Joi, 28 Martie 2024

Episcopii catolici din România se reunesc în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor pentru prima dată de la începutul pandemiei

București, nr. 463/20.09.2021

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Episcopii catolici din România se reunesc în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor pentru prima dată de la începutul pandemiei

În perioada 20-22 septembrie 2021, Arhidieceza Romano-Catolică de București este gazda sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER), ce se desfășoară la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni. Aproape toți episcopii catolici de ambele rituri (romano-catolic și greco-catolic) din România vor participa, în condiții de siguranță sanitară, la lucrările sesiunii prezidate de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele CER.

Este prima sesiune plenară a CER de la declanșarea pandemiei în care episcopii se întâlnesc în persoană. Ultima sesiune plenară a CER pe teritoriul Arhidiecezei de București a avut loc la Ciofliceni, între 10-12 aprilie 2019, iar ultima sesiune în format fizic a avut loc la Baia Mare între 25-27 septembrie 2019.

Lucrările sesiunii vor avea în centru Sinodul Episcopilor cu tema sinodalității, ce se va desfășura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică. Prima etapă a drumului sinodal este ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care va începe în octombrie 2021 și se va încheia în aprilie 2022. Situațiile concrete care țin de viața Bisericii Catolice în România reprezintă un alt punct important din agenda sesiunii CER.

În prima zi a lucrărilor, episcopii se vor bucura de prezența Arhiepiscopului Giampietro Dal Toso, Președinte al Operelor Misionare Pontificale, care va vorbi despre importanța dimensiunii misionare a Bisericii și despre cooperarea Operelor Misionare Pontificale cu structurile Bisericii locale. Invitatul special din ultima zi a sesiunii CER este Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Youssef Absi, care va prezenta situația creștinilor din Orientul Mijlociu.

Programul include o Sfântă Liturghie solemnă publică în Catedrala Sf. Iosif din București, marți, 21 septembrie, ora 18.30, care va fi prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele CER, alături de episcopii participanți la sesiunea plenară a CER.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.