Joi, 28 Martie 2024

Îndemn al episcopilor catolici cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016

Întreg episcopatul Bisericii Catolice (de rit latin și bizantin) se află reunit în aceste zile (9-11 mai 2016) la mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov), unde participă la sesiunea plenară de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER).

Marți 10 mai, episcopii au dat o Declarație, prin care responsabilizează „pe toți oamenii de bună credință” cu privire la alegerile locale ce vor avea loc peste mai puțin de o lună în România. „Întrucât în momentul alegerilor acțiunea cetățeanului nu se reflectă doar asupra binelui propriu, dar al binelui comun al tuturor, noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniţi la Ciofliceni (Snagov) în sesiune plenară, între 9 şi 11 mai 2016, îndemnăm pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016”, se poate citi în textul declarației.

Prin declarația lor, episcopii catolici, îndemnă credicioșii, pe de o parte, să se prezinte la vot, iar pe de altă parte, să discearnă foarte atent care sunt acele persoane/formațiuni politice care ne promit conservarea valorilor noastre creștine și conforme cu învățătura Bisericii și a Sfintei Scripturi, avantajele materiale trecând pe plan secund: „Creştinii trebuie să aibă un rol activ şi esenţial în păstrarea și promovarea valorilor creștine proprii poporului nostru, și conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Fiecăruia în parte și tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile și aspirațiile sociale. De aceea, creștinul este chemat să facă o alegere coerentă cu credința pe care o mărturisește, promovând acele persoane care respectă valorile demnității umane, sprijină familia și respectă viața încă din momentul conceperii ei și până la sfârșitul ei natural, care prețuiesc pacea, etica creştină şi creaţia lui Dumnezeu”.   

Potrivit comunicatului de presă dat în deschiderea lucrărilor, episcopii catolici s-au reunit la Ciofliceni pentru trei zile (9-11 mai) pentru a discuta despre diferite teme din viața Bisericii și tematici pastorale şi sociale, precum şi despre evenimente mai importante.

În după-amiaza zilei de 10 mai, episcopii vor fi primiți la Cotroceni de Președintele României, dl Klaus Iohannis, vor celebra apoi împreună Sf. Liturghie la Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare” -catedrala Episcopiei Greco-Catolice de Bucureşti-, iar seara vor fi primiţi de Nunţiul Apostolic, Maury Buendia, la sediul Nunţiaturii.

Această sesiunea de primăvară a CER este găzduită de de Episcopia Greco-Catolică „Sf. Vasile cel Mare” din București.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune plenară, primăvara şi toamna, în diferite locații.

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.