Miercuri, 12 Iunie 2024

Pelerini la Porțile Milostivirii

Anul pastoral dedicat milostivirii divine se apropie încet de sfârșit. Pentru a marca intr-un mod deosebit semnificația ,,Porților Milostivirii”, deschise în bisericile greco-catolice, un grup de pelerini din municipiul Sighetu Marmației și-au propus un pelerinaj la trei porți ale milostivirii, un semn exterior al drumului de credință interior, la care sunt chemați credincioșii, pentru a deveni instrumente vii ale milostivirii lui Dumnezeu.

Astfel, sâmbătă 15 octombrie a.c., grupul de pelerini însoțit de părintele protopop Iusco Vasile și părintele Florea Vasile, după ce au participat la Sfânta Liturghie, au pornit la drum către prima poartă a milostivirii, amenajată în biserica ,,Sfinți Arhangheli” din Satu Mare. În drum spre Satu Mare au poposit câteva momente la mănăstirea baziliană din Prilog. În acest spațiu de liniște și reculegere, pelerinii s-au rugat Paraclisul Maicii Domnului. Au împărtășit de asemenea bucuria de a se ruga și a atinge icoana Maicii Domnului, cândva prezentă în mănăstirea de la Bixad. După ce au mulțumit pentru primire și pentru momentele spirituale înălțătoare trăite aici, pelerinii si-au continuat drumul spre poarta milostivirii de la biserica ,,Sfinții Arhangheli”. Ajunși în biserica din Satu Mare, grupul de pelerini s-a recules, au recitat psalmul 24/25 (un psalm al milostivirii) și au rostit în cor rugăciunile cerute pentru obținerea indulgenței: Tatăl nostru, Născătoare și Crezul. La sfârșitul rugăciunilor pr. Iusco Vasile a rostit rugăciunea compusă de Papa Francisc, special pentru Anul Milostivirii. Acest grup de rugăciuni au fost recitate în fiecare lăcaș de cult care a fost vizitat. 

După vizita la Satu Mare, pelerinii s-au îndreptat spre a doua poartă a milostivirii, situată în biserica greco-catolică din Șimleul Silvaniei. A fost ales acest oraș deoarece în fiecare an un grup de tineri pleacă intr-un pelerinaj în sens invers, pentru a-i comemora pe martirii Bisericii Greco-Catolice, decedați în închisoarea de la Sighet. Ajunși aici, au intrat prin a doua poartă a milostivirii și au recitat Rozariul Divinei Îndurări. În această biserică se află o copie în mărime reală a Giulgiului de la Torino, înaintea căreia pelerinii s-au rugat devoțiunea celor cinci răni ale Domnului. Au intonat un imn marian și, mulțumind lui Dumnezeu și-au îndreptat pașii spre a treia poartă a milostivirii. În drumul spre Baia Mare, grupul a poposit timp de o oră în spațiul primitor și unic al mănăstirii de la Prislop. După citirea unui alt psalm al milostivirii și rugăciunile comune, preotul Pop Romul a prezentat pelerinilor traseul moaștelor prezente pe altar și pictura bisericii, unică în Eparhia de Maramureș și de o frumusețe rară. Fiecare cadru exprimă un adevăr teologic, îmbrăcând astfel edificiu în icoane care vorbesc despre creație și mântuire, o adevărată Sfântă Scriptură în imagini. Pelerinii au fost invitați să treacă prin altar pentru a se închina și atinge moaștele prezente pe Sfânta Masă și, după ce au mulțumit lui Dumnezeu și preotului Romul pentru prezentare, au pornit spre Baia Mare pentru un ultim popas spiritual.

În biserica ,,Sfânta Maria”, grupul de pelerini a trecut prin a treia poartă a milostivirii și a reluat programul spiritual de recitare a unui psalm, împreună cu recitarea celorlalte rugăciuni comune. Aici a fost citit un pasaj din Evanghelia după Ioan, în care se vorbește despre Cristos - Pâinea Vieții, și explicat pelerinilor în sensul în care Domnul este hrană pentru trup și pentru suflet, El este Izvorul Milostivirii și a harului. După acest ultim popas, grupul s-a îndreptat spre Sighetu Marmației. Pe toată durata traseului a fost o atmosferă de rugăciune și meditație. În mijlocul de transport, cei doi preoți au condus Rozariul, au citit meditații la misterele recitate și s-au intonat pricesne de către toți pelerinii. La întoarcere, au încheiat ziua cu rugăciunea de seară, rostită în comun în mijlocul de transport, mulțumind lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă, pentru pacea și liniștea sufletească trăită în această zi, precum și pentru toate darurile primite, de la ,,Cel ce este milostiv și iubitor de oameni”.   

                                                       Protopopiatul Sighetu Marmației

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.