Vineri, 19 Aprilie 2024

Ședința preoților din Vicariatul ucrainean

Joi, 18 mai 2017, a avut loc în Bucovina ședința de lucru a preoților din Vicariatul ucrainean din România. Întâlnirea a început prin oficierea Sfintei Liturghii la ora 9, în biserica parohiei Cacica (Maidan), prezidată de către părintele vicar general pentru ucraineni, Mihai Dubovici. După celebrarea Sfintei Liturghii, ședința s-a desfășurat în căminul cultural din localitate. La începutul acesteia, părintele vicar a propus ”Lectio Divina” (meditarea Scripturii) pe baza pericopei din Evanghelia zilei (Io. 9:39-10:9), Păstorul cel Bun, menționând în felul acesta despre importanța și aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură, atât pentru preoți, cât și pentru laici, îndemnând la studierea și meditarea mai aprofundate a cuvântului scripturistic, anul acesta pastoral, în Eparhia de Maramureș fiind dedicat Sfintei Scripturi. Tot în cadrul acestei întâlniri s-a propus de către preoții participanți organizarea unei întâlniri a tinerilor, care să fie pregătitoare și premergătoare întâlnirii tinerilor la nivel eparhial și național.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, părintele protopop Vasile Colopelnic a prezentat o sinteză despre formarea preoților luată din Directoriul pentru slujirea și viața preoților (2013), unde se vorbește despre cele trei dimensiuni ale vocației sacerdotale: Preot - Părinte, Păstor și Învățător. Părinte – subliniind dimensiunea paternă a familiei parohiale; Păstor – conducătorul care trebuie să hrănească turma încredințată lui spre păstorire; Învățător – principalul vestitor al cuvântului evangheliei și catehet în parohie.

Pe lângă meditarea și aprofundarea Sfintei Scripturi, părintele protopop a lansat și o invitație la lectură preoților prezenți: O scurtă sinteză a Ritului Bizantin, semnată de renumitul liturgist, pr. Robert Taft, precum și apariția recentă a studiului pr. Marușciac Florin, Jertfa de Laudă. Întâlnirea s-a încheiat în spirit de frățietate și comuniune, rugându-L pe Bunul Isus, Păstorul cel Bun, să însoțească și Biserica greco-catolică de limbă ucraineană din România pentru a-și duce la împlinire întreaga sa misiune încredințată. Următoarea ședință va avea loc în luna octombrie în județul Maramureș.

                                                                            Diac. Marușciac Lucian

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.