Marți, 19 Martie 2024

Vizită pastorală în parohia Bloaja, Izvoarele

Duminică, 25 septembrie, Preasfințitul Vasile a fost prezent în mijlocul credincioșilor greco-catolici din parohia Bloaja, Izvoarele, protopopiatul Copalnic Mănăștur. Biserica de aici este închinată Sfântului Ioan Evanghelistul (sărbătorit pe data de 26 septembrie) și este singura biserică din Eparhie închinată acestui sfânt.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Vasile a creionat puțin figura sfântului Ioan, precum și ceea ce el a lăsat moștenire, scrierile sale. „Cinstindu-l pe Ioan Evanghelistul, ne aducem aminte și de cuvintele sale, pe care le sintetizează atât în evanghelie (pentru că ne-a lăsat o evanghelie din cele patru canonice pe care le avem), cât și în cele două scrisori ale sale. Întregul său mesaj este sintetizat în această afirmație: Dumnezeu este iubire. Cine trăiește în iubire, trăiește în Dumnezeu. Mult i-a trebuit omenirii până să ajungă la această concluzie și nu putea să înțeleagă, așa cum, adeseori, și noi ne întrebăm în anumite momente ale vieții: Oare cum, Dumnezeu este iubire, atunci când noi suntem într-o situație mai delicată, într-o situație de încercare, de boală, de suferință sau alte primejdii care vin adesea peste oameni și care sunt prezente în lume? Și, cu toate acestea, Ioan Evanghelistul ajunge la această concluzie, deoarece crede pe deplin cu inima sa în Dumnezeu. Și crede pe deplin cu inima sa în cel pe care l-a cunoscut, în Isus Hristos. Cunoscându-l pe Isus Hristos, el L-a cunoscut și pe Dumnezeu, pentru că însuși Isus spune: cine mă vede pe mine, îl vede și pe Tatăl din ceruri. Și cunoscându-l îndeaproape pe Isus, îl cunoaștem pe Tatăl său din ceruri. Modul în care Isus a trăit, a vorbit și ceea ce a înfăptuit este această descoperire a lui Dumnezeu cel iubitor, a lui Dumnezeu Tatăl”. Ierarhul a explicat modul în care această iubire a lui Dumnezeu a fost transmisă oamenilor, ca să se facă simțită între ei: „Această iubire, vedem că este încredințată pe deplin oamenilor, când Isus își alege ucenicii, tocmai ca ei să mărturisească despre acest Dumnezeu, creator al Cerului și al Pământului, care este iubire desăvârșită, iubire care se dăruiește până la jertfa de sine, iubire care se face vizibilă în jertfa de pe cruce și la noi, astăzi, în taina Sfintei Euharistii”… „Dumnezeu lucrează mereu și în viața noastră, în măsura în care noi suntem disponibili, în măsura în care Îl lăsăm să pătrundă în toate aspectele vieții noastre, în toate colțurile inimii noastre”, a mai spus Preasfințitul.

În cadrul aceleiași vizite în parohia Bloaja, Ierarhul a sfințit și inaugurat, împreună cu primarul comunei, podul de pe strada ce duce spre biserică. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

1 Response Found

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.