea parte din primul iconostas al bisericii satului, fiind probabil, fosta icoană împărătească a iconostasului.

În anul 1906, la cumpărarea noului iconostas, s-a încercat restaurarea ei, dar nimeni nu a acceptat această lucrare. Starea în care a fost găsită pictura nu oferea prea multe șanse să mai poată fi expusă vreodată. În timpul renovării bisericii, din anul 1927, pe tablou au fost sesizate găuri la nivelul gâtului personajelor, fapt care indică împodobirea icoanei cu bijuterii. „Se știe că pe vremuri, cu bijuterii au fost împodobite picturile considerate icoane făcătoare de minuni”, ne explică părintele paroh Pallai Béla.

După ce a supraviețuit celor două războaie mondiale și altor numeroase încercări ale istoriei, icoana a fost găsită în podul bisericii și restaurată la Budapesta, apoi a fost expusă în Muzeul Național din Budapesta, și în castelul Festetics din Keszthely.

În anul 2012, un student a reușit să o refacă în forma sa originală a fost readusă în satul de proveniență, Peleș, localitate situată în județul Satu Mare. Din acest motiv, biserica reprezintă acum loc de pelerinaj pentru mii de pelerini care vin anual să viziteze icoana, nu doar cu ocazia sărbătorilor Mariane, dar și în cursul întregului an.

S-a realizat și un amvon pentru icoană, astfel încât, pelerinii care vin aici să se roage, să ajungă cât mai aproape de ea.

Părintele Pallai Béla este de părere că icoana reprezintă un „tezaur inestimabil” și de aceea, pentru a putea demonstra faptul că icoana este făcătoare de minuni, a deschis în parohie un registru în care, din anul 2012, sunt notate toate mărturiile persoanelor care susțin că rugăciunile lor au găsit ascultare și au primit ceea ce au cerut de la Dumnezeu, prin mijlocirea icoanei.

Biroul  eparhial de presă

 

În zilele 7-9 februarie, s-a desfășurat la Satu Mare cea de a 12-a Întâlnire anuală a Studenților Catolici din Bazinul Carpatic, coordonată de capelanii universitari. Motto-ul întâlnirii “respirăm cu cei doi plămâni” și-a propus să redea îndemnurile Sfântului Ioan Paul al II-lea: „Biserica trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi: oriental și occidental”. 

Inspirați de acest moto, au participat la întâlnire 130 de studenți greco-catolici și romano catolici din țară, dar și de peste hotare, din Ungaria (Budapesta, Szeged, Miskolc, Szombathely, Győr și Nyíregyhaza).

„Anul 2020 este unul special, căci pentru prima dată s-a organizat această întâlnire într-o localitate care nu este centru universitar”, ne spune Pallai Béla, paroh greco-catolic de Peleș.

Programul a început vineri 7 februarie, cu o cină oferită de Uniunea Femeilor Sfânta Prisca (Eirene) a dinastiei Arpadiene, în subsolul bisericii greco-catolice maghiare Sfântul Nicolae, după care a urmat prezentarea grupurilor. Parohul gazdă, protopopul onorific Pallai Adalbert, i-a invitat pe studenți în biserică, le-a prezentat un scurt istoric al bisericii și a urmat rugăciunea Paraclisului. Fiecare participant a primit broșura evenimentului și o emblemă cu logoul programului. Grupurile au fost însoțite de 8 preoți, doi diaconi și două călugărițe. 

În ziua următoare, PS Eugen Schönberger (episcop romano-catolic de Satu Mare) a rostit un cuvânt de învățătură referitor la textele liturgice din ziua respectivă: “Studenții trebuie să urmeze înțelepciunea adevărată, care nu este altcineva decât Isus Cristos. El ne cheamă la un loc, să ne reîncărcăm. Acesta este motivul pentru care ne-a întrunit acum, ca să-i ajute pe toți participanții ca să-și găsească vocația în locurile lor natale și așa să-și slujească familiile, Biserica și comunitatea”, a afirmat Excelența Sa. Studenții au cântat cântece religioase și au sărutat moaștele Sfântului Nicolae.

Sâmbătă, părintele Pallai Béla s-a făcut gazdă pentru grupul de tineri și l-a primit în parohia Peleș, unde le-a prezentat biserica greco-catolică și iconostasul, recent restaurat și binecuvântat de PS Vasile Bizău. Fiecare student a putut atinge cunoscuta icoană din Peleș, care datează din anii 1700, rostindu-și fiecare rugăciunea personală. În biserica plină de studenți, au răsunat cântecele mariane. Studenții au vizitat Muzeul Parohial, iar Asociația Femeilor Sfânta Ana din localitate le-a oferit o masă, dar și un mic spectacol prezentat de ansamblul de dansuri populare. După masă, studenții au vizitat orașul Satu Mare, palatul episcopal, și seara au participat la un bal, unde au luat și cina.  

Duminică au participat cu toții la Sfânta Liturghie romano-catolică, oficiată la Biserica Maicilor, unde omilia a fost rostită de doi preoți. Această predică a fost rostită de capelanul universitar Dr. Pákozdi István și diaconul medic chirurg Dr. Egri László. În încheiere, episcopul Schönberger i-a invitat pe studenți la o masă festivă.

„Cele trei zile petrecute la Satu Mare le-au oferit studenților amintiri de neuitat”, ne spune cu bucurie părintele Pallai Béla.

Biroul eparhial de presă

  

 

Au trecut opt ani de când întreaga Biserică Greco-Catolică, dar și întreaga țară au primit cu bucurie vestea de a avea un nou cardinal ales de către Sfântul Părinte Papa, în persoana Preafericitului Părinte Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Anunțul alegerii sale, alături de alți 21 de cardinali care proveneau din diferite colțuri ale lumii, a fost făcut de către Papa emerit Benedict al XVI-lea, la finalul Sfintei Liturghii de pe data de 6 ianuarie 2012.  "Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat episcop, care îşi desfăşoară slujirea de păstor şi părinte al unei Biserici", anunța Papa Benedict, referindu-se la Mitropolitul Lucian Mureșan.

Crearea sa ca și cardinal s-a înfăptuit pe data de 18 februarie 2012, în cadrul Consistoriului Ordinar Public, ce s-a desfășurat în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

La eveniment a participat întreg Episcopatul Greco-Catolic din România, dar și sute de credincioși din țară și din diaspora.

„Această demnitate reprezintă un semn al recunoaşterii importanţei Bisericii Române Unite şi a rolului ei în formarea conştiinţei naţionale şi în promovarea valorilor creştine în sânul neamului nostru… Această numire consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor şi a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele preţul fidelităţii faţă de Cristos şi faţă de Biserica Sa”, a afirmat Preafericitul Lucian Mureșan la aflarea deciziei Sfântului Părinte de a fi creat cardinal.

Cardinalul Lucian Mureșan este al treilea cardinal român, după Iuliu Hossu (1969) şi Alexandru Todea (1991). Cardinali sunt strânși colaboratori ai Papei, mărturisitori ai lui Cristos și ai Evangheliei Sale, pe întreg ținutul pământului. Atunci când este creat, fiecare cardinal devine titular al unei biserici din Roma. Preafericitul Cardinal Lucian este astfel titular al bisericii Sfântului Atanasie din cetatea eternă.

Biroul eparhial de presă

  

 

Luni, 10 Februarie 2020 00:00

Iuliu Maniu omagiat la Sighet

Sâmbătă, 8 februarie 2020, la Sighetu Marmației a avut loc comemorarea anuală a marelui om politic Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, președinte al Partidului Național Țărănesc și prim – ministru în mai multe guverne ale României Mari, exterminat de comuniști în temnița de la Sighet la 5 februarie 1953.

Rugăciuni pentru veșnica sa odihnă (pomeniți au fost și liderii național tărăniști Ion Mihalache și Ion Rațiu) au fost înălțate atât la celula în care a murit, de la parterul Memorialului Sighet, cât și la Ciarda unde zac încă nelocalizate rămășițele sale pământești (alături de ale celorlalți morți în închisoarea Sighet din acea perioadă) de un grup de preoți greco-catolici din zonă.

Conferința dedicată lui Iuliu Maniu a avut loc în sala Transist a Primăriei din Sighet și a fost moderată de organizatorul principal al evenimentului, dr. Gheorghe Șiman, în prezența a peste 100 de participanți, din Sighet, Baia Mare și din multe colțuri ale țării. Printre personalitățile care au luat cuvântul evocând foarte documentat și emoționant figura istorică a lui Iuliu Maniu s-au remarcat fostul Ministru al Integrării Europene național-țărănist Alexandru Herlea (cel care în legislatura 1996-2000 a inițiat discuțiile României cu Uniunea Europeană), prof. univ. dr. Doru Radosav – o somitate a Universității clujene, fostul ministru național – țăranist Ioan Avram Mureșan, părintele rector Simion Mesaroș din Baia Mare, etc. Mesajul unanim subliniat de vorbitori a fost perenitatea mesajului spiritual al lui Iuliu Maniu, de care política și societatea românească de azi au mare nevoie.

Preot prof. Marius VIȘOVAN

 

Anul Bisericesc se împarte în 3 mari perioade: Perioada Triodului, Perioada Penticostarului și Perioada Octoihului. 

Etimologic, termenul „triod” provine din limba greacă, de la „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) și „odi” (odă), și înseamnă cântare sau imn în trei ode sau strofe, ceea ce înseamnă că în această perioadă, cântările din cadrul oficiilor primesc o nuanță specială.  

Dacă verificăm dicționarul limbii române, vedem ca Triodul este explicat ca fiind „Carte rituală cuprinzând cântările și rugăciunile din cele 10 săptămâni dinainte de Paște”. Așadar, deducem că acest termen are două semnificații: fie cartea care cuprinde rugăciunile și cântările din această perioadă specifică, fie însăși perioada.

Perioada Triodului, cea care a început duminică, 9 februarie 2020, în Duminica Vameșului și a Fariseului, poate fi numită un parcurs pregătitor care ne conduce spre Învierea Domnului.  

Ea începe cu 3 săptămâni înaintea Postului Mare, deci cuprinde 10 săptămâni, dintre care primele 3 sunt pregătitoare Postului Mare, iar următoarele 7 fac parte din Postul Mare, întreaga perioadă fiind una pregătitoare Paștelui. În acest parcurs, textele evanghelice și cântările din cadrul celebrărilor liturgice sunt alese astfel încât să introducă omul în acea stare în care să-și dorească reînnoirea și învierea spirituală, să-și dorească pocăința și să redobândească Împărăția Cerurilor, pierdută prin neascultare și căderea în păcat.

Astfel, Duminicile care fac parte din Triod sunt: 1. Duminica Vameșului și a Fariseului; 2. A Fiului risipitor; 3. Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi (a lăsatului sec de carne); 4. Duminica Alungării lui Adam și a Evei din Rai (a lăsatului sec de brânză); 5. Duminica I din Postul Mare (A Dreptei credințe); 6. Duminica a II-a din Postul Mare (A Paraliticului); 7. Duminica a III-a din Post (a Sfintei Cruci); 8. Duminica a IV-a din Postul Mare (A Surdomutului); 9. Duminica a V-a din Postul Mare (Cererea fiilor lui Zevedeu); 10. Duminica a VI-a din Postul Mare (a Floriilor).

Tot acest parcurs este deci unul menit să ne ajute să înțelegem starea spirituală în care ne aflăm, să înțelegem că prin păcat s-a pierdut Raiul, că Dumnezeu este îndelung răbdător și îndurător, că a Fiului Său, care a acceptat moartea și a Înviat în ziua Paștilor, poate să ne învie și pe noi din moartea păcatului.  

Sursa: Tipic Bisericesc, Tipografia Seminarului Teologic Greco-Catolic, Blaj, 1931.

Biroul eparhial de presă

 

 

Dacă în mesajul de anul trecut, Papa Francisc vorbea despre generozitate și gratuitate, în mesajul din acest an, Suveranul Pontif invită la compasiune, susținere, atenție, alinare, pentru cei care traversează o perioadă de suferință fizică sau emoțională.

„Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă» (Mt 11,28)” este tema sub care s-a desfășurat cea de-a XXVIII-a Zi Mondială a Bolnavului.

Isus înțelege fragilitatea, durerea și slăbiciunea celor care sunt în suferință, deoarece El însuși a fost slab, a simțit suferința omenească și a primit la rândul său odihnă de la Tatăl, ne explică Papa Francisc în mesajul său. Potrivit Sfântului Părinte, „numai cel care simte aceasta în prima persoană va ști să fie o întărire pentru celălalt”, iar „În această lucrare de refacere față de frații infirmi se situează slujirea operatorilor sanitari, a medicilor, infirmierilor, personalului sanitar și administrativ, a celui auxiliar, a voluntarilor care, cu competență, lucrează făcând simțită prezența lui Cristos care oferă consolare și ia asupra sa persoana bolnavă îngrijindu-i rănile. Dar și ei sunt bărbați și femei cu slăbiciunile lor și cu bolile lor. Pentru ei, în special, este valabil faptul că ”odată primite odihna și mângâierea lui Cristos, suntem chemați la rândul nostru să devenim odihnă și mângâiere pentru frați, cu o atitudine blândă și smerită, după pilda Învățătorului” (Angelus, 6 iulie 2014)”.

Papa a vorbit și despre dreptul la viață al omului, chiar și în situații limită, deoarece „viața este sacră și îi aparține lui Dumnezeu, fiind inviolabilă și indisponibilă”, deci nu este nimeni în măsură să decidă când se încheie viața. „Când nu puteți vindeca, puteți întotdeauna trata cu gesturi și proceduri care să dea odihnă și ușurare celui bolnav”, a explicat Sfântul Părinte.

La Baia Mare, ziua a fost marcată marți, 11 februarie 2020, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, prin celebrarea Sfântului Maslu, urmată ungerea cu ulei binecuvântat a tuturor credincioșilor prezenți în biserică. Taina a fost oficiată de către Preasfințitul Vasile, împreună cu un sobor de 14 preoți.

Preasfințitul Vasile a prezentat credincioșilor mesajul Papei Francisc pentru această zi dedicată persoanelor aflate în suferință. La final, preoții s-au îndreptat spre spitalele din oraș pentru a acorda ungerea cu ulei binecuvântat, dar și câte un cadou simbolic bolnavilor internați.

Ziua Mondială a Bolnavului este organizată anual de către Misiunea Greco-Catolică Spitale, capelan - pr. Mihai Şimonca, în colaborare cu personalul medical, conducerea Spitalelor din oraș și diferiți voluntari.  

Biroul eparhial de presă

 

 

Luni, 10 Februarie 2020 00:00

Parohia Greco-Catolică Culciu Mare

 

Parohia Greco-Catolică 

Culciu Mare

 

 Hramul

Adormirea Maicii Domnului

 

PROTOPOPIATUL 

 Satu Mare

Preot:

Pop Daniel-Dumitru

 

Liturghie Duminicală: 8.20  


Orar Liturgic
  

Zile lucrătoare: Sfânta Liturghie - ora 07:00

Duminici și Sărbători: 

Sfânta Liturghie - ora 08:20

Vecernia Sărbătorii - ora 18:00

Alte oficii: 

- Prima vineri din lună: Sfânta Liturghie - ora 07:00, urmată de Binecuvântarea Euharistică.

- 15 Joi în cinstea Sfintei Rita - ora 18:00

Trezenă în cinstea Sfântului Anton înainte de data de 13 iunie, timp 13 marţi - ora 18:00 

- Novenă în cinstea Sfântului Anton începând cu prima marţi după Înălţarea Sfinte Cruci - ora 18:00

 - Postul Mare - Calea Sfintei Cruci, mercuri și vineri - ora 18:00

Acatistul Maicii Domnului: vineri în săptamâna a cincea din postul mare, după Calea Sfintei Cruci

Rusalii - Vecernia plecării genunchilor - ora 19:00

- Postul Sfintei Fecioare Maria - Paraclisul Maicii Domnului - ora 19:00

Programul de Sărbătorile Nașterii Domnului

Ajunul Crăciunului: ora 17:00 - Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare

Zilele de Crăciun: ora 8:20 - Sfânta Liturghie

Programul de Sărbătorile Învierii Domnului 

Săptămâna Mare

Luni-Miercuri: Liturghia darurilor mai Înainte Sfințite - ora 7:00

Joia Mare: Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la ora 07:00

                  Denia celor 12 Evanghelii - ora 17.00  

Vinerea Mare: Prohodul Domnului - ora 17.00

Sâmbăta Mare: Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la ora 07:00

                          Utrenia Învierii, ora  - 22.00

Zilele de Paști: Sfânta Liturghie - ora 8.20 

                         Vecernia Sărbătorii Învierii - ora 19:00

Activități: Cateheză cu tinerii din parohie - lunar

- Pregătire pentru primirea Sfintelor Taine a Spovedaniei şi Împărtăşaniei

- Vizite la bolnavi

- Diverse activităţi pastoral-educative.

Asociații  și Grupuri care activează în parohie: Reuniunea Mariană

 

Informații despre parohie

Biserica veche din piatră datază din anul 1894 și poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Parohia a fost reînfiinţată în 21.01.1997. Serviciile religioase se oficiază alternativ cu comunitatea ortodoxă, din 06.08.1997, în baza unui protocol încheiat la acea vreme de către oficialităţile din conducerea central-administrativă a judeţului Satu-Mare şi cei doi protopopi pr. Alexandru Tincu, ortodox şi pr. Dumitru Roman, greco-catolic. în care, parohia primea drept de folosinţă în vechea biserică greco-catolică. 

Număr familii: 50

Număr credincioși: 97

Tineri sub 20 de ani: 21

 

Adresă biserică: Culciu Mare, Str. Principală nr. 261, Jud. Satu Mare

Casă parohială: Da

Adresă casă parohială: Culciu Mare Str. Principală nr. 215, Jud. Satu Mare

Contact: E-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Luni, 10 Februarie 2020 00:00

Parohia Greco-Catolică Pomi

 

Parohia Greco-Catolică 

Pomi 

 

 Hramul

Naşterea Maicii Domnului

 

PROTOPOPIATUL 

 Seini

Preot:

Pop Daniel-Dumitru

 

Liturghie Duminicală: 11.00  


Orar Liturgic
  

Duminici și Sărbători: 

- 10:00 Sfântul Rozariu

- 11:00 Sfânta Liturghie 

Alte oficii: 

Postul Mare: Calea Crucii - Miercuri şi Vineri - ora 19.00

Postul Adormirii Maicii Domnului: Paraclisul Maicii Domnului - ora 19.00 

Programul de Sărbătorile Nașterii Domnului

Ajunul Crăciunului: ora 14:00 - Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare

Zilele de Crăciun: ora 11:00 - Sfânta Liturghie

Programul de Sărbătorile Învierii Domnului 

Săptămâna Mare

Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii - ora 19.00  

Vinerea Mare: Prohodul Domnului - ora 19.00

Sâmbăta Mare: Utrenia Învierii, ora  - 00.00

Zilele de Paști: Sfânta Liturghie - ora 11.00

 

Asociații  și Grupuri care activează în parohie: Reuniunea Mariană

 

Informații despre parohie

Parohia fost reînfiinţată după anii 90, încercându-se recuperarea Bisericii parohiale, fostă greco-catolică, deţinută de către parohia ortodoxă, fără sorţi de izbândă, momentan fiind în proces la CEDO. Momentan, Sfânta Liturghie şi celelalte oficii se celebrează într-o casă.

În septembrie 2019 s-a început construcţia unei noi biserici parohiale, din lemn, reuşindu-se până în acest moment ridicarea ei până la stadiul de acoperiş.

Număr familii: 18

Număr credincioși: 38

Tineri sub 20 de ani: 6

 

Adresă biserică: Str.  Principala nr. 86, loc. Pomi, jud Satu Mare.  

Contact: E-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.